Annons

”Hyresgästföreningar stoppar nya bostäder”

Nyheter Lokala hyresgästföreningar har försökt stoppa 8 700 bostäder på tio år, enligt Fastighetsägarna. Nu kräver de att hyresgästföreningar inte ska kunna överklaga planerade nybyggen.

Branschorganisationen för privata hyresvärdar, Fastighetsägarna, har undersökt hur ofta hyresgästföreningar har försökt stoppa planerade bostadsbyggen mellan 2005 och 2014.

Enligt sammanställningen har lokala föreningar överklagat 32 detaljplaner på tio år. Tillsammans handlade planerna om att bygga 3 500 bostäder, främst i Stockholm, Solna och Göteborg. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessutom har hyresgästföreningar försökt stoppa 5 200 nya bostäder genom att skriva debattartiklar, samla namnunderskrifter eller protestera på andra sätt, enligt rapporten.

Flera av fallen är från 2005, men det finns också senare exempel, som när föreningar i Stockholm har överklagat planer på att bygga bostäder i en park och att ett gammalt gymnasium skulle byggas om till studentbostäder.

I ett skrivelse till regeringen föreslår nu Fastighetsägarna en ändring i plan- och bygglagen så att  hyresgästorganisationer inte längre ska kunna överklaga detaljplaner. Enskilda, berörda grannar kan överklaga, därför behöver inte även en organisation kunna göra det, anser man.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Menar regeringen allvar med att bostadsbyggandet måste öka behöver samrådskretsen minska, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

Annons

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tycker att inte att man ska begränsa människors möjlighet att påverka sin närmiljö. Hon tycker snarare att det är viktigt att många olika människor och grupper är med och diskuterar framtida bostadsområden. 

– Och sannolikt är det betydligt mer effektivt att synpunkter samordnas genom föreningar eller andra grupperingar i stället för att varje enskild för fram sina synpunkter. Det är dessutom fundamentet för vår demokrati att människor ska ha rätt att gemensamt driva frågor, säger hon.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Om överklagaden innebär att det tar längre tid, är det inte ett problem?

– Nej jag tycker det är en viktig demokratisk fråga att man kan tycka till. Sedan kan man diskutera hur många steg man ska kunna överklaga en plan, tycker Marie Linder.

Hyresgästföreningen driver på för ökat bostadsbyggande, men lokala föreningar kan försöka stoppa det. Är det ett problem för Hyresgästföreningen att budskapen kan vara så olika?

Annons

– Nej, vi är ju en stor folkrörelse med många olika människor. Egentligen handlar det om att vi under lång tid inte har byggt bostäder och att många människor känner en oro för sin närmiljö, oavsett vilken upplåtelseform de bor i. Jag kommer att fortsätta att gå i bräschen för ett högt bostadsbyggande och driva den frågan i organisationen. Men jag har stor respekt för att människor kan hamna i olika slutsatser.

Marie Linder ger ett konkret exempel:

– Det ska byggas precis bredvid mitt eget bostadsområde och vi hade en diskussion om det i vår lokala hyresgästförening. Det fanns de som tyckte att det inte skulle byggas. Men så diskuterade vi hur många som har vuxna barn som bor kvar hemma och landade i att vi är positiva till att det byggs – och att det ska byggas hyresrätter. 

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.