Bästa grillkorven utsedd i stort test: ”Vissa är rent smaklösa”

Tester När höstskogen bjuder på en maxad färgfest gäller det att få med rätt grillkorv för att inte förstöra upplevelsen. Vi har testat 10 stycken!
Ska du grilla korv? Läs Hem & Hyras stora test först.
Foto: Getty images
Ska du grilla korv? Läs Hem & Hyras stora test först.

Det finns en rad olika sorters grillkorv att välja på i butikerna, och de varierar rejält i smaksättning, fetthalt och köttinnehåll trots att de säljs under samma namn.

Grillkorvar är i regel ­värmebehandlade innan de paketeras. De är alltså redan tillagade, och kan ätas utan att värmas. Därför är det inte avgörande att de är helt genomgrillade, till skillnad från till exempel färska korvar. Däremot blir korvarna oftast godare om de genomsteks, eftersom de får mer smak när fettet i dem smälter.

Mängden kött i en grillkorv har vanligtvis stor betydelse för konsumentens val i matbutiken. Det är en viktig ingrediens som är förhållandevis dyr, och anges ofta på förpackningens framsida.

– Det finns dock inga specifika regler för köttmängd i grillkorv som det finns för exempelvis falukorv, säger Martina Görnebrand på Livsmedelsverket.

Kötthalten är inte allt

Andelen kött i grillkorv kan därmed variera rejält. Samtidigt säger inte kötthalten allt om kvaliteten.

– När det står ”kött” i ingrediensförteckningen räknas bara skelettmuskulatur in. Andra animaliska ingredienser i korven kan till exempel vara fett och bindväv. De måste redovisas separat, men man behöver inte ange mängd. Bindväv och fett tillsätts för att bidra till konsistens, textur och smak. Det ger också ett minskat svinn genom att mer av djuret används, förklarar Martina Görnebrand.

Vi har låtit det oberoende laboratoriet Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB analysera tio olika fabrikat av svensk grillkorv. Testresultaten stämmer ­ganska bra mot det som står i innehållsförteckningen. Några korvar innehåller till och med mera rent kött än vad som deklarerats på förpackningen.

Däremot behöver inte andelen kollagen anges på innehållsförteckningen för korv.

Fettsnålaste korven

Man har också analyserat kollagenkvoten i relation till totalt protein i ­korven. Kollagen finns framför allt i bindväv.

Metoden som använts för analys av kollagenkvoten är framtagen för ren köttfärs. Under antagandet att allt protein i korven kommer från kött och allt kollagen från bindväv så ger det en fingervisning om andel rent kött.

Charkprodukter innehåller ofta mycket salt och mättat fett, så även grillkorvar. Scan Hot Dogs är den fett­snålaste korven medan Sorunda, Ryberg och Coop ligger över tio procentenheter högre i fetthalt.

Tydliga skillnader mellan korvarna

Grillkorv är som bekant inte den mest smakrika korven. Samtidigt är det en korv som många barn uppskattar, kanske just tack vare den milda smaken. ­Avsaknaden av kryddor märks ganska tydligt när korvarnas gastronomiska kvaliteter testades av laboratoriet The Tastelab.

Johan Swahn är sensorisk forskare och grundare av The Tastelab. Han ser tydliga skillnader mellan grillkorvarna, både när det gäller smakbalans och textur.

– Vissa är rent smaklösa, några är för söta medan andra lyckas bättre med en balanserad sötma och sälta. Men det handlar inte bara om hur det faktiskt smakar utan också om vad vi förväntar oss när vi tar en tugga. Att äta är en sensorisk upplevelse där utseende, doft, smak, aromer och textur samverkar, förklarar han.

De korvarna är smaklösa

Ica, Lithells Hots, Scan Hot Dogs, Garant och Sorunda bedöms alla som ”smaklösa”. Inte heller konsistensen hos alla korvar faller testpanelen på läppen, Rybergs Bohusgrillare beskrivs av några testare som ”gummiaktig” och Ica upplevs ha ”smetig konsistens”.

Lithells grillkorv får högst smakbetyg av panelen med bra smak, munkänsla och skinn. Även Lidls korv från Matriket och Scans klassiska grillkorv uppskattas för sin smak.

Sammantaget får den tjocka grillkorven från Matriket högst betyg, med sin balanserade sammansättning av både hög kötthalt, låg andel kollagen och god smak och textur. Rybergs Bohusgrillare hamnar också på en hög placering tack vare hög kötthalt, följt av Scans klassiska tjocka grillkorv.

Matriket
Svensk tjock grillkorv
Kötthalt
73,0
Smak
6,4
Munkänsla, skinnet
8,0
Totalbetyg
7,5
Kommentar Bäst i test. Hög kötthalt och låg andel kollagen, bra smak, munkänsla och utseende.
Rydbergs
Bohusgrillare
Kötthalt
83,9
Smak
6,0
Munkänsla, skinnet
6,0
Totalbetyg
7,2
Kommentar Högst kötthalt. Hög andel fett. Ser bra ut men medelbetyg i smak och munkänsla. Dyrast.
Scan
Grillkorv klassisk
Kötthalt
66,3
Smak
7,2
Munkänsla, skinnet
7,1
Totalbetyg
7,1
Kommentar Bra smak och munkänsla. Hög salthalt.
Lithells
Grillkorv
Kötthalt
52,3
Smak
7,4
Munkänsla, skinnet
7,0
Totalbetyg
6,9
Kommentar Lägre kötthalt men bäst smak, bra munkänsla och fint utseende.
Coop
Gourmet
Kötthalt
68,2
Smak
6,6
Munkänsla, skinnet
6,5
Totalbetyg
6,8
Kommentar Relativt hög kötthalt och låg andel kollagen. Hög andel fett. Bra smak, lite söt.
Garant
Svensk delikatessgrillkorv
Kötthalt
75,8
Smak
5,5
Munkänsla, skinnet
5,0
Totalbetyg
6,2
Kommentar Hög kötthalt. Medelbra smak. Ser inte aptitilig ut. Hög andel fett. Låg salthalt.
Scan
Hotdogs
Kötthalt
42,2
Smak
5,7
Munkänsla, skinnet
6,4
Totalbetyg
5,4
Kommentar Lägst kötthalt. Oaptitligt utseende. Smaklös och mjuk i konsistensen.
Sorunda korvfabrik
Sorunda grill
Kötthalt
61,3
Smak
4,7
Munkänsla, skinnet
3,9
Totalbetyg
5,4
Kommentar Relativt hög kötthalt och låg andel kollagen. Lägst andel fett och lägst salthalt. Inte så smakrik och ser inte så aptitlig ut.
ICA
Klassisk grillkorv
Kötthalt
47,0
Smak
4,6
Munkänsla, skinnet
4,0
Totalbetyg
4,7
Kommentar Låg kötthalt. Smakar inget. Lite smetig i konsistensen och ser inte aptitlig ut.
Lithells
Hots
Kötthalt
45,3
Smak
3,5
Munkänsla, skinnet
2,4
Totalbetyg
3,6
Kommentar Låg kötthalt och hög andel kollagen. Smakar inget, dålig munkänsla och ser oaptitlig ut. Billigast.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.