Annons

Hyresgäster utan värme – i väntan på politiskt beslut

Ljusnarsberg De saknar varmvatten och värme. Men Ljusnarsbergs kommun kan efter över en månad inte ge besked om en tvångsförvaltare till hyreslägenheter i Mossgruvan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För ett år sedan utsågs Danny Johansson till en av landets värsta hyresvärdar av Hyresgästföreningen. Sedan dess har flera enskilda ärenden drivits av föreningen. Men i februari var tålamodet slut.

– Det är en hyresvärd som misskött sig grovt och under lång tid. Det största problemet är värmen. Det finns helt enkelt ingen pellets eftersom hyresvärden inte verkar ha pengar till det. Därför finns bara varmvatten och värme sporadiskt när han fått tag i pellets, säger Hyresgästföreningens jurist Stig Ranelius.

Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

En av hyresgästerna som Hem & Hyra har varit i kontakt med, säger att hon sedan hon flyttade in i lägenheten för två år sedan skrivit in i sin kalender vilka dagar som värmen saknas.

– Det är två tre gånger i veckan som vi saknar värme och varmvatten. När vi ringer på morgonen kan det ta fram till eftermiddagen innan något görs.

Hon säger också att hyresgäster som påpekat brister fått uppmaningen att flytta och att det tar väldigt lång tid att åtgärda brister.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Jag har en kran som runnit i två år. Det blev värre och värre och till slut sprutade den som en fontän. Inte förrän jag föreslog att jag skulle köpa ny kran själv och dra av kostnaden från hyran, lagade han den, berättar hon.

Så i slutet av februari informerade han Ljusnarsbergs kommun om att föreningen ska ansöka om tvångsförvaltning av Danny Johanssons fastigheter. Enligt lagstiftningen är det kommunernas ansvar att ta fram en förvaltare. Kommunen kan antingen ställa upp som förvaltare eller söka rätt på någon som åtar sig det.

Men så enkelt var det inte. För trots att ansökan är klar att skicka in till hyresnämnden och trots att hyresgästerna allt som oftast saknar värme – har inget mer hänt. Inte mer än att Ljusnarsbergs kommun i början av mars har haft möte om tvångsförvaltningen. Och att  mötet bestämde att de vill veta mer vad det innebär.

– Vi vill veta vilket ansvar vi tar på oss och vad som förväntas av oss. Kommer det att kosta oss och kommuninnevånarna något, säger Eva-Leena Johansson (S) som är kommunalråd i Ljusnarsberg.

Att bostäderna i Ställberg och Mossgruvan är i dåligt skick känner hon till. Liksom att hyresgästerna där saknar varmvatten och värme.

– Det är naturligtvis jättebesvärligt, men vi måste veta hur juridiken ser ut runt detta innan vi går vidare, säger hon.

Nu är det kommunens ekonomichef Bo Wallströmer som ska ta reda på mer fakta och presentera för politikerna innan de kan fatta beslut.

Annons

Men han säger att han inget mer gjort – eftersom han väntar på att Hyresgästföreningen ska informera honom om andra kommuner som åtagit sig tvångsförvaltning.

– Vi vill ha kontaktuppgifter till andra för att ta reda på mer vad det innebär. Men det har vi inte fått ännu, säger han till Hem & Hyra.

Juristen Lotta Zaine på Hyresgästföreningen är den som haft mest kontakt med de drabbade hyresgästerna och tycker att det är en märklig inställning:

– Det här handlar ju om människor, inte om saker. Då tycker jag det är riktigt allvarligt att de drar ut på saken på det här sättet i stället för att själva ta reda på saker. De är ju väl medvetna om att de här människorna inte har tillgång till värme eller varmvatten, säger hon.

Läs också: ”Tuffare attityd vid tvångsförvaltning”

Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.