Annons

Kommunerna bollar med hyresgästernas pengar

Gävleborg Gavlegårdarna drivs med god lönsamhet. Som tack får hyresgästerna vara med och betala fotbollsplan, akutboende och andra sociala satsningar. Orättvist, tycker Hyresgästföreningen.
Kommunerna bollar bokstavligen med hyresgästernas pengar Nya fotbollsplaner är exempel på vad hyrespengar indirekt används till när kommunerna ger sig själva aktieutdelning ur lönsamma bostadsföretag.

Det går bra för de kommunägda bostadsbolagen. Hem & Hyras nyligen presenterade granskning visar att de 50 största företagen 2014 gjorde en sammanlagd vinst med 4,3 miljarder kronor. I 42 av företagen ökade vinsten jämfört med förra granskningen 2012.

Företagen inom regionen Aros-Gäve utgör inga undantag. De största företagen i Västmanland, Gävleborg och Uppsala tjänade mellan 6 000 och 14 500 kronor per lägenhet (75 kvadratmeter).

– Vinstnivån är skrämmande hög. Det borde vara med allmännyttiga bostäder som med vattnet, en verksamhet som går jämnt ut. Bolagen ska inte göra höga vinster på hyresgästernas bekostnad, säger Torbjörn Rönnkvist, ordförande i region Aros-Gävle.

– Risken är stor, menar han, att kommunerna nu ser möjligheten att plocka ut ytterligare pengar ur bolagen.

För det är framför allt aktieutdelningarna som Hyresgästföreningen tycker illa om.

– Vi är emot principen med utdelning till ägarna. Generellt går inte pengarna tillbaka till hyresgästerna. Visst, det kan bli en ny väg eller en förskola inom ett hyresområde. Men det är ingenting som säger att hyresgästerna är huvudansvariga för att betala det.

Gävle kommun har bestämt att Gavlegårdarna ska lämna ifrån sig 50 miljoner kronor under en femårsperiod.

Den lokala Hyresgästföreningen ansåg att det var en olaglig dubbelbeskattning av Gavlegårdarnas kunder och överklagade beslutet. Förvaltningsrätten kom dock fram till att det var okej att ägarna tog ut pengarna.

Därför får Gävles kommunala bostadsföretag fortsätta att lämna ifrån sig 10 miljoner kronor per år. Pengar som bland annat gått till en fotbollsplan i Andersberg, akutboende för hemlösa, språkcafé och andra sociala satsningar som inte har direkt koppling till förvaltningen av bostäder.

Störst vinst av alla bostadsföretag i mittregionen gör Uppsalahem, som är det sjunde mest lönsamma kommunägda bostadsföretaget i landet med ett resultat som motsvarar 193 kronor på kvadratmeter eller 14 485 kronor för en normaltrea.

S-politikern Susanne Eriksson, tillförordnad styrelseordförande i Uppsalahem, tycker att det är lätt att försvara den vinstnivån.

– Det är väldigt positivt att företaget gör så pass bra resultat. Uppsalahem tillhör de kommunala bostadsföretagen i landet som bygger mest. Tack vare resultatet kan vi göra det utan att behöva låna till allt. Pengarna går direkt tillbaka in i företaget, säger hon.

Uppsala har i dag stor mycket bostadsbrist. Kommunen har skrivit ett intentionsavtal med sitt bostadsföretag för att försöka hålla uppe en hög utbyggnadstakt.

I gengäld håller kommunen nere aktieutdelningen. För 2014 nöjde sig Uppsala kommun med att plocka ut 5 miljoner av en vinst som uppgick till nästan en kvarts miljard efter finansnetto.

– Det är en marginell utdelning, tycker Susanne Pettersson.

Mimer i Västerås var förra året det näst lönsammaste företaget i Aros-Gävle och det 20:e i Sverige med en vinst som, utslaget på alla lägenheter, motsvarade 8 664 kronor för en normaltrea.

Fakta: Värdarnas vinster

Företag Vinst/lgh (75 kvm) 2014 Vinst/lgh 2012 Ägaruttag 2014 Plac. 50 största
Uppsalahem 14 485 4 823 5 021 000 7
Mimer, Västerås 8 664 4 196 1 819 000 20
Hudiksvallsbostäder 6 462 2 481 602 000 28
Gavlegårdarna, Gävle 6 122 2 652 10 000 000 31

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.