Gör som David – fixa julskinkan på grillen: ”Gillar den kallskuren”
Allt började i mars 2019. David Lindströms sambo Josefine hade insisterat på att de skulle införskaffa en grill. David, vars kulinariska kunskaper sträckte sig till att koka makaroner och steka köttbullar, var måttligt intresserad. Men när den lilla klotgrillen väl var på plats utanför huset kände han sig manad att testa. Han köpte revbensspjäll och tillbringade en hel dag med att söka efter recept och tips på hur man bäst skulle röka dem.
Saftiga revbensspjäll
Till slut tände han grillen och lade på hickoryspånen. Först vid halv tio på kvällen kunde han och Josefine sätta gaffeln i det glaserade köttet.
– Det var de godaste spjällen vi någonsin hade ätit. De var så saftiga och smakade verkligen av hickory-spån. Men att röka kött går långsamt. Och det tar ännu längre tid när man är nybörjare och nyfiken och lyfter på locket hela tiden. Då tappar grillen värme.
Röker skinka varje vecka
Triggad av att ha lyckats åstadkomma något så välsmakande började han grilla och röka var och varannan dag. Som trebarnspappa blir det numera inte riktigt lika ofta, men till jul trappar han upp. Utöver revbensspjällen har han även en annan specialitet: äppelrökt julskinka. När den första rimmade skinkan dyker upp i butiken i slutet på november köper han ett par direkt. Sedan röker han i regel en skinka i veckan fram till den 24:e. Den julskinka de äter på julafton brukar han röka dagen före.
– Jag gillar kallskuren julskinka. Min sambo äter den med äppelmos men jag tycker att den är allra godast på en skiva rostat bröd med smör och en klick sötstark senap.
Det här behöver du:
2–3 kg rimmad julskinka
rökflis av äppelträ
Griljering:
1 äggula
½ dl sötstark senap
½ dl socker
2 msk ströbröd
Gör såhär:
1. Förbered grillen för indirekt grillning; tänd ett par briketter på ena sidan och ställ en aluminiumform med vatten under gallret på den andra sidan.
2. När grillen når en temperatur på 110-135 grader, lägg på lite rökflis på glöden. Röken ska vara tunn och blåaktig. Ha lockventilen på den svala sidan.
3. Skölj av skinkan hastigt i kallt vatten, torka av den och lägg den på gallret på den svala sidan i grillen. Stick i en köttermometer. Räkna med 1–1,5 timme per kilo. Titta till varje timme och släng på mer flis vid behov.
4. När innertemperaturen når 70 grader är skinkan klar. Lägg upp den på ett fat och låt svalna.
5. Rör ihop äggulan, socker och senap.
6. Ta bort nätet från skinkan och skär bort svål och fett.
7. Pensla julskinkan med blandningen och strö över ett lager ströbröd.
8. Griljera skinkan i ugnen på 225 grader i 10 minuter eller tills skinkan fått en fin färg.