Annons

Lyhörda hus – så svårt är det att få värden att tysta dem

Tips & Råd ​Bor du i ett lyhört hus? Då är det bara att bita ihop. Men om det är riktigt illa du kan ha rätt till sänkt hyra.

​Många hyresgäster lider av sina lyhörda lägenheter. De vaknar av grannens nysningar eller får svårt att koncentrera sig av ljud från närliggande lägenheter.

I första hand bör man givetvis prata med grannarna och uppmärksamma dem på problemet. Fungerar inte det kan man prata med värden.
Men många gånger hjälper inte det utan värden säger bara att det inte går att göra någonting åt saken.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Då är nästa instans kommunens miljöförvaltning. Men även där är chanserna att få hjälp minimala, även om en del kommuner driver frågorna hårdare än andra. Och som medborgare har man alltid rätt att få sitt ärende prövat.
Robert Eriksson är handläggare på Miljöförvaltningen i Stockholm.

– Vi har prövat en del fall med lyhörda hus, men resultatet har blivit detsamma. Det är helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart att kräva att värden vidtar åtgärder. Den lilla förbättring som kan bli ur ljudsynpunkt motsvarar inte kostnaderna, säger han.

Annons

Robert Eriksson förklarar att det inte går att ställa dagens krav på ljudisolering på gamla hus. De godkändes en gång i tiden och det får man som hyresgäst acceptera.
De enda gångerna kommunen går in och gör en ljudmätning är om ljudmiljön försämrats på grund av en ombyggnad eller någon annan förändring. Men även det är ovanligt, förklarar Robert Eriksson.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Så det är bara att bita ihop och leva med att man störs av grannarna?
– Ja, i alla fall om störningen beror på husets konstruktion. Vi kan inte kräva att man ska bygga om hela stan. Du får helt enkelt tänka dig för innan du flyttar in i en ny lägenhet.

När det gäller buller från till exempel trafik och restauranger är det en helt annan fråga. Då beror störningen på en yttre källa och inte husets bristande isolering. Sådana störningar kan man få hjälp med, enligt Robert Eriksson.

Annons

En tröst i eländet är att en väldigt lyhörd lägenhet kan vara anledning till hyressänkning, enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.
Misstänker du att din lägenhet är ovanligt lyhörd så kan du alltså vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.

Läs ocksåKändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"
Fakta: Buller kan leda till:


Trötthet, huvudvärkoch koncentrationssvårigheter.
I slutändan finns risk för högt blodtryck och hjärtproblem, enligt Socialstyrelsen.
Värst är trafikbuller, enligt Greta Smedje, forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.

Läs också Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.