Annons

Visste inte vad han skrev på – var nära att bli vräkt

Dalarna Abdulkadir förstod inte vad han skrev under när han uppmanades avstå besittningsskyddet till lägenheten. Ett år senare kom chockbeskedet: ”Du ska vara ute om en månad.”
Foto: Mats Jonsson
, ,

Abdulkadir Abdullahi Abdulwahab trivs med livet i sin lilla tvårummare i Hemsta i Gävle, en lägenhet som han hyr av kommunala Gavlegårdarna sedan tre år tillbaka.

– Bostaden betyder allt, säger han.

Men så sent som för ett par veckor sedan var det nära att Abdulkadir blivit vräkt efter något som kan vara en serie missförstånd, kraftigt förstärkta av språkproblem.

– Det var nära att sluta med en katastrof.

Efter att ha fått hjälp av Hyresgästföreningen och en advokat räddades dock 65-åringen från vräkning. Han fick ett tvåårigt korttidskontrakt som han nu hoppas ska omvandlas till ett standardkontrakt med fullt besittningsskydd.

Bakgrunden är den här: Gavlegårdarna hade för drygt ett år sedan fått uppfattningen att Abdulkadir hyrde ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd. Något som han själv upprört förnekar.

– Dottern bor hos mig ungefär varannan helg. Annars bor jag här själv. Du kan fråga runt. Folk här ser mig varje dag, säger han och pekar mot grannlägenheterna.

Men problemet är att Abdulkadir inte pratar eller läser svenska. Han förstod därför inte att han skrev bort sitt besittningsskydd när en tjänsteman hos bostadsföretaget då våren 2015 lade fram ett papper och uppmanade honom att skriva under.

Ingen påstod att somaliern som kom till Sverige för sex år sedan missat någon hyresbetalning eller stört grannarna. Utan allt gällde misstankarna om andrahandsuthyrning.

Det vanliga standardkontraktet ersattes av ett korttidskontrakt för att Abduldkadir skulle få chansen att visa hur skötsam han är.

I samband med det gjorde alltså Abdulkadir, rädd för att bli omedelbart utkastad, misstaget att skriva bort sin säkerhet i form av det lagstadgade besittningsskyddet fast han inte hade dåligt samvete.

– Jag visste inte vad jag skrev på. Jag trodde på tjänstemannen när han sade att det bara skulle gå ett år innan jag fick tillbaka mitt vanliga förstahandskontrakt.

Men nu i april, när ett år hade gått, återkom Gavlegårdarna och meddelade att Abudlkadir hade en månad på sig att lämna lägenheten. Han var plötsligt vräkt och bostadslös.

Först sedan Hyresgästföreningen och en advokat tagit sig an fallet backade Gavlegårdarna ett steg. Hyresgästföreningen skickade in ett bestridande och advokaten agerade på sitt håll. Bostadsföretaget svarade med att erbjuda ett tvåårsavtal, vilket Abdulkadir accepterade.

– Skriv aldrig under ett avtal utan att veta vad du gör, uppmanar nu Fatma Aksal, jurist på Hyresgästföreningen region Aros-Gävle och Mitt och den som hjälpte Abdualkadir så att han fick bo kvar.

När det gäller besittningsskyddet, något som är unikt för Sverige, menar hon att det är extra viktigt att hyresgäster som inte behärskar svenska får innebörden översatt och ordentligt förklarad för sig.

– Den som riskerar att bli av med sin bostad befinner sig i en särskilt utsatt situation och måste få veta vad det är han eller hon utsätter sig för innan de skriver på någonting.

Abdulkadir Abdullahi Abdulwahab är mycket tacksam mot Fatma Aksal och Hyresgästföreningen. Han berättar skrattande om sin nya roll som ideell medlemsvärvare bland vänner och bekanta i Gävle.

– Jag uppmanar alla jag känner att gå med i Hyresgästföreningen. Man vet aldrig vad man kan bli utsatt för och då är det viktigt att kunna få hjälp.

Gavlegårdarna kommenterar: ”Vi förklarar alltid noga vilka rättigheter hyresgästen avstår från”.

Fakta: Fakta. Besittningsskydd

Hyresgäster med förstahandskontrakt har besittningsskydd, eller besittningsrätt som det också brukar kallas, enligt paragraf 46 i hyreslagen. Det innebär att hyresvärden inte har rätt att säga upp hyresavtalet utan att ha särskilda skäl. Som särskilda skäl räknas exempelvis att hyresgästen inte betalat hyra, stört grannarna eller misskött lägenheten. Den som är missnöjd med hyresvärdens beslut kan få ärendet prövat hos den regionala hyresnämnden.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.