Omöjligt stoppa bedragare i Facebook-grupper – så lurades Adriano: ”Unga är enkla byten”

Adriano trodde att han hade hyrt en lägenhet av ”Linda” på Facebook. Men Linda fanns inte och bostaden kunde Adriano glömma, liksom förskottshyran han betalat. Facebooks gigantiska bostadsgrupper är guldgruvor för bedragare. Moderatorerna erkänner att de för länge sedan tappat kontrollen.

Bostadsbristen i Sverige är stor och enligt Boverket krävs det 600 000 bostäder för att få ordning på situationen. Bostadsgrupperna på Facebook är många och Stockholm, Göteborg och Malmö har alla grupper med sammanlagt över 100 000 medlemmar som söker lägenhet. Desperationen i Facebook-grupperna är tydlig, med inlägg som ”BOENDE SÖKES” med stora, röda utropstecken runt och ”Alla tips och förslag är varmt välkomna!” med emoji-sirener intill. Inläggen kompletteras med bilder på leende lägenhetssökande, som intygar hur skötsamma de är.

I grupperna utnyttjar andrahandsuthyrare läget med höga hyror: 12 400 kronor för en liten tvåa med 40 minuters resväg till Stockholms city, 6 500 som för ett litet rum som inneboende i Malmö, 18 500 för 45 kvadrat i Solna.

”Skulle inte få ett skit via köerna”

Bland Facebook-användarna lurar också många av bedragare, något som 26-årige norrmannen Adriano Melai har fått uppleva. När han i slutet av förra året fick en anställning som lokförare i Göteborg kände han att det var dags att skaffa sig en lägenhet under en längre period. Men köpoängen i bostadsförmedlingarna räckte ingenstans.

Bild: Tomas Ohlsson

– Jag skulle inte få ett skit via köerna, säger Adriano och skrattar.

I december förra året stod han fortfarande utan lägenhet till jobbet i januari. Läget blev desperat och Adriano gick med i Facebook-gruppen ”Lägenheter UTHYRES, SÖKES & BYTES i Göteborg med omnejd”. Han såg ett meddelande från en användare vid namn Linda Vids och hörde av sig direkt.

”Har en trea i Göteborg som jag hyr ut omgående eller enligt överenskommelse”, skrev Linda.

Fick se videoklipp på lägenheten

Linda och Adriano kom överens om att Adriano skulle flytta in den 15 januari och dela på hyran och boendet med en annan hyresgäst.

Under julledigheten i Norge ringde Adriano till Linda Vids för att de skulle komma överens om detaljerna. Men en man svarade och presenterade sig som Samuel, Lindas kille.

Samuel sa att de skulle ses och skriva kontrakt när Adriano var tillbaka i Göteborg.

– Om du ska vara helt säker på att jag håller lägenheten till dig ska du betala hyra för januari, sa Samuel.

Det kändes rimligt. Adriano fick se videoklipp på lägenheten och kände sig övertygad. Visserligen skulle han få bo med någon han inte kände och betala 1 750 kronors förskott för en halv månad. Men läget var pressat, så Adrian swishade pengarna till Samuel.

Bild: Tomas Ohlsson

När Samuel försökte få Adriano att betala mer pengar i förskott började norrmannen ana oråd. Och när han kom tillbaka till Göteborg hade Linda Vids blockerat honom och bytt sin profilbild till en tecknad bild. Linda Vids finns inte i folkbokföringsregistret och existerar med andrar ord inte. Det enda Adriano hade var ett swishnummer till Samuel i Skåne.

”Oh shit, jag har blivit lurad”, tänkte Adriano och kontaktade Polisen.

– Det största problemet var inte pengarna. Jag hade ju räknat med ett boende som inte fanns.

Många luras på stora summor

Nu söker han bostad med kniven på strupen – och letar på nytt i Facebook-grupperna. Det finns inget annat sätt.

När Hem & Hyra tittar närmare i de stora Facebook-grupperna blir det snart tydligt att mängder av bedragare försöker utnyttja situationen och lura desperata bostadssökare som Adriano Melai på pengar.

I de flesta Facebookgrupper för bostäder dyker det med jämna mellanrum upp lurade personer som varnar för bedragare. Och när vi lägger ut frågor om bedrägerier i grupperna får vi svar från många utsatta personer, varav flera har lurats på betydligt större summor än Adriano Melai.

Vittnesmålen är många och liknar varandra:

Ett ungt par i Malmö  berättar att de råkat ut för två olika skojare och lurats på flera tusen kronor. Båda gångerna har de betalat en förskottshyra. Bedragarna från Facebook-gruppen har varit övertygande, intygat att uthyrningen gjorts på rätt sätt och skickat kontrakt som verkat äkta.

De flesta utsatta är under 30 år

En ung kvinna  som akut behövde boende söder om Stockholm såg en attraktiv lägenhet vid Globen för låg månadskostnad. Men uthyraren var i själva verket en bedragare, som låtsades göra en kontroll av kvinnans kreditvärdighet och tog 5 000 från hennes konto.   Vi får ta del av berättelser om blåsningar på 7 000, 15 000 och ännu mer.  Nästan alla utsatta är yngre än 30 år.

Det blir tydligt att bedragarna lurpassar i de stora grupperna, kontaktar unga, desperata personer och blåser dem på pengar – om och om igen.

Samma användare har lurat personer i flera olika Facebook-grupper med den här lägenheten. Personerna har gått igenom en ”kreditkoll” och fått konton tömda.

Vi kan se att bedrägerierna oftast sker på tre olika sätt:

* Bostadssökande luras att betala en depositionsavgift eller förskottshyra för en lägenhet som inte hyrs ur.

* Genom att lura in bostadssökanden på sajter där det sägs finnas lägenheter, tjänar bedragare pengar på prenumerationer som kunderna egentligen inte behöver. En sådan sajt är Rentify, där kunder betalar fem kronor för en visning som aldrig blir av. Två dagar senare dras 500 kronor för ett abonnemang, som sedan löper vidare månad efter månad.

* Genom en så kallad kreditkoll låtsas bedragaren vilja kontrollera hyresgästens ekonomi, Det går ofta till så att bedragaren lurar den bostadssökande till en fejkversion av upplysningssajten UC. Med hjälp av en QR-kod och bank-id får bedragaren tillgång till offrets bankuppgifter och länsar kontona.

15 procent av annonserna kan vara bluff

Sofie Heinlaid har i tolv år varit moderator för gruppen ”Lägenheter i Stockholm” med 180 000 medlemmar. Hon förklarar att just bedrägeriet med fejkad kreditkontroll har ökat kraftigt de senaste åren. Fejkade profiler och falska lägenhetsannonser dyker upp hela tiden i lägenhetsgruppern, berättar hon.

– Det är jätteutbrett med bedragare. Uppskattningsvis skulle jag säga att det inte finns någon lägenhet bakom 10–15 procent av annonserna, säger Sofie Heinlaid.

Varningarna för bedragare är många.

Sofie Heinlaid förklarar att hon och de andra moderatorerna försöker rensa bort inlägg från skojare och fejkkonton som tagit sig in i gruppen, men att bedragarna är så många att det är omöjligt att stoppa alla.

Ungdomar ”enkla byten”

Sofie Heinlaid bekräftar bilden av att unga bostadssökande är mest utsatta för bluffar i Facebook-grupperna.

– Är du bostadslös och ungdom är du ett enkelt byte om du är desperat. Det kan vara studenter som har kommit in på en skola och inte har någon studentlägenhet. De kanske kommer från landsbygden och har inte samma koll på bostadsmarknaden och priserna och blir därför lurade, säger Sofie Heinlaid.

Lasse Löfstrand administrerar 50 Facebook-grupper samtidigt.

När Hem & Hyra söker i Facebook-grupperna hittar vi en typ av grupp för bostäder som alla ser likadana ut, men som finns i olika städer. Grupperna startades i Sveriges 50 största städer för sju år sedan och har därefter vuxit explosionsartad. Idag har de över 450 000 medlemmar sammanlagt. Vi kontaktar Lasse Löfstrand, som startade och driver alla 50 grupper. Lasse Löfstrand är företagare och skapar bland annat listor för privata hyresvärdar som han marknadsför på sidorna.

Bedrägerierna har eskalerat

Han säger att grupperna inte ger några inkomster och att han administrerar sidorna ideellt på kvällstid. Det är ett intensivt jobb att försöka stoppa alla falska annonser och användare.

– Bedrägerierna har eskalerat den senaste tiden. Jag tror att det ser värre ut än vad jag ens förstår. Folk hör av sig varje vecka till mig och säger att de antingen har blivit bedragna eller har varit utsatta för ett försök till bedrägeri, säger Lasse Löfstrand.

Han förklarar att Facebook har vissa verktyg, bland annat detektorer för nyskapade användare, för att hålla rent i grupperna.

– Men som administratör tycker jag att de borde kunna göra mycket mer, och det tycker nog alla, säger han.

Bild: Polisen

”Man nyttjar grupperna på ett annat sätt än man gjorde tidigare”, säger Lotta Mauritzson på Polisens nationella bedrägericentrum.

Lotta Mauritzson, brottsförbyggare på Polisens nationella bedrägericentrum, anser att Facebook behöver jobba hårdare för att stoppa bedragare. Hon berättar att även hon ser ett ökat antal bedragare i Facebookgrupperna för bostäder.

– Man nyttjar grupperna på ett annat sätt än man gjorde tidigare, absolut. När det uppstår nya fenomen så försöker bedragarna se hur de kan nyttja dem.

Är kontrollen tillräckligt stor i grupperna?

– Nej, och här läggs ju ansvaret för vad som händer i grupperna på dem som administrerar. De kanske inte riktigt har klart för sig vilket jobb det faktiskt krävs för att hålla i en sådan här grupp. Där tycker jag kanske att de bör fundera en gång extra innan de går in och tar på sig det ansvaret.

Lasse Löfstrand, med sina 50 bostadsgrupper, anser att Polisen har en poäng i att han och andra administratörer har svårt att hinna med sitt jobb.

Kan du känna att du har tagit dig lite vatten över huvudet med alla grupper?

– Jo, absolut. Ibland känns det helt klart så. Nu har jag tagit in några stycken som modererar ett par grupper. Men det skulle behövas fler.