Annons

Få ordning på morgonrutinerna – och bli mer tidseffektiv

Tips & Råd Efter en långvarig pandemi återvänder många till sin fysiska arbetsplats. Hög tid att styra upp morgnarna så du slipper kaos och stress. Tidschoachen Dorotea Pettersson ger sina bästa tips.
Morgonrutiner är viktiga bild väckarklocka

Hur du startar din dag avgör hur ­resten av dagen blir, det är den tidigare gymnasie­läraren i psykologi och numera tidscoachen Dorotea Pettersson övertygad om. Du sätter tonen genom att försätta dig i en känsla – vilken beror helt på dig och ditt arbete. Att bli mer tidseffektiv redan på starten av dagen är därför viktigt.

Har du ett jobb där du tänker mycket kanske du behöver träna för att tagga igång kropp och knopp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tar du hand om människor har du kanske behov av lugn och harmoni, och vill läsa en bok, skriva dagbok eller sitta tyst med en kopp te.

Har du alltid mycket på gång kanske du vill se över din kalender.

Är ditt morgonhumör uselt kan det vara bra att gå upp före resten av ­familjen. Bor du ensam kanske en stund med tv:n känns bra? Men mår du dåligt av hemska nyheter, undvik dem direkt på morgonen.

Annons
Läs ocksåKändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"
Tidscoachen Dorotea Pettersson hjälper med morgonrutinerna.
Dorotea Pettersson är tidscoach och expert på hur man får tiden att räcka till.

Yoga, meditation och mindfulness kan vara bra, om det passar dig.

Skriv en lista på hur du vill att din ­morgon ska se ut och varför det vore bra för dig. Välj dina egna rutiner, som du mår bra av själv.

Blir det fem saker på din lista behöver du inte börja med alla första dagen. Ofta gör man bra ifrån sig dag ett och två, ­sedan faller det. Då gäller det att börja om och fortsätta att öva.

Läs ocksåSå spelar du instrument hemma – utan att störa grannarnaspela instrument hemma
Mer tidseffektiv – börja redan på morgonen

Berätta för din familj hur du vill ha det. Säg att du vill testa nya rutiner. ­Förutsätt inte att omgivningen förstår hur du vill ha det.

Den som har jobbat hemma under pandemin står inför en stor omställning. Fundera på vilka rutiner som fungerade dåligt tidigare. Nu har du chansen att förändra dem.

Annons

Tänk på att det tar tid att göra sig i ordning och ta sig till jobbet. Börja förberedelserna dagen innan. Vad ska du ha på dig? Hinner du tvätta? Kan du ta något annat? Packa jobbväskan. Se till att du vet var nycklarna ligger.

Små saker gör stor skillnad: fem fokuserade djupa andetag på sängkanten eller tre träningsövningar. Eller tänd ett ljus och sätt på musik du gillar – vips har du förändrat hela din morgon.

Ge inte upp, du kan börja om varje dag. Var snäll mot dig själv, och nöjd med det du uppnår.

Fakta: Bli mer tidseffektiv
Close up hands of master yoga seated doing Hand Mudra and meditates isolated white background.wellness and healthy lifestyle,leave space for adding text.

Byt ut: ”jag har inte tid” mot ”jag väljer att inte lägga tid på” före att träna, umgås med vänner eller vad du nu tycker om att göra. Då är det lättare att omprioritera.

Tvåminutersregeln. Varje gång du tänker: Jag borde slänga soporna eller annat som tar mindre än två minuter – gör det direkt. Det stärker känslan av handlingskraft.

Tvåsekundersregeln. När du tänker att du ska göra ­något som är bra för dig, som att ta tag i disken, räkna ner från fem till ett. När du kommer till ett börjar du förflytta dig mot målet: Räknandet tar bort oron, och får dig att ­fokusera.

Försök inte att vara övereffektiv, det riskerar att ta mycket tid i form av stressymtom som sömnbesvär, migrän och krånglande mage.

Fler tidstips finns i den snabblästa boken En liten bok om tid av Malin Tegnhammar. Råden är dels hennes egna, dels ­hennes favoriter ur en lång rad böcker om att spara tid. Tidseffektiv läsning i sin helhet också, alltså.

Fakta: Öva in en rutin

Testa att skriva en mening varje dag i en månad. Skriv vad som helst, till exempel fem saker du är tacksam för ena dagen, fem saker du drömmer om nästa dag. Eller köp en kortlek med bilder och skriv om en ny bild varje dag. Efter en månad har du upprättat en rutin och reflekterat över dig själv. Och utövat personlig utveckling i det lilla, tipsar Dorotea Pettersson.

Läs också Ska du flytta hemifrån? Tänk på det här Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem Så här hittar du en säng som passar dig – för bästa sömnen

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.