Annons

Släng allt du inte älskar – så får du ordning och harmoni hemma

Tips & Råd Känns lägenheten trång? För mycket grejer? Svårt att hålla ordning? Här är metoden som en gång för alla ger dig ett välorganiserat hem. Det lovar ordningsexperten Marie Kondo.
Skippa galgarna! Vik så många plagg som möjlig så tar de mindre plats, tipsar Marie Kondo.

Hon har skrivit en bestseller – om städning. Marie Kondo är en efterfrågad städ- och organiseringskonsult i Tokyo som underkänner de konventionella råden om hur man får ordning på sitt prylöverflöd.

Hon kallar den Kon Mari-metoden och den har hjälpt tusentals klienter. Ingen har återfallit i oreda, skriver hon stolt i sin bok ”Konsten att städa – förändra ditt liv med ett organiserat hem”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Din storstädning måste börja med att du får pejl på sambandet mellan dina prylar och dina känslor. Marie Kondo vet att människor med oordning behöver lätta på livets barlast och göra sig av med saker. Men man blir inte lycklig av att slänga urskillningslöst. Och hon är ingen asketisk natur som föraktar materiella ting. Tvärtom påminner hon om vilken glädje våra tillhörigheter kan ge.

Annons

Det är just ”glädje” som är nyckelordet. Strunta i alla tips och tumregler för hur man rensar i röran. Lyssna i stället på din magkänsla. Väcker den här prylen din glädje? Behåll den! Annars släng eller skänk bort.

Till slut har du ett hem med enbart saker som väcker positiva känslor.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Och en dramatisk omorganisering av ditt hem kommer att leda till stor förändring i ditt liv, menar Marie Kondo, för då blir det tydligare vilka behov som är viktiga och vilka som inte är det.

Annons
Kläder, strumpor, väskor – så fixar du förvaringen
  • Häng så få plagg som möjligt. Kappor, jackor, klänningar och kavajer, bör dock i de flesta fall hänga på galgar.
  • Vik så många plagg som möjlig så tar de mindre plats. Marie Kondo har upphöjt klädvikning till en skön konst. På en T-tröja eller skjorta viks ärmarna och sidorna in så du får en lång rektangel. Vik rektangeln dubbel och sedan dubbel igen till ett stadigt ”paket” som kan förvaras stående i sin låda. Tjockare plagg viks i tre delar. Även byxor kan vikas och förvaras stående.
  • Att förvara kläder vertikalt är bättre än att stapla dem i högar: Du får överblick över samtliga plagg, de blir mindre skrynkliga eftersom inget hamnar under andra plagg och du slipper stöka till hela lådan när du ska ha tag i något.
  • Vertikal förvaring gäller även strumpor och underkläder. Att vränga sockor ut och in till knöliga bollar förstör resåren. Lägg båda strumporna på varandra, tå mot tå. Vik dem tre eller fyra gånger tills du har ett paket som kan stå upp och travas på samma sätt som tröjorna.
  • Strumpbyxor läggs ihop på längden, tå mot tå, viks i tre delar och rullas sedan till en sushi-liknande rulle som kan ställas på höjden. På Youtube finns filmer där Marie Kondo eller hennes fans visar hur man elegant viker olika plagg.
  • Mindre handväskor förvaras inuti större väskor och fungerar som fyllnadsmaterial så att dessa inte sjunker ihop och deformeras. Det spar dessutom plats. Låt axelremmar och handtag sticka ut så du ser vilka väskor som finns inuti den större.
Får man kasta presenter?

Kan man verkligen göra sig av med saker man fått i gåva? Ja, svarar Marie Kondo. Gåvan är inte viktig som ting betraktat. Den är en förmedlare av givarens omtanke och välvilja gentemot dig. När den fullgjort sin roll kan du med tacksamhet lämna den till loppis om själva tingesten inte väcker din glädje.

Fakta: Rätt & fel

Undvik: Att rensa ut prylar och organisera lägenheten i etapper. Ett gammalt standardråd med motiveringen att man annars kroknar och ger upp. Men jobbar du i etapper kommer du aldrig någonsin att gå i mål.

Gör så här: Gå igenom hela lägenheten i ett enda intensivt svep. Sluta inte förrän du är helt klar. Det kan ta dagar och veckor i sträck men detta är ett engångsprojekt som du sedan aldrig behöver upprepa.

Undvik: Att rensa och sortera per rum. Du får då ingen systematisk genomgång av hela kategorier, exempelvis papper och dokument, som kan finnas på flera platser. Du blir dessutom stående med högar med restprodukter som inte har en glasklar plats.

Gör så här: Rensa per kategori. Först kläder, sedan böcker, papper, småprylar och saker med affektionsvärde. Ta fram alla plagg, var de än är, och gå igenom vartenda ett. Sedan alla böcker. Håll fast vid just denna ordning. Börja absolut inte med den sista kategorin. Du kan fastna bland gamla brev och foton och inte komma vidare.

Undvik: Att rensa ut efter någon allmän formel eller siffra. Exempelvis ”En grej som du inte använt på två år kan du kasta”. ”Köper du en tröja så skänk bort en gammal. En in – en ut!” Vi är alla olika, sådana tumregler fungerar inte.

Gör så här: Rensa med hjälp av dina känslor. Ta varje plagg eller sak och håll det i handen. Fråga dig: Blir jag glad av den här? Du kommer att märka om det ger dig positiva vibrationer. Stryk med handen över tyget eller ytan om svaret dröjer. Snart får du upp farten att tolka magkänslan. Men håll i varje sak för sig. Det räcker inte att titta på den eller att läsa på bokryggarna när du rensar bland böckerna.

Undvik: Att börja med att gå ut och köpa snygga boxar och förvaringsattiraljer som ska ge dig inspiration i sorterandet. De erbjuder bara ett sätt att få bort saker du inte behöver eller gillar ur ditt synfält och leder lätt till mer hamstrande.

Gör så här: Utsätt varje pryl för känslotestet ovan. Det som blir kvar får antagligen lätt plats i den förvaring du redan har. Marie Kondo rekommenderar enkla lösningar. Exempelvis skokartonger – som sektionsavdelare i byrålådor, som brickor för kryddburkar (locket) eller som stapelbara boxar. Genom att utse en plats för varje föremål, eller kategori av föremål, kommer du automatiskt att ställa tillbaka allt du använt.

Läs också Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Tvättstugan – källa till vänskap och konflikt Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.