Polisen spanar på sexköpare i amlmö

Bild: Polisen

Polisen avlyssnade misstänkt lägenhetshallick – prostituerade hyrde för 1 000 kronor per dygn

37-åringen ska ha tjänat hundratusentals kronor på andrahandsuthyrning för prostitution. Men han var samtidigt övervakad av polisen. Mannen har nekat till brott men riskerar flera års fängelse när lagen testas. Hem & Hyra har granskat ekonomin runt lägenhetsbordellerna.

Kvinnorna bär på pappkassar med frukt och bär från torghandeln på Möllevångstorget. Det är tidigt i augusti 2021 och fortfarande rejält varmt på gatorna i Malmö. Båda två är i 20-årsåldern och luftigt sommarklädda när de rör sig genom folkvimlet.

De stannar till vid porten till ett mindre hyreshus, knappar in koden och försvinner sedan upp i en lägenhet. En stund senare syns en av dem igen men nu ute på balkongen.

Allting dokumenteras minut för minut av spanare från polisen. Sedan några dagar finns de plats i kvarteret men utan att synas. Det kallas operation Samba men är inte någon insats mot internationella knarkhandlare eller Malmös beväpnade gäng som man kanske skulle kunna tro. Allt handlar i själva verket om lägenheten där kvinnorna bor. De kommer från Rumänien och är prostituerade. Men polisen är ute efter någon annan.

Polisen spanar på sexköpare i amlmö

Bild: Polisen

37-åringen (i blått) var tidigare ostraffad när polisen fick upp ögonen för hans lägenhetsaffärer. I Malmö följde de honom och kvinnorna i lägenheterna i månader.

Två dagar senare, exakt klockan 13.49, dyker han upp. Den 37-årige Malmöbon fickparkerar sin vita bil på gatan utanför huset och går upp till lägenheten. Drygt tre månader tidigare har han dömts för koppleri i Linköpings tingsrätt efter att ha hyrt ut lägenheter för prostitution. Efter det har polisen i Skåne fått upp ögonen för honom och misstänker nu att samma sak pågår på Möllevången.

Under sensommaren utspelar sig liknande scener på flera adresser runt om i Malmö. Civila poliser övervakar lägenheter och spanar efter 37-åringen. Ibland är de så nära att de hör vad han säger i mobilen. Lyckas de inte uppfatta allt så spelar det ingen roll eftersom hans telefoner ändå är avlyssnade. Den vägen hör de hur fastighetsbolaget Akelius förvaltare ringer upp och klagar på stök runt en av bolagets lägenheter. Även hur 37-åringen diskuterar uthyrning i andra hand via tjänster som Booking och Airbnb med en vän.

Nya kvinnor anländer från Östeuropa med resväskor och flyttar in i lägenheterna. Sedan publiceras sexannonser på nätet. Det dröjer inte länge förrän de första sexköparna dyker upp.

Lägenheter som användes för prostitution

Bild: Polisen

Lägenheterna stod tomma när polisen väl slog till.

I slutet av augusti grips till slut 37-åringen. Polisen gör husrannsakan i lägenheterna som har använts som bordeller under sommaren. De är enkelt inredda och överallt ligger kvarglömda kondomer. 37-åringen nekar till att ha begått något brott. Han har bara bara hyrt ut till semestrande turister, menar han.

Letade hyresgäster på sexsajt

Idag står han åtalad för grovt koppleri och penningtvättsbrott. Fallet är ovanligt eftersom medveten bostadsuthyrning till prostituerade likställs med traditionell hallickverksamhet. Det hela kan ses som ett test av svensk lagstiftning.

Åtalet är byggt runt sju lägenheter som mannen har hyrt ut i andra eller tredje hand. Enligt kammaråklagare Lena Körner vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet ska 37-åringen på sju månader ha dragit in 300 000 kronor i ren vinst och samtidigt varit fullt medveten om sexhandeln. Enligt åklagaren ska han ha sökt upp kvinnorna via ett forum på en sajt för sexköpare.

– Som vi har uppfattat det har han skickat meddelanden till kvinnorna via deras annonser som finns på den här eller andra sajter. Det kan finnas andra vägar också men det är främst det vi har fått fram i utredningen, säger hon.

I bevisningen finns, förutom spaningsloggar och avlyssning, även chattar, annonser, uppgifter från hyresvärdar och vittnesmål från prostituerade. Exakt hur 37-åringen ställer sig till misstankarna idag är oklart.

– Jag vill inte kommentera det, säger hans advokat Mats Håkansson och hänvisar till den kommande rättegången och vad som kommer att sägas där.

Polisens hemliga spaning på män som köper sex i Malmö

Bild: Polisen

Bilder från spaningen mot bordellerna i Malmö. Koppleriet ska ha pågått från januari till augusti 2021.

Lena Körner menar att lägenhetsaffärerna har ”inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av ett stort antal kvinnor, som kommit till Sverige för att prostituera sig”.

– Vi har valt att välja ut vissa lägenheter där det finns spaningsiaktagelser och ingripanden och koncentrerat oss på dessa. Av processekonomiska skäl måste vi komprimera utredningen. Det kan ha funnits fler men vi har valt att stanna här, säger hon.

Hade lägenheter i flera städer

Och härvan rör mycket riktigt betydligt fler lägenheter än de sju som tas upp i åtalet. I utredningarna runt mannen finns uppgifter om runt femton stycken som han ska ha disponerat. De finns i Malmö, Helsingborg, Göteborg och Jönköping. I minst sex fall har han haft egna förstahandskontrakt. Detta trots en bostadsbrist som samtidigt gör att vanliga Medelsvenssons kan ha svårt att hitta en enda ledig lägenhet. Hur har detta gått till?

– Det är inte riktigt vår sak att titta på. Vi utreder brottet men det är precis som du säger. Vad det beror på vet jag inte. Det är kanske något som bör uppmärksammas, det är viktigt att lägenheter inte används till något annat än boende, säger Lena Körner

Det finns ytterligare en märklig omständighet i härvan. En av de inblandade personerna verkar inte finnas på riktigt. Skatteverket har anmält identiteten som falsk. Mannen, 38 år gammal, ska ha kommit till Sverige för några år sedan och har fått ett samordningsnummer. Polisen har hittat flera bankkort i hans namn, utbetalningar av a-kassa och kunnat se att identiteten har använts för att skriva hyreskontrakt. Enligt åklagaren är allt en bluff.

– Vi påstår att det är ett alias för den misstänkte, säger Lena Körner.

Pengar från prsotistution som polisen tagit i beslag

Bild: Polisen

Kontanter som hittades i 37-åringens hem.

Prostitution kan vara en mångmiljonaffär för kopplare, hallickar, det visar tidigare erfarenheter från tidigare polisutredningar. Sexköpare betalar runt 1 000 till 1 500 kronor för sex. Priserna är öppna och tydliga på kontaktsajten som främst används. Några hundralappar i veckan kostar det att annonsera.

Svart ekonomi bakom lägenhetsuthyrningen

Polisens människohandelsgrupp i region syd, som ligger bakom operation Samba, har granskat 37-åringens lägenhetsaffärer och den svarta ekonomin. Det handlar inte om några småpengar. Razzior i mannens hem har gett ett storbeslag av sedlar, sammanlagt 525 000 kronor. Något som han själv förklarat med bland annat banklån och bilaffärer.

Utredarnas uträkning visar dock att enbart lägenheten på Möllevången har kunnat ge en vinst på 17 000 kronor per månad. Och det finns fler exempel:

Fakta. Ekonomin bakom lägenhetsuthyrningen

Förstahandskontrakt för fyra på Sorgenfri i Malmö

Förhandlad hyra: 12 000 kronor i månaden

Så mycket betalar prostituerade i andra hand: 1 000 kronor per dygn

Vinst: 10 000 per månad i snitt, i det här fallet totalt 40 000 enligt åklagaren.

Förstahandskontrakt för etta vid Mobilia i Malmö

Förhandlad hyra: 4 700 kronor i månaden

Så mycket betalar prostituerade i andra hand: 1 000 kronor per dygn

Vinst: 10 000 per månad i snitt, i det här fallet totalt 20 000.

Förstahandskontrakt för tvåa på Hisingen i Göteborg

Förhandlad hyra: 11 800 kronor i månaden

Så mycket betalar prostituerade i andra hand: 1 000 kronor per dygn

Vinst: 10 000 per månad i snitt, här totalt 40 000.

Lägenheter som användes som bordeller i Malmö vi andrhandsuthyrning

Bild: Polisen

Samtliga lägenheter som omfattas av åtalet ägs av privata bostadsbolag .

Flera av hyreskontrakten har blivit avslutade men även hyresnämnden har dragits in i härvan. En fastighetsägare i Malmö försöker den vägen få grönt ljus att kasta ut 37-åringen från en av hyresrätterna, men utan att sexhandeln nämns. Uppsägningen är istället motiverad med att mannen är skriven på en annan lägenhet där han i själva verket bor. Det finns dessutom obetalda hyror på 23 000 kr – från samma period under vintern då 37-åringen har suttit inlåst i en cell på häktet.

I slutet av mars ska Göta hovrätt ta upp den tidigare domen från Linköping, som 37-åringen har överklagat. Samtidigt har Malmö tingsrätt bokat in åtta heldagar för att ta ställning till det nya åtalet – rättegången startar idag.

37-åringen riskerar att få sitta i fängelse i flera år om han fälls. Maxstraffet är tio.

– Grovt koppleri ger minimum två års fängelse. Beroende på hur man ser på det så kanske det här skulle kunna ge tre-fyra år, säger kammaråklagaren Lena Körner.

Fotnot: Det är olagligt att köpa sex men inte att sälja. Kvinnorna som polisen har spanat på har inte begått några brott utan räknas här som vittnen.

Operation Samba. Orterna och personerna i sexhandelshärvan

Malmö

  • Lägenhet på Södervärn
  • Tre lägenheter på Värnhem
  • Tre lägenheter på Möllevången/Rådmansvången
  • Lägenhet vid Caroli
  • Lägenhet på Flensburg
  • Lägenhet på Sofielund

Jönköping

  • 2 lägenheter på Söder

Göteborg

  • 2 lägenheter på Hisingen

Helsingborg

  • Lägenhet på Söder

37-åringen står i fokus. Som medåtalad för koppleri finns även en 50-årig man. Han ska ha hjälpt till med praktiska saker runt uthyrningen som städning, utlämning av nycklar och handling av förbrukningsvaror. Ytterligare sex män står åtalade för att ha köpt sex av kvinnorna i lägenheterna.

Utredningen har av polisen döpts till Samba, som i dansen.