Annons

Slitna hus i Gävle utreds

Gävleborg Balkonger som knappt håller ihop. Fuktskador, sprickor och dålig ventilation. Nu gör Hyresgästföreningen en rättslig utredning för husen som är Gävle centrums port västerut.

Siv Erikson ärvde 1967 hyreshusen i kvarteret som omgärdas av Västra vägen, Staketgatan och Byggmästargatan. Det är de första byggnaderna som möter besökarna som åker in i Gävle centrum från Sandvikenhållet.

– Det har fungerat bra. Jag har aldrig fått några klagomål, säger 89-åringen med företaget Li-La E-son AB.

Hyresgästerna i de slitna husen håller inte med:

– Det är hus med en fantastisk potential och mysiga lägenheter. Men underhållet har alltid varit uselt, säger en tidigare hyresgäst som valde att flytta, delvis på grund av vanskötseln.

Den före detta hyresgästen berättar historier som låter som skrönor om målare som blivit tillsagda att hålla igen med penseldragen och om begagnat material som ersatts av annat begagnat material.

En kvinna som bor i kvarteret i dag, men som inte vill intervjuas med namn, bekräftar bilden av en hyresvärd som gör det allra nödvändigaste men inte mer.

– Det är problem med ventilation, balkonger och fasader. Stammarna borde bytas. Man får tjata och tjata och tjata utan att det händer så mycket.

Flera grannar till kvinnan har tröttnat och tagit saken i egna händer. Väl medvetna om att de investerat i en annan ägares fastighet har de rustat lägenheterna för egna pengar.

Tidigt i somras uppmärksammades ett av husen i kvarteret som direkt farligt i tidningen Gefle Dagblad. Detta efter att en betongklump släppt från en balkong och varit nära att träffa en passerande hyresgäst.

Frågan om balkongernas hållfasthet har efter anmälan nu blivit ett ärende hos Gävle kommuns bygg- och miljöförvaltning.

Hyresgästföreningen ser så allvarligt på problemen att man dragit igång en så kallad Ribb-utredning (rättslig inventering av befintlig bebyggelse).

Ärendehandläggaren Jessica Sivsdotter klassar husen vid centrumporten som några av Gävles sämst underhållna hyreshus.

– Vi har haft väldigt många ärenden sedan jag började för fyra år sedan. Ofta har det handlat om vattenskador. I längden måste det vara dålig ekonomi att släppa i väg det så långt.

Handläggare, verksamhetsutvecklare och jurister från Hyresgästföreningen ska nu gå igenom husen tillsammans med en oberoende besiktningsman. De ska också analysera enkätsvar och prata med hyresgäster.

– I första hand hoppas vi komma fram till en bra lösning genom samtal med hyresvärden, säger Jessica Sivsdotter.

Den praktiska fastighetsförvaltningen sköts av företaget Fastighetsägarna Mittnord.

Förvaltaren Stefan Holgersson förnekar inte att det finns ett stort behov av upprustning.

– Men det kostar stora pengar, och då måste pengar tas fram, säger han.

Därmed bollas frågan tillbaka till ägaren Li-La E-son AB, som förra året redovisade en vinst med nästan 1,5 miljoner kronor efter finansnetto utifrån en omsättning på drygt 8 miljoner.

– Det är märkligt om det finns klagomål. Det är aldrig någon som ringt till mig, säger företrädaren Siv Erikson.

 

Fakta: Fakta. Ribb

Ribb står för rättslig inventering av befintlig bebyggelse.

Vid en sådan inventering dokumenteras fastighetens status och de problem som hyresgästernas upplever.

Exempel på vad en Ribb-utredning kan leda fram till är åtgärdsföreläggande, hyresdeponi, skadestånd eller självhjälpsrätt.

Är det riktigt illa ställt kan det bli aktuellt att begära att fastigheten ska ställas under särskild förvaltning, så kallad tvångsförvaltning.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.