Annons

Värdarna: Skulderna får inte bli för stora

Tips & Råd Fler skulle bli vräkta om vi inte agerade snabbt. Så säger flera av hyresvärdarna som toppar uppsägningslistan.

Att vissa hyresvärdar säger upp fler hyresgäster än andra kan bero på flera saker. De kan ha ovanligt många hyresgäster med skör ekonomi. De kan jobba mer eller mindre med vräkningsförebyggande arbete. De kan ha olika strikta rutiner, och så vidare.

Hem & Hyra har frågat några av de hyresvärdar som sade upp en stor andel hyresgäster i fjol vilka förklaringar de har.

Smefast, som köpte Annelunds i Ljungby under fjolåret, skyller de många avhysningarna på bristande rutiner och organisation hos den tidigare förvaltaren Riksbyggen.

– Man gav kontrakt utan någon som helst bedömning av hyresgästerna. Det flyttade in många som aldrig betalade hyran. Dessutom skickades inte avierna ut efter någon ordning, säger Patrik Lööw, en av Smefasts ägare.

Magnus Fagerström, vd för Mittirimbo Fastigheter, säger att de har haft problem med hyresgäster som flyttar utan att betala uppsägningshyrorna.

Alla som inte betalar hyran och inte hör av sig hamnar efter 23 dagar hos kronofogden.

– Det är det sätt som finns för oss att få in pengarna.

Om hyresgästen i stället hör av sig kan man ofta lösa situationen på ett bättre sätt, säger han.

– Att få sämre ekonomi kan hända alla. Det värsta man kan göra då är att skämmas och låta bli att agera. Det bästa är att ringa och säga som det är. Då går det ofta att få betala lite senare eller få en avbetalningsplan. Vi har inget intresse av att ställa folk på gatan, säger Magnus Fagerström.

Stora Tunabyggen i Borlänge är det kommunala bostadsbolag som har flest uppsägningsärenden per lägenhet. Vd Jörgen Ohlsson säger att konjunkturen kan ha viss inverkan.

– Många av våra hyresgäster står relativt långt ifrån arbetsmarknaden och har små ekonomiska marginaler.

Hur det kommer sig att Tunabyggen säger upp betydligt högre andel än de flesta andra hyresvärdar har han ingen förklaring till.

– Jag tror inte vår hantering skiljer sig från hur andra arbetar. Kanske har vi fler som står relativt långt ifrån arbetsmarknaden.

Tunabyggen har ett tätt samarbete med Borlänge kommun, där boendestödjare Agneta Tollsten har följt utvecklingen i 15 år.

– När jag började kunde vi kalla alla med upprepade hyresskulder till besök. Det har blivit svårare att ha den överblicken i och med att Tunabyggen nu anlitar ett inkassobolag och det är så många ärenden att vi inte hinner kalla alla. Vi kan inte ha samma förebyggande verksamhet som förut, säger hon.

Det är mycket vanligt att stora hyresvärdar anlitar inkassobolag som skickar ut påminnelser och går vidare till kronofogden med ansökan om betalningsföreläggande och avhysning.

Hyresvärdarna avgör om de vill ha så snabb hantering som möjligt eller ej.

Anitha Wretling, informationschef hos privatvärden Graflunds, säger att syftet med att vara snabb är att hyresgästens skuld inte ska hinna växa.

– Det är bra för alla parter, inte minst för hyresgästen. Om man låter tiden gå så ökar risken att det slutar med avhysning. Så tror jag alla större hyresvärdar tänker numera.

En förklaring till att Graflunds har större andel ärenden hos kronofogden än andra tror hon kan vara att de har många lägenheter i miljonprogramsområden.

– Det är inte de med de högsta inkomsterna som är våra kunder. Vi märker av arbetslöshet och lågkonjunktur, att människor har det tufft. Då är det ännu viktigare att prioritera hyran eftersom det kan få så allvarliga konsekvenser annars.

Anitha Wretling poängterar att det är en förutsättning för företagets verksamhet att hyrorna betalas.

– Vårt primära mål med en ansökan hos kronofogden är inte att bli av med hyresgästen, utan att få in hyran. 

Fakta: Mer om vräkningshoten

Här kan du hitta samtliga artiklar om Hem & Hyras undersökning av vräkningshot.

42 500 hotade av vräkning

Grafik: Uppsägningarna län för län

Reza: Jag blev skräckslagen

Värdarna: Skulderna får inte bli för stora

Kvinnan låg död i badkaret

Så gjorde vi undersökningen

Hitta din värd – hela listan 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.