Bild: Anders Paulsson

Här spanar polisen efter sexköparna i hyreshusen – ”Vi skulle kunna ta åttio stycken på en månad”

Svartuthyrning av hyresrätter lägger grunden för sexhandeln. Den är bara ett klick bort i mobilen. Hem & Hyra följde med Malmöpoliserna som jagar sexköpare och hallickar i kvarteren där du bor.

Några barn sitter och tittar på tecknad film i vardagsrummet. Hos grannen intill står en person i köket och lagar mat. Genom de stora fönstren syns en hel del av vad som pågår i höghuset. I en av lägenheterna längre in i kvarteret går det att köpa sex. Två män gick nyss in.

–Man får vara beredd på att folk försöker springa. Den blir en chockreaktion av stressen, säger polisen Johannes Dontsios.

Han sitter i en diskret och omärkt polisbil på Lindängen tillsammans med sin kollega Julia och det är sen eftermiddag. Blickarna är fokuserade och riktade mot huset snett över gatan. De två kollegorna spanar efter sexköpare. I förlängningen även efter hallickar och människohandlare.

Polisen Johannes Dontsios spanar efter sexköpare i Malmö

Bild: Anders Paulsson

Johannes Dontsios är gruppchef på områdespolisen som arbetar i södra Malmö.

Det här är en känd adress för prostitution. Just nu ligger en tydlig annons ute på nätet som erbjuder sex mot betalning i lägenheten. Klockan tickar, hur länge ska männen vara kvar där inne?

–Ibland blir jag rätt så arg i förhören. När männen försöker förminska eller skönmåla vad de gör. När man har sett hela människohandelsvärlden, hur mörk den är och hur många kvinnor som far illa. Sen sitter de och pratar om att ”det är deras fria val och två vuxna människor som kommer överens”. Jag tror inte att det fria valet är så fritt, säger Johannes Dontsios.

Många köper sex men få döms

Det plingar till i hans telefon när det kommer in korta rapporter från kollegornas spaning mot en annan adress, inne i centrala Malmö. Flera team är ute och arbetar samtidigt den här eftermiddagen. Men hyreshuset på den andra adressen har flera utgångar och är svår att övervaka.

Om ni skulle få jobba heltid med enbart det här, hur många sexköpare skulle ni ta på en månad?

 –Det är svårt att säga. Tre-fyra per dag. Vi skulle kunna ta åttio stycken på en månad, säger Johannes Dontsios efter att ha kontrollräknat på telefonens miniräknare.

Polisen Johannes Dontsios i Malmö

Bild: Anders Paulsson

Johannes Dontsios ser en tydlig koppling mellan olovlig andrahandsuthyrning av lägenheter och prostitution.

Det senaste året har ett tjugotal män dömts till böter för sexköp i Malmö efter att ha gripits efter den här typen av spaning. Det visar vår kartläggning. Men det är betydligt fler som köper sex och regeringen vill införa fängelse som enda straff för brottet. Sexhandeln är idag en miljonindustri uppbyggd på svarta pengar och omfattningen är svår att greppa. Det kan också ske i det tysta genom ”sugar-dating” som mer sällan hamnar i en domstol. Antalet anmälningar eller domar är snarare ett mått på polisens engagemang än på prostitutionens verkliga utbredning.

–Polisen har tagit bort alla specialenheter. Vi har ingen gatulangningsgrupp eller prostitutionsgrupp. Allting faller på områdespoliser eller fokuspoliser. Det har sina fördelar och man blir kanske lite mer flexibel. Idag gör vi det här och imorgon jobbar vi kanske mot öppen droghandel eller bevakning när statsministern kommer på besök. Man kan göra mycket mer. Men det är klart att det hade varit bra om det hade funnits en grupp som uteslutande jobbade mot just det här brottet, säger Johannes Dontsios.

För några år sedan var det en enskild gata i Malmö som stack ut. Sexköparna som åkte fast gjorde det efter att ha plockat upp kvinnor i industriområdet på Sorgenfri. Men så är det inte längre. Samtliga fall som går vidare till domar avslöjas idag i lägenheter som är tillfälligt ”lånade” eller svartuthyrda. Eller på enstaka lägenhetshotell. Det visar vår genomgång av rättsfallen. Kvinnorna är från Östeuropa, enligt polisen en grupp som sällan är helt självgående utan kontrolleras av hallickar från kriminella nätverk.

svarta pengar som polisen tagit i beslag

Bild: Polisen

Sexköparna betalar kontant – svarta pengar som går rakt in i en olaglig miljonindustri. Bilder på polisens beslag i lägenheter i Malmö.

Genom att följa åklagarnas och domstolarnas arbete i spåren under det senaste året har Hem & Hyra kunnat identifiera 25 lägenhetsbordeller i Malmö. Men detta rör bara sexhandeln som avslöjats och gått vidare till rättsfall. I verkligheten är adresserna mångt fler.

Koppling till svartuthyrning

Malmös största hyresvärdar har ingen enhetlig bild av prostitutionen när vi tar kontakt. Hälften känner av problematiken och ett fåtal har agerat på senare tid för att sätta stopp för bordeller.

– Det är en utbredd kriminell verksamhet, säger en hög chef på ett bolag.

Några säger sig inte ha märkt någonting alls medan andra tror att det finns ett ökande antal som aldrig kommer upp till ytan.

– Det kan förekomma i större omfattning än vad vi märker men är inget som vi stöter på så ofta, säger en uthyrningschef.

Bilder från polisens tillslag

Bild: Polisen

Bilder från polisens razzior i Malmö: förtejpade fönster i andrahandslägenheter, kondomer och våtservetter samt dokumenterade chattar med sexköpande män.

Majoriteten av bolagen pekar på ett tätt samband mellan klassisk svartuthyrning, eller korta Airbnb-kontrakt som saknar tillstånd, och sexhandel. Men det är inte säkert att upptäckt prostitution används som skäl för att säga upp ett hyreskontrakt, även om det ligger i bakgrunden. Det kan vara svårt att bevisa.

– Ofta sker detta när ovaksamma eller naiva hyresgäster hyr ut sina lägenheter olovandes vilket vi beivrar starkt, berättar en chef med ansvar för uthyrning.

Ute på gatan på Lindängen bryts plötsligt lugnet i polisbilen. Allt sker snabbt.

– Där kommer han!

Johannes Dontsios sliter upp bildörren och hoppar ut. Från gården över gatan kommer en ung man. På trottoaren glider Johannes och Julia snabbt upp bakifrån, låser hans armar från var sitt håll och för bort honom. Han hinner knappt märka vad som händer.

En kvinna som passerar förbi står kvar på trottoaren med gapande mun och tittar efter dem.

Bild: Anders Paulsson

De misstänkta sexköparna grips i regel när de lämnar lägenheterna. Många är ångerfulla och erkänner direkt, men inte den här mannen som nekar och avskrivs.

Tack vare spaningen vet poliserna att mannen har varit inne lägenheten, ”Hundra procent säker”. Men hans telefon är tömd på möjliga spår av chattar och annonser. Han är inte pratsam och inte heller de prostituerade kvinnorna. Efter någon timmes förhör släpps han och kan gå hem. Gruppen jagar vidare och får tag på lägenhetens ägare som säger sig ha flyttat utomlands.

–Han vill inte ta något ansvar, summerar Johannes Dontsios.

Teamen med civila poliser börjar i stället leta efter en ny adress att spana mot. Det tar inte speciellt lång tid att hitta.

Öppna annonser på nätet

I samtliga fall som vi granskat är det samma kontaktsajt som har använts för att nå kunderna, ”Sex-tjejer” vars enda synbara funktion är att underlätta prostitution i Sverige.

– I det här fallet, och så är det med samtliga sajter av den typen, har den sin server utomlands där det här inte är olagligt. Svenska myndigheter kan inte stänga ner den. Svensk polis har velat lagföra för koppleri men inte lyckats. Det här är ett vinstdrivande företag och skulle vi lyckats stänga ner så startar sajten ändå upp tre minuter senare under ett annat namn, säger Christian Abrahamsson, gruppchef vid polisens människohandelsgrupp i region syd.

Utöver annonser krävs tillgång till lägenheter som kan hyras ut med kort varsel. Gärna utan frågor. Och här har något ovanligt precis hänt. En 37-årig Malmöbo, en typ av lägenhetsförmedlare, står åtalad för grovt koppleri. Han har haft tillgång till ett femtontal lägenheter i Sydsverige som han har hyrt ut i andra hand. Enligt åklagaren specialinriktat mot prostituerade vilket på kort tid gett en vinst på 300 000 kronor.

Poliserna spanar efter torskar i Malmö

Bild: Anders Paulsson

Josefine och Gabriella lägger mycket tid på att jaga narkotika och hantera konflikter mellan Malmös kriminella. När det är lugnare, som ikväll, kan de fokusera på sexhandeln.

­I Malmö har det blivit sen kväll och mörkt ute på gatorna där jakten på sexköpare och hallickar fortsätter. Områdespoliserna Josefine och Gabriella sitter i en omärkt polisbil på Augustenborg och kikar mot ett av MKB:s alla hus i området. Andra poliser finns i närheten med samma uppdrag. I en av lägenheterna finns en kvinna som säljer sex. Nu väntar kollegorna på att det ska dyka upp en kund.

Det är tungt och man tänker såklart på vad de går igenom

Josefine, områdespolis i Malmö

Telefonens blå skärmljus lyser upp Josefines händer i den nedsläckta bilen. Hon scrollar och rader med nakna kvinnor rullar förbi. Varje profil på sajten har en beskrivning av vilka typer av sex som erbjuds. Genom ett klick dyker ett telefonnummer upp. Bara att ringa och boka.

– Det ligger ute 44 aktiva sexannonser i Malmö ikväll, säger Josefine.

Men ingenting har hänt vid lägenheten på två timmar. Allt är stilla. Kanske beror det på att det snart är dags för avspark och champions league-match och att sexköparna har intresset på annat håll. Expertkommentatorernas försnack i tv-studion har redan startat. Allt tyder hur som helst på att kvinnan med annonsen är ensam i lägenheten.

– Tidigare var prostitutionen öppen på gatan men det finns inte där längre. Andrahandsuthyrningarna av lägenheter och springet i trapphusen kräver uppmärksamma grannar, säger Gabriella.

Bild: Anders Paulsson

Områdespoliserna Gabriella och Josefine och spanar mot flera misstänkta lägenhetsbordeller under kvällen.

Får ni mycket tips från grannar?

–Nej, inte så mycket. Det borde vara mer. Är de bara någon vecka på varje adress så kanske man inte hinner störas så mycket som granne. Men bor de som säljer sex långt upp i huset kan det såklart bli mycket spring i trappen.

Spaningen kan leda vidare till ansvariga

Kvällen är ovanligt händelselös, utan några sexköpare som lämnas över till åklagare för beslut om böter. Samtidigt säger sig polisen ha fångat upp viktig information som sparas till senare. Den kan leda vidare mot personer längre upp i hierarkin som livnär sig på människohandel.

När spanarna rullar ut från Augustenborg den här kvällen kommer i stället kommunens stödgrupp, Evon-huset, att knacka på dörren hos kvinnan som säljer sex och erbjuda hjälp och stöd.

– Jag tänker på målet med det vi gör. Tar vi sexköpare så kanske de inte gör om det. Det sprider sig när vi är ute och jobbar och det kanske minskar människohandeln. Men det är tungt och man tänker såklart på vad de går igenom, säger Josefine.

Gabriella bakom ratten på polisbilen fortsätter.

– Man har sett mycket elände och vänjer sig hur hemskt det än kan låta. Man får lägga sitt fokus på att man kan göra nytta och skillnad, säger hon.

Fotnot: Hem & Hyra har utan resultat sökt företrädare för ”Sex-tjejer”.

Fakta. Torskarna som åker fast i lägenheterna

Bild: Polisen

Sålde sex i lånad lägenhet

De civilklädda poliserna lånar en grannes lägenhet och spanar mot den misstänkta bordellen på Heleneholm. Den 41-årige mannens besök klockas till 17 minuter och sexköpet kostar honom 600 kronor. När polisen sedan stoppar honom försöker han fly och blir nedbrottad. De prostituerade kvinnorna kommer från Rumänien och berättar att de lånat hyresrätten en vecka. 41-åringen är studerande och bor i närheten. Han döms mot sitt nekande till böter på 9 500 kronor.

Googlade fram annons på nätet

Genom att spana på nätannonser lyckas polisen identifiera en hyresrätt hos en mindre privatvärd på Möllevången. En gift fembarnspappa i fyrtioårsåldern stoppas när han lämnar trapphuset. Hans mobils surfhistorik visar mängder med sexannonser, bland annat till den tjeckiska kvinnan i lägenheten. Hon berättar för polisen att han betalat 1 500 kronor för sex. Han nekar men ska betala 6 000 kronor i böter, enligt domen.

Bild: Polisen

Spårades upp långt efter sexköpet

Polisen i Uppsala får korn på 22-åringen då de utreder en lokal människohandelshärva. Via telefontrafik och sexannonser på nätet lyckas de spåra upp honom sjuttio mil söderut och boende i Malmö. När han blir kontaktad erkänner han ett sexköp fem månader tidigare. Spåren visar att det skett på ett lägenhetshotell i Västra hamnen. Mannen, som arbetar inom jordbruket, har swishat 2 000 kronor för sex och döms till 2500 kronor i böter.

Oroliga grannar i huset slog larm

Det är stökigt vid adressen på Hermodsdal, ett privatägt hyreshus, och grannarna ringer polisen. Patrullen träffar på två rumänska kvinnor, och en 39-årig man från Lundatrakten som just köpt sex för 2000 kronor. Kvinnorna visar upp ett handskrivet hyreskontrakt och berättar att lägenheten överlåtits i flera led och att de fick höra talas om den när de jobbade på sexklubb i Tyskland. När pandemin kom med hårda restriktioner tvingades de byta land för att kunna arbeta och hamnade i Malmö. Mannen som är sjukskriven får böta 3 000 kronor för sitt brott.

Bild: Polisen

Dömdes till böter på 22 500 kronor

Polisen är redan på plats i kvarteret på Nydala och spanar när 28-åringen från Vellinge dyker upp. Det är sent på kvällen och huset är en känd återkommande prostitutionsadress. Kvinnan är från Rumänien och har hyrt lägenheten svart i andra hand och har en annons ute på en sexsajt. Mannen stoppas när han lämnar bostaden och erkänner direkt att han köpt sex för 1 500 kronor. Eftersom 28-åringen är en höginkomsttagare får han höga böter: 22 500 kronor.

Fakta. 31 sexköpare och 25 lägenhetsbordeller – så gjorde vi granskningen

Vi har kartlagt sexhandeln i Malmö via material från polis, domstolar och åklagarmyndighet från det senaste året. Detta fann vi:

  • 25 hyrda lägenhetsbordeller i Malmö – nästan alla i hyreshus men även i enstaka bostadsrättsföreningar eller lägenhetshotell.
  • Totalt 31 män som dömts till böter för sexköp i Malmö under året. Ytterligare misstänkta har åtalats men väntar på domar. Under perioden anmäldes 62 misstänkta brott.
  • Knutet till detta har 9 personer dömts för koppleri eller människohandel i Malmö.
  • 21 av de dömda sexköparna har åkt fast insatser från Malmöpolisen. 7 har spårats upp av polisen i Uppsala och Linköping, i samband med lokala koppleriutredningar, och sedan dömts i efterhand för sexköp som har skett i Malmö. 3 sexköpare har dömts efter en regional insats mot en massagesalong.
  • De dömda sexköparna är i åldrarna 22 till 67.

I den här artikeln har vi fokuserat på fall som rör så kallad ”incall”, där kunden besöker den prostituerades lägenhet. Detta i motsats till så kallas ”outcall” där den prostituerade åker hem till kunden. I princip samtliga fall i granskningen rör ”incall”.

Genom en enkät till de elva största hyresvärdarna i Malmö har vi tagit reda på hur de påverkas av lägenhetsprostitutionen. Vi har låtit bolagen delta anonymt. 10 av 11 tillfrågade har lämnat svar.