Unna dig Magdalenas lyxpasta: ”Gillar att gå på känsla”

Med en pastatång i vänsterhanden fångar Magdalena Dahl upp den krämiga pappardellen ur kastrullen och lägger upp i djupa tallrikar. På toppen placerar hon chips av den lufttorkade skinkan som har rostats krispig i ugnen.
– Som student med begränsad budget gör jag oftast grytor, grönsaksbiffar eller olika typer av sallader. Men det här lagar jag när jag ska bjuda någon som jag vill imponera lite på. Just på helgen brukar jag lyxa till det och då blir det ofta någon pasta med en god sås, säger hon och fullbordar sin skapelse med finriven parmesanost.

Hon är överlag svag för det italienska köket. Kanske kommer det från att familjen brukade ha Italien-tema på fredags- eller lördagskvällarna när hon växte upp. Då vankades plockmiddag med parmaskinka och melon, caprese-sallad och pasta med pesto. En av de allra första rätterna som Magdalena lärde sig att laga utan recept var spagetti med tomatsås från grunden.
Går på känsla – och smakar av
– Jag gillar att gå på känsla och smaka av längs vägen. Salt är min absoluta favoritkrydda men på senare tid har jag också snöat in på chiliflakes.
Sin parmesanpasta premiärlagade hon under corona-pandemin när hon ännu bodde hemma, undervisningen var på distans och hon tillbringade en hel del tid i köket.
– Överlag tycker jag att pasta inte passar som matlåda; den ska helst ätas nykokt. Och när det gäller den här rätten är mitt tips att inte börja med parmesansåsen för tidigt. Den blir tjock om den puttrar länge och måste då spädas med mjölk. Bäst blir det om såsen görs precis innan pappardellen är redo.
Det här behöver du (ca 4 personer):
1 paket parmaskinka (ca 100 gram)
1 msk vetemjöl
1 msk smör
1 ½ dl grädde
½ dl mjölk
ca 1 dl parmesanost
Salt
4 portioner pasta, cirka 400 gram (gärna färsk pappardelle eller tagliatelle)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär eller klipp parmaskinkan i bitar.
2. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och fördela ut skinkan. Rosta den i ugnen i cirka 20–30 minuter.
3. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll på grädde och mjölk och vispa tills det tjocknar. Riv ner parmesanosten i såsen. Smaka av med salt.
4. Koka pastan i saltat vatten enligt instruktionerna på paketet. Använder du färsk pasta behöver den oftast bara koka ett par minuter. Se upp så att den inte blir överkokt.
5. Häll den avrunna, kokta pastan i kastrullen med parmesansås och rör om.
6. Lägg upp på tallrikar och toppa med den rostade parmaskinkan och lite riven parmesanost.