Annons

Varbergas miljökämpar harlärt grannarna slänga rätt

Örebro Sophanteringen i Varberga har blivit hälften så dyr. Den lokala miljögruppen har lärt grannarna att sortera rätt. Soppoliser? Nej, möjligen fanatiker, säger grundaren Ralf Bohlin

Som Hem & Hyra berättat om bland annat här och här har Örebrobostäder och, i förlängningen, företagets kunder åkt på mångmiljonkostnader för felsorterade grovsopor.

I bostadsområdet Varberga har engagerade hyresgäster nu själva tagit upp kampen mot nedskräpningen och lyckats få grannarna med sig.

Resultatet: På bara ett år har Öbos kostnad för sophanteringen minskat från 900 000 kronor 2014 till 518 000 kronor 2015. Och i år ser utgifterna för extraturer föranledda av slarvig sortering ut att fortsätta sjunka.

För dem som bor i området innebär det att de får snyggare omkring sig och på sikt lägre hyror.

– Det blir ju mindre kostnader som påverkar hyresförhandlingen, konstaterar Andreas Hammarbäck, Öbos distriktschef i Varberga/Oxhagen.

Han beskriver arbetet med att få ordning på sopsorteringen som en ständigt pågående process med information, aktiviteter, morötter i form av exempelvis fri släpvagnshyra för turer till återvinningen och piskor i form av särskilda städavgifter för sådana som blir påkomna när de slängt fel.

– Vi har fått upp medvetandet hos folk, säger Andreas Hammarbäck.

En stor del av det praktiska arbetet utförs av hyresgästerna som är engagerade i miljögruppen i Varberga.    

Miljögruppens grundare Ralf Bohlin från den lokala Hyresgästföreningen har arbetat med miljöfrågor i området sedan 1989. Han brukar titta till ”sitt” källsorteringshus två-fyra gånger om dagen och får ofta hjälpa grannarna tillrätta eller svara på frågor.

Vad är det som driver dig?

– Det är väl något som sitter i ryggmärgen på mig sedan länge. Man slänger inte saker omkring sig och man slösar inte med våra gemensamma resurser. Dessutom tycker jag om att engagera mig.

Händer det att du blir kallad soppolis?

– Nej, inte direkt soppolis. Möjligen fanatiker, ha ha.

Ralfs förklaring till att arbetet gett påtagligt resultat är att det blivit känt att miljögruppen finns, att kunskaperna långsamt förbättrats samt att nonchalanta hyresgäster fått klart för sig att det förekommer bevakning.

– Dessutom tror jag att de flesta har en känsla för att det är trevligt att ha snyggt omkring sig.

Men det finns också vissa sopmarodörer som det inte går att komma åt mjuka vägen med information och aktiviteter, tror Ralf Bohlin.

– Det finns sådana som kastar allt från kareokemaskiner till strykbrädor och gamla bildelar i kartongkärlet. Det är inte de som kommer när vi anordnar studiecirklar om miljöfrågor precis.

Nu när det blivit bättre ordning på sorteringen av grovsopor i Varberga blir komposteringen nästa fråga att ta itu med för Öbo och lokala miljögruppen.

– Där ligger vi dåligt till. Det mesta hamnar i restavfallet, säger Andreas Hammarbäck.

 – Det finns de som kastar gammal mat i komposten. Men utan att först ta ut den ur kartongen, berättar Ralf Bohlin och inser att han har mer jobb framför sig.

 

 

Fakta: Det här är grovsopor - och så tar du hand om dem:

Med grovsopor menas lite större avfall från hushåll som till exempel möbler. Om soporna får plats i det vanliga kärlet för restavfall, kan det läggas där. Annars ska det forslas till en återvinnigscentral. Farligt avfall och elektronik ska alltid köras till återvinnigscentralerna.

Exempel på grovsopor:

Möbler
Pulkor
Skidor
Cyklar
Mattor
Leksaker
Barnvagnar
Husgeråd
Rester från renovering


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.