Evon-huset i Malmö arbetar mot sexhandel

Bild: Anders Paulsson

Ger stöd till prostituerade: ”Viktigt att behandla dem som vanliga medmänniskor”

Prostitution sker ofta i hyreshus och kommer nära grannarna. Men det finns hjälp att få. Katarina Klostergard arbetar på Malmö stads Evon-huset som stöttar personer som lever i sexhandeln.

– Det här sker i alla samhällsklasser, både vad gäller köpare och säljare. Det kan vara de mest utsatta hemlösa som behöver sälja sig för att de inte har pengar eller behöver boende över natten. Men vi träffar även de som kommer från högre socioekonomisk klass som har sålt sig eller använt det som ett självskadebeteende, säger Katarina Klostergard, socionom och samtalskontakt på Evon-Huset som är en del av Malmö stad.

Här kan personer som säljer eller köper sex eller är utsatta för människohandel få stöd. Men även personer med porrberoende och deras anhöriga.

Stödet till personer som säljer sex kan vara samtal men även guidning till vilka resurser som samhället i stort erbjuder. Katarina Klostergard menar att det är svårt att kategorisera personerna som säljer sex men ser generella mönster i skälen bakom: Behov av pengar eller för att finansiera drogmissbruk. Andra gör det för att hantera ångest eller för att de har ett självskadebeteende. Somliga tvingas av andra.

Katarina Klostergard, socionom och samtalskontakt på Evon-Huset

Bild: Anders Paulsson

Katarina Klostergard arbetar tillsammans med en handfull kollegor på Evon-huset.

– När det gäller migranter så finns det idag tyvärr inte så mycket stöd för den som säljer eller köper sexuella tjänster, om de inte är utsatta för våld eller människohandel. Man kan få samtal på Evonhuset samt information om rättigheter. Vid behov kan vi även slussa vidare till instanser som migrationsverket, socialtjänsten eller sjukvården. Är man utsatt för våld eller människohandel har man rätt till mer långtgående hjälp och skyddat boende samt ett eventuellt tryggt återvändandeprogram, säger Katarina Klostergard.

Svårare att nå kvinnorna från Östra Europa

I Hem & Hyras granskning av rättsfall i Malmö var samtliga kvinnor som sålde sex från länder i Östeuropa. Katarina Klostergard är väl bekant med gruppen och deras bakgrund. De är mer osynliga och kan vara svårare att nå. Bakom detta kan det ligga språksvårigheter, misstro mot myndigheter eller rädsla för personer som tvingat dem att sälja sig.

– En del som vi möter har blivit lovade att jobba på till exempel en restaurang eller hos en frisör i Sverige och när de kommer hit blir de satta i en lägenhet och tvingade att sälja sexuella tjänster. I vissa fall är kontakten tagen redan i hemlandet och man vet att man ska till Sverige och sälja sex men vet inte förutsättningarna. Under pandemin har vi även sett fall där folk blivit av med sina jobb och behövt åka till Sverige för att försörja sina familjer, säger hon.

– Många vi möter som kommer från andra länder säger att de gör detta för sina barn eller sin familj och att de inte har andra alternativ.

Katarina Klostergard vill gärna komplettera bilden av att prostitution bara handlar om kvinnor från Östeuropa.

Bild: Anders Paulsson

Malmö

– Sex mot ersättning är inte bara en sak som rör EU-migranter eller utlandsfödda. Vi pratar om många svenskfödda och unga som också säljer sig. De tar sig till lägenheter eller hotell och på olika sätt riskerar de att fara illa. Ibland inleder man kontakter via Sugardatingsidor och det är viktigt att belysa det perspektivet. 

Råd till grannar som möter prostitution

Prostitutionen kan idag komma nära personer som inte själva är inblandade, till exempel grannar som lever vägg i vägg med en tillfällig bordell ett hyreshus. Men hur ska man agera som granne?

Katarina Klostergard har några råd.

– Det är viktigt att behandla dem som vanliga medmänniskor. Man måste börja med sig själv. Man bör ha en viss kunskap om att de flesta som vi möter inte vill sälja sig och upplever någon form av tvångsmässiga skäl. Har man det i bakhuvudet är det svårare att bara snabbt avfärda en person. Man behöver förstå vad det handlar om och att de som är i lägenheten kanske behöver hjälp, säger hon.

– Man kan också ringa Evon-huset och tipsa; ”Hej, jag bor på den här adressen och jag misstänker att det sker sex mot ersättning och är jätteorolig för en tjej här”. Ett annat tips är ju att ringa polisen.

Fotnot: ”Sugardating” är ett begrepp som enligt polisen innebär att äldre personer erbjuder yngre, ibland minderåriga, pengar eller presenter i utbyte mot sexuella tjänster.

Kontakt Evon-huset i Malmö

Evon-huset kan nås på följande sätt för den som vill ha hjälp eller lämna tips:

Telefon: 020-35 40 40

 E-post: evonhuset@malmo.se