Förråd – det här har du rätt till
Hem & Hyra har gått igenom det senaste årets hovrättsdomar som rör konflikter om lägenhetsförråd.
Den vanligaste orsaken till tvisten är att hyresvärden velat flytta eller minska förvaringsutrymmet. Och faktum är att rätten oftast står på hyresgästens sida.
– Värden kan inte på egen bevåg flytta förråd eller kräva att man byter. Det måste ske en förhandling först, säger Hyresgästföreningens chefsjurist Susanna Skogsberg.
? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget
På samma sätt kan du som boende vända dig till hyresnämnden om värden vägrar ordna ett förrådsutrymme. Tillgång till förråd är inskrivet i hyreslagen som ett villkor för att lägsta godtagbara standard i boendet ska uppnås.
Under tiden du står utan förråd är det även möjligt att kräva hyresreduktion – eftersom avgift för utrymmet som regel är inbakad i din månadskostnad.
Vad som rent definitionsmässigt utgör ett förråd kan dock variera. Vanligen återfinns denna lagringsplats i husets källare eller på vinden – men det finns undantag.
Har du en rejält tilltagen klädkammare kan en del av den i själva verket räknas som förråd. Men då ska också hyran vara anpassad efter att en del av din boarea utgör just av förrådsutrymme.
Rättesnöret är att varje person i bostaden ska ha minst en kvadratmeter till långtidsförvaring, berättar Susanna Skogsberg.
Den exakta gränsdragningen kan variera utifrån hur gammalt huset är.
– Byggreglerna som gällde när förrådet byggdes avgör hur stort det ska vara, säger hon.
Klimatförhållandet i förråden varierar kraftigt från hus till hus och några exakta regler kring temperatur och fukt existerar inte. Det är med andra ord ingen självklarhet att kunna förvara sina finkläder i källaren, berättar Susanna Skogsberg
– Det ska vara brukbart. Man får acceptera att det är kallare än i en lägenhet eftersom man inte är där längre stunder. Är det ett fristående förråd kan man inte kräva att det isoleras.
Förrådet tillhör dig som hyresgäst och din hyresvärd har lika lite rätt att utan tillstånd ta sig in där som att klampa rätt in i din bostad.
Hyresgästen Magne Fridhill fick sitt förråd tömt när hans värd Akelius förväxlade hans förråd med en annan hyresgäst.
Först nio månader senare – när lokaltidningen skrivit om en annan av Akelius hyresgäster som råkat ut för samma sak – fick Magne ett samtal. Akelius erkände att man av misstag förväxlat hans förråd med en annan hyresgästs och erbjöd efter en kort diskussion 15 000 kronor i ersättning.
– Plötsligt var allting borta. Alla foton från uppväxten, skolarbeten, minnen från familjen och det kinesiska porslinet som gått i arv. De hade inte sparat någonting, berättar han.
Paradoxalt nog får ditt bostadsbolag däremot lov att begränsa åtkomsten till källaren eller vinden där förråden finns – om motiveringen är tillräckligt god. De senaste åren har en växande skara hyresvärdar valt att sätta hänglås på dörren.
Konsekvensen blir att hyresgästerna bara når sina förråd de tider då en representant för värden finns på plats med nyckel.
MKB i Malmö uppskattar att ungefär en tredjedel av förråden till deras 22 000 lägenheter är låsta av säkerhetsskäl.
– Det är kunderna som vill ha det så på grund av att brand, inbrott och skadegörelse förekommit, säger Margaretha Söderström, pressansvarig på företaget.
Att få tillträdet till sitt förråd strypt under alltför stora tidsrymder kan dock vara skäl för hyresreduktion, eftersom bostaden inte kan brukas till fullo. Om du är osäker på vad som gäller, vänd dig till Hyresgästföreningen.
Läs hela artikeln om Magne som fick alla sina minnen slängda här.
Saknar du tillgång till förråd kan du ansöka om ett upprustningsföreläggande hos hyresnämnden.
Har du inget förråd kan du kräva att få hyresreduktion.
I nyare hus ska förrådets storlek anpassas efter hur många som beräknas bo i lägenheten – minst en kvadratmeter per person.
Du kan inte kräva ett större förråd än sex kvadratmeter oavsett storlek på lägenhet.
Ligger förrådet separat med egen ingång ingår det inte i boarean.
Ligger förrådet i lägenheten ingår det tekniskt sett i boarean – men din hyra ska vara justerad nedåt.
Värden har inte rätt att kräva flytt av förråd utan att förhandla villkorsändring.
Det finns inga generella regler för hur kallt eller fuktigt ett förråd får vara. Förrådet ska vara ”brukbart”.
Det är en brottslig handling av värden att tömma förrådet utan ditt medgivande – även om det är olåst.
Källa: Hyresgästföreningen