Annons

Skämdes för att be om hjälp – hotades av vräkning

Jönköping Vräkningsstatistiken visar kalla siffror, men bakom dem finns riktiga människor. Många av dem har hamnat på ekonomiskt obestånd, något som kan hända vem som helst.

– Innan det här hände trodde jag inte att det var så, säger Jens.

Men i januari i år slutade han att betala sina hyror. När han i oktober var i hyresnämnden hade hyresskulden vuxit till över 47 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det började med arbetslöshet och sedan en separation. Han blev ”totalt knäckt”.

– Det gick så långt att jag inte brydde mig om att titta om det kommit några räkningar.

Men så träffade han sin sambo Caroline som han nu väntar en son tillsammans med. Det fick honom att inse att hans situation var ohållbar. Ändå var det inte lätt att komma på rätt köl.

Läs ocksåNära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chansMannen i 40-årsåldern fick vård på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och var sjukskriven. Hans läkare skrev ett intyg för att förklara varför utbetalningen av sjukpenning dröjde, men det övertygade varken hyresvärden eller hyresnämnden.

– Jag är uppfostrad att man inte ber om hjälp. Det är pinsamt att inte kunna reda sig. Jag har alltid haft minst två jobb och haft det ekonomiskt väl.

Annons

Så han bet ihop. Skämdes. Ville inte kontakta socialtjänsten för att det fick honom att känna sig som en parasit. Och han sa ingenting till Caroline. Inte förrän han blev kallad till hyresnämnden och när hon fick veta var det ”inga positiva ordalag”.

I hyresnämnden berättade Jens om sin väntade son som är beräknad till månadsskiftet november/december och att han gärna vill bo kvar för hans och sin sambos skull. Han lovade också att be om hjälp hos socialtjänsten.

Läs ocksåHyresgäst anklagas för att ha stulit grannens elskoter - nu tvingas han flyttaHyreslagen och en elskoter.

Men hyresvärden, en  privat fastighetsägare i Småland, var kallsinnig.

– De ville inte ens vänta på beskedet från socialtjänsten, de ville bara sätta hårt mot hårt.

Från socialtjänsten har han fått stort stöd och har inte behövt skämmas. Tvärtom har han fått hjälp med överklagan till hovrätten av hyresnämndens vräkningsbeslut. Där har han förklarat sin situation, att han hoppas på ekonomiskt bistånd och vill överlåta hyreskontraktet på sambon för att hon ska få bo kvar med sonen.

Annons

Precis innan pressläggning fick Jens besked från socialtjänsten. De betalar hyresskulden och familjen får bo kvar. 

Läs mer: Så här stor var hyrsskulderna när hyresgäster i Småland vräktes

Fotnot: Jens och Caroline heter egentligen något annat.

Fakta: Riskerar du vräkning?

Har du till exempel hyresskulder, kan hyresvärden ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Du kan bestrida detta.
Försök hitta en lösning med hyresvärden. Löser du skulden inom tre veckor får du bo kvar.

Kommer ni inte överens kan hyresvärden begära att Kronofogden avhyser dig.

Källa: Kronofogden

Läs också Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.