Annons

Regeringen vill införa individuell mätning

Örebro ​Miljön, rättvisan och bostadsbolagen vinner. Förlorar gör hyresgästen som använder mycket el eller varmvatten. Regeringen vill införa individuell mätning av varmvatten och hushållsel.

​Vrid på kranen och det kommer rent varmt vatten. Hur mycket som helst. Men vad kostar det – egentligen?

Annons
För att få hyresgästerna mer sparsamma och miljömedvetna väntas riksdagen på förslag från regeringen i vår besluta om att införa individuell mätning av varmvatten och el.
De kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen stödjer en sådan utveckling.
Enligt Energimyndigheten minskar användningen av hushållsel eller varmvatten med upp till 30 procent när den inte längre ingår i hyran.
Hushållsel inbakad i hyran finns endast i 5.5 procent av beståndet hos Sabos medlemsföretag. Men om de flesta hyresgäster betalar för hushållselen de själva använder, råder det omvända förhållandet när det gäller vatten.
Endast i cirka en procent av Sabos lägenhetsbestånd betalar hyresgästerna för den mängd vatten de själva använder.
Karlstads Bostads AB ligger i framkant och har redan ifört individuell mätning i mer än 20 procent av lägenheterna. Nu ingår de i en grupp Sabo-företag som gått samman för att göra en gemensam upphandling av mätutrustning.
Andra bolag är fortfarande på stadiet att man gör hushållselen individuell.
Hammaröbostäder i Värmland har cirka 800 lägenheter i sitt bestånd, hälften av dem har hushållselen inkluderad.
– Vi vill komma bort från det. Vi tror det blir en vinn-vinn-situation. När hyresgästerna ser hur mycket el de använder blir de mer benägna att minska sin förbrukning och det är i slutänden bra för både ekonomin och miljön, säger Staffan Åbjörn som är vd på Hammaröbostäder.
Örebrobostäder påbörjade arbetet för några år sedan och har tagit bort hushållsel från 500 lägenheter i sitt bestånd. Men man har cirka 1200 lägenheter kvar där hushållselen ingår och hoppas snart kunna genomföra förändringen även för dem.
Att bolaget väntat med att gå vidare beror dels på att man inväntar beslutet från regering och riksdag. Men också för att kunna se vilka konsekvenserna blir av den nya tekniken med att mäta elen i lägenheten. Det får i slutänden inte bli dyrare för Öbo, och därmed hyresgästerna, att gå över till individuell mätning.
– Det kräver en del av ett bostadsbolag att ha så kallad undermätning och vi vill inte bygga in oss i system som sedan visar sig inte vara så bra, säger Linus Larsson som är miljöchef på Öbo.
Han säger dock att de flesta hyresgäster har uppskattat övergången till individuell mätning.
– Det var en del oro och turbulens inför bytet. Men nu tror jag att många tycker att det är självklart att var och en betalar för sin egen el, säger han och fortsätter:
– De enda som inte tycker att det är bra är de med väldigt hög energianvändning. Men man kan jämföra det med att dela telefonräkningen mellan alla i ett hyreshus, det skulle ingen gå med på.  Det här är det mest rättvisa och så småningom kommer det även att införas individuell mätning av vatten, säger Linus Larsson.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.