Ett bildkollage där den nedre bilden visar ett repigt parkettgolv med brännskada och sopor. Och den övre ex-politikern Hans Jonasson på ett berg på Gran Canaria.

Bild: Privat

Ex-politikern i Uddevalla: ”Hyr hellre ut till Hells Angels än till Migrationsverket igen”

Att hyra ut till Migrationsverket blev en dyrköpt läxa för ex-politikern Hans Jonasson. Nu kräver han myndigheten på drygt 1,1 miljoner. ”Jag hyr hellre ut till Hells Angels än till Migrationsverket igen”, säger Hans Jonasson.

Hans Jonasson är ex-politikern som startade Uddevallapartiet och sedan flyttade till Gran Canaria. Nu ligger han i tvist med Migrationsverket.

Orsak: Migrationsverket hyrde under flyktingkrisen Jonassons villa i Uddevalla. Enligt Jonasson blev slitaget så stort att det skulle kosta drygt 1,1 miljoner att återställa. Migrationsverket erbjuder 69 000 kronor.

Huset på Tureborgsvägen 8 i Uddevalla.

Bild: Kajsa Wedberg

När Migrationsverket lämnade Hans Jonassons hus på Tureborgsvägen i Uddevalla var skadorna, enligt Jonasson, omfattande.

– Migrationsverket är en trevlig hyresgäst så länge de betalar hyran. Men så kommer dagen då de flyttar ut. Vi lämnades med ett kraftigt nedslitet, skadat och uselt städat hus. Med brännmärken, förstörda golv och där en läckande kran orsakat vattenskada, säger Hans Jonasson.

Hem och Hyra har den här veckan granskat avflyttningskraven som riktas mot Migrationsverket av hyresvärdar runt om i landet. Under flyktingkrisen lät de myndigheten hyra deras hus för att ge asylsökande tak över huvudet. Nu kräver värdarna ersättning för slitage och skador. På tre och ett halvt år handlar det om 220 miljoner kronor. Av dessa har Migrationsverket endast gått med på att betala ut 78 miljoner.

Brännskador och smuts på köksskåp och fläktkåpa.

Bild: Privat

Smuts, sot och brännskador täcker köksskåp och fläktkåpa.

Tjänade på tomt HVB-hem

När det gäller Hans Jonasson är det inte första gången han uppmärksammas i sin roll som hyresvärd. Hösten 2016 avslöjade SVT:s ”Uppdrag granskning” att han gjorde sig en rejäl hacka på skattebetalarnas bekostnad genom att hyra ut Ljungskile turisthotell till flyktingjätten Hero.

Hotellet skulle bli HVB-hem för ensamkommande ungdomar. Men ungdomarna kom aldrig och trots att hemmet stod tomt fick Jonasson in miljoner. I ett inlägg på Facebook skrev Jonasson att han inte såg några problem med sitt agerade utan tvärt om passade på att ”…smida medan järnet är varmt” och att han ”…skrattade hela vägen till banken”.

– Folk blev väldigt arga för det där uttalandet. Men, det var ju sant. Man kan väl säga att jag gjort både bra och dåliga affärer som fastighetsägare. Den här, med Migrationsverket, hör till de sämre, säger Hans Jonasson.

Satsade en miljon

Tvisten handlar om ett hus med fyra lägenheter i centrala Uddevalla. Huset är närmare 100 år gammalt. Det ligger på Tureborgsvägen 8 alldeles intill Bäveån. Hans Jonasson köpte det tillsammans med sin före detta fru sommaren 2014 för 4,2 miljoner kronor. Därefter renoverade de huset för en knapp miljon.

– Vi hade flyttat till Gran Canaria men tänkte att vi skulle återvända till Uddevalla och bosätta oss i huset då. Men våra planer ändrades. Och när flyktingkrisen slog till 2015 och Migrationsverket behövde tillfälliga boenden för asylsökande nappade vi på det, säger Hans Jonasson.

Något som han nu ångrar bittert.

Brandvarnare som klistrats fast har förstört det målade innertaket i flera rum.

Bild: Privat

Brandvarnare som klistrats fast har förstört innertaket i flera rum.

– Jag skulle hellre hyra ut till Hells Angels än till Migrationsverket igen. Inte nog med att de vägrar att betala skadorna. De fullständigt skiter i ingångna avtal. I kontraktet hade jag skrivit att det var nio månaders uppsägningstid. Men det struntade de i och meddelade att de bara kommer att betala för tre månader. Det är ju inte riktigt vad man förväntar sig när man skriver avtal med en statlig myndighet, säger Hans Jonasson.

Migrationsverket borde, enligt Jonasson, ha haft bättre koll på vad som hände i bostäderna medan de hyrde dem. Och han efterfrågar även konsekvenser för den eller de som medvetet förstört lägenheterna.

– Som jag är ser skapar Migrationsverket och politikerna ett system där dåligt beteende inte får några konsekvenser och gott beteende inte belönas, säger Hans Jonasson.

De skiter fullständigt i ingångna avtal.

Hans Jonasson

Våren 2020 sålde Hans Jonasson och hans ex-fru huset. Enligt Jonasson gjorde skadorna att de inte kunde få ut husets rätta värde vid försäljningen.

– Med tanke på vad vi hade investerat i huset gick vi minus på den affären, säger han.

Smuts och missfärgning i kökets kastrullskåp.

Bild: Privat

Smuts och missfärgning i kökets kastrullskåp.

Huset är alltså sålt och de nya ägarna planerar att riva de för att bygga bostadsrätter. Men processen mellan Jonasson och Migrationsverket är inte avslutad. Jonasson har sammanställt en lista över skadorna och skickat en faktura på drygt 1,1 miljoner kronor. Migrationsverket har ännu inte återkommit med svar.

– De har inte ens svarat på när de kommer att ha tid att besvara mina frågor. Men jag kommer inte att ge mig, säger Hans Jonasson.

Video. ”En ren ruin. Ett ruckel.”

Att hyra ut till Migrationsverket har kostat Bjarke Laustsen miljontals kronor. Nu har han dragit myndigheten inför domstol.

Hem & Hyra kontaktar Migrationsverket. Vi vill fråga hur de ser på Hans Jonassons miljonkrav. Samt fråga varför de anser att 69 000 kronor är en rimlig ersättningsnivå.

Vi hänvisas till Migrationsverkets presstjänst. Där svarar kommunikatören Robert Haeks så här:

”Det här ärendet håller på att handläggas så vi kan inte kommentera resultatet innan vi är klara i ärendet. Jag kan tyvärr inte säga när handläggningen i ärendet är klart, men vi får återkomma senare.”

Läs även:

Fakta. Så svarar chefen på Migrationsverket

Kenneth Karlsson är chef för tillfälliga bostäder på Migrationsverket. Han säger till Hem & Hyra att han ”… anser att Migrationsverket har gjort rätt”. Hela intervjun med Kenneth Karlsson hittar du här.