Bild: Kristina Sahlén

Lägenhetsbluffarna försökte lura Malin på 15 000 – vi sökte upp dem: ”Betala inom 24 timmar!”

Lägenhetsbedragare på Facebook försökte lura Malin på 15 000 kronor. Vi sökte upp de kriminella, som använde avancerade kopior av sajter som Tripadvisor och Airbnb för att lura oss på pengar. Spåren ledde till dörren till Sveriges kanske mest kända bostad.

Det råder bostadsbrist i Sverige och Boverket menar att det behöver byggas 600 000 fler bostäder inom de närmaste åren för att komma i kapp. En av dem som drabbats är 29-åriga Malin Clementson, som bor hos sin mamma i Solna, trots att hon är assistent på en advokatbyrå i centrala Stockholm. Malin berättar att hon står i bostadskö där hon är ”chanslös”.

Så jobbar nätbedragarna – försökte lura Malin på 15 000

Skriv en text..

Men i mars förra året hittade Malin och dåvarande pojkvännen äntligen något intressant, en tvårummare på 60 kvadrat på Odengatan i centrala Stockholm på Facebooks annonssida Marketplace. Månadskostnaden på 7 300 kronor kändes överkomlig, särskilt med tanke på bilderna på den ljusa lägenheten, med detaljer som en putsad tegelvägg i hallen. Malin kontaktade annonsören på Facebook och fick veta att lägenheten fortfarande var ledig.

Fick kontakt med spansk familjefar

Malin började mejlväxla med en välbärgad spansk familjefar som berättade att han köpt lägenheten för att tillsammans med släkten kunna tillbringa semestrar och helger i Stockholm. Nu ville han hyra ut bostaden under en period och Malin kunde göra en reservation.

– Jag blev superglad. Äntligen kanske jag skulle ha turen att få ett andrahandskontrakt, säger Malin.

Malin Clementson fick fina bilder på lägenheten från ”Albert”.

Mannen hänvisade till uthyrningssajten Airbnb. Där skulle lägenheten reserveras med en månadshyra och en depositionsavgift på tillsammans 14 600.

Tvekade – och kontaktade Airbnb

Malin kände förtroende för Airbnb och var på väg att gå in på sajten och göra transaktionen, men började tveka. Den trevlige spanjoren hade inte svarat på hennes frågor om elpriser och p-platser. I sista stund kontaktade Malin Airbnb. Hade de verkligen tjänster för reservering?

Nej, sajten hon varit på väg att gå in på var en välgjord bluff.

– Jag var så nära att betala.

Bild: Kristina Sahlén

Malin Clementson leddes till Airbnb, för att betala en deposition. I själva verket länkades hon till en välgjord kopia av sajten.

Här slutar Malins historia. Men Hem & Hyra vill veta mer om Facebook-bedragarnas upplägg. Vi skapar en falsk Facebook-användare och börjar titta efter lägenheter på Marketplace, Facebooks avdelning för köp och sälj mellan privatpersoner.

Vi letar mönster i annonserna

Av Polisen får vi veta att bedragarna ofta köper brottsupplägg, ett schema för att lura så många privatpersoner som möjligt.

Vi letar efter mönster i lägenhetsannonserna och till sist hittar vi gemensamma nämnare. Rubriken ”1 sovrum 1 badrum lägenhet” dyker upp allt oftare bland annonserna. Vi får upp sida efter sida av liknande lägenheter i Sveriges storstäder. Bilderna på de smakfullt möblerade lägenheterna ser ut att vara tagna av en professionell fotograf. De korta beskrivningarna om ”fullt möblerat” och ”gångavstånd till butiker” påminner om varandra.

”Edvan Vanberg” är i själva verket vd för ett tyskt storbolag.

När vi tittar närmare på personerna bakom annonserna ser vi att deras Facebook-profiler är skapade de senaste två åren. En av de nya användarna är Edvan Vanberg, som hyr ut en tvåa i centrala Stockholm. Edvan Vanberg är en lätt grånad, medelålders man i kostym som gick med i Facebook förra året. När vi skriver till honom meddelar han artigt att ”lägenheten går fortfarande att hyra” och att vi ska fortsätta våra kontakter via mejl. Men när vi gör en sökning på Edvan Vanbergs bild, ser vi att den föreställer vd:n för ett tyskt hudvårdsföretag.  I folkbokföringen hittar vi ingen ”Edvan Vanberg”. Slutsats: Herr Vanberg är påhittad.

Vi leds till krypterade tjänster

Vi kontaktar flera fejkade profiler för att hyra deras lägenheter. Alla vill fortsätta kontakterna utanför Facebook.

– Bedragarna gör så för att brotten ska blir svårare att spåra. De leder gärna iväg användaren till krypterade tjänster, säger Lotta Mauritzson, brottsförbyggare på Polisens nationella bedrägericentrum.

En sådan krypterad tjänst är mobilappen Whatsapp, som är skapad för chatt. När vi kontaktar användaren ”Natali Bengtsson” om annonsen ”1 sovrum 1 badrum lägenhet”, en ljus lägenhet i centrala Uppsala, skriver hon att den fortfarande är ledig. Hon tillägger: ”För mer information kontakta min mamma via Whatsapp”.

”Mariette Bengtsson” pressar oss att betala för lägenheten, som till att börja med lades ut på Facebook.

”Mariette Bengtsson” förklarar på Whatsapp att hon köpt lägenheten till sin dotter under hennes studietid i Uppsala. Nu hyr hon ut den för 5 600 kronor i månaden.

”Du är väldigt trevlig … det blir inga problem”, skriver Mariette Bengtsson efter att vi växlat några meddelanden.

Skickas till Airbnb-kopia

Först måste vi reservera lägenheten via Airbnb och Mariette Bengtsson skickar oss en länk som vi klickar på. Det är alltså samma metod som Malin Clementsson utsattes för.

Sajten vi kommer in på ser exakt ut som på Airbnb, med samma typsnitt och symboler. Vi ser att Mariette Bengtsson fått utmärkelsen ”Superhost” och att Airbnb-användarna berömmer henne och lägenheten.

Bluffsidan är en väl fungerande kopia av Airbnb och på samma sätt som på den vanliga sajten får vi möjlighet att reservera lägenheten i en digital kalender. Vi klickar på ”reservera” och får en faktura via mejl, där vi ska betala en månadshyra och en depositionsavgift på sammanlagt 14 600 kronor. Sedan ska personal på Airbnb visa lägenheten och ge oss tillträde.

Sajten vi skickas till är en skickligt gjort kopia av Airbnb. Mariette Bengtsson benämns som ”superhoast”.

Fakturan som kommer till vår epost har logotyp från Airbnb, depositionsavtal och försäkran om återbetalning vid eventuella problem. Det enda misstänkta är betalningsmottagaren: en spanjor med konto på den spanska internetbanken Openbank.

Mariette Bengtsson stressar oss att betala.

”Fick du fakturan?” När vi inte svarar direkt ringer hon, för att sedan lägga på och skriva ett nytt meddelande. ”Du måste betala fakturan inom 24 timmar.”

Vi stressas av Mariette Bengtsson

När vi inte betalar bombarderar Mariette Bengtsson oss med nya meddelanden, ringer oss igen och lägger på. Tonen hårdnar. ”Jag har betalat en rätt stor summa för det här.”

Vi betalar inte, men kort därefter ser vi i en Facebook-grupp för lägenhetssökande i Uppsala att en ung kvinna blivit lurad av ”Mariette Bengtsson” med dotter och betalat 14 600 för Uppsalalägenheten som vi försökte hyra. Nu står den drabbade utan pengar och boende – och varnar de andra i gruppen.

Bedragarna vill att vi ska tro att fakturorna kommer från Airbnb och Tripadviser.

Mariette Bengtsson och andra bedragare som vi stöter på skickar fakturor via spanska Openbank. Vi hör av oss till bankens kundtjänst, som varnar för bedragare via Airbnb och bekräftar att siffrorna på fakturorna visar att betalningarna ska gå genom deras system. Ett av de sista spåren till brottslingarna är en adress i en liten by utanför Bilbao i norra Spanien, ett vitkalkat hus med ett skjul framför – och namnet Markel Elgezabal.

Till honom går pengarna. Vem han är lyckas vi inte ta reda på.

Över 2 500 annonsbedrägerier varje år

Malin Clementsson som satte oss på spåret bor fortfarande hos sin mamma. Hon blir inte förvånad när hon får höra Hem & Hyras uppgifter om det utbredda bedrägeriet.

– Nu när jag vet hur det funkar hittar jag väldigt många bluffannonser när jag letar lägenhet, speciellt på Facebook, säger hon.

Bild: Polisen

Lotta Mauritzson, brottsförbyggare på Polisens nationella bedrägericentrum, anser att Facebook borde göra mer för att stoppa bedragare på sin plattform.

Förra året anmäldes 25 317 annonsbedrägerier inom olika områden. Enligt Polisen sker runt hälften av brotten på Facebook och Marketplace. Lotta Mauritzson på Polisen bekräftar bilden av många fejkade annonser och användare på Marketplace.

– Vi tycker att Facebook borde göra mer. Deras säkerhetsarbete är inte tillfredsställande när det gäller övervakningen av plattformen, säger hon.

Facebook gör reklam för bedragarna

Facebook uppger själva att de gör vad de kan för att bli av med bedragarna, men som användare får vi en annan bild:

Efter att vi under någon vecka tittat på lägenheter på Marketplace, får vi annonser på lägenheter i vårt Facebook-flöde. Flera av lägenheterna som vi tipsas om är bluffannonser. Facebook gör alltså reklam för bedragarna på sajten.

”Läkaren” Johanna Becker erbjuder en lägenhet centralt i Stockholm.

Vi söker vidare efter bedrägeriupplägg på Marketplace och hittar flera användare som vill locka oss in på sajten Rentify. Här har mängder av privatpersoner lurats att lämna ut sina kortuppgifter och förlorat pengar, något som ni kan läsa mer om här.

Utger sig för att vara läkare

I ett tredje upplägg blir vi på nytt styrda bort från Facebook och börjar mejla med uthyraren ”Johanna Becker”. Hon verkar ha fullt upp som läkare och låter sajten Tripadvisor ta hand om uthyrningen. Becker ser förtroendeingivande ut i sin läkarrock och stetoskop runt halsen, men hennes bild är tagen från ett reportage om en spansk husläkare.
Johanna Becker skickar en länk till en skickligt tillverkad kopia av Tripadvisor. Efter att ha gått igenom bluffsidans rutiner får vi en faktura för förskott och första hyran på totalt 11 000 kronor. Återigen är betalningsmottagaren en spansk privatperson med konto på Openbank.
Men finns det några riktiga lägenheter bakom alla fina bilder och prestigefulla adresser?

Vi bestämmer oss för att besöka Strömgatan 18 i centrala Stockholm, där Johanna Becker säger sig hyra ut sin lägenhet. Vi letar oss fram till adressen via Sergels torg, svänger av från Drottninggatan strax före Riksdagen och hittar rätt gatunummer. Vi blickar upp mot ett välbekant hus: Sagerska palatset, statsministerns bostad.

Bild: Kristina Sahlén

Lägenheten visar sig vara upptagen, av statsministern.