Annons

Kampen som räddade köken

Nyheter Hyresgästerna organiserade sig och tog kampen inför renoveringen. Tack vare det får de behålla de gamla fina platsbyggda köken – och samtidigt få en lägre hyreshöjning.
Foto: Kristina Sahlén
Organiserade sig. Sara Öhman är en av de hyresgäster som engagerat sig inför ombyggnaden av Stockholmshems höghus på Valla torg i södra Stockholm. På bilden medverkar även barnen Manja Öhman, 2 år, och Boje Öhman, 5 år.

Valla torg i Årsta i södra Stockholm kännetecknas av höghus och betong. Men mellan husen finns en gemytlighet och ännu några grönytor för spontanlek. Ett par stenkast därifrån finns Årstafältet som så småningom kommer att bebyggas, men ännu är en plats där man kan mata ankor på söndagspromenaden. 

Renoveringen av området med tusentals lägenheter, såväl hyresrätter som bostadsrätter, har pågått i över tio år. När det var dags för de 302 lägenheterna i Stockholmshems höghus från början av 60-talet kallade värden till sedvanligt informationsmöte. Budskapet var bistert på den välbesökta sammankomsten: Hyrorna skulle höjas med omkring 60 procent och hela renoveringen var en del av ett stort EU-miljöprojekt.
– Folk var arga och frågorna många, minns hyresgästen Sara Öhman, som bor i en fyra på 94 kvadrat tillsammans med sambon Olle och barnen Boje, 5, och Manja, 2.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ilskan växte sig så stark att hyresgästerna anordnade en demonstration utanför Stockholms stadshus. Omkring 200 personer deltog trots decemberkylan.

Sara Öhman valde att engagera sig i Hyresgästföreningens samrådsgrupp med uppdrag att sköta kontakterna med Stockholmshem och få fram en så bra uppgörelse som möjligt inför, under och efter renoveringen. Ingen av de 12 hyresgästerna som ingick i gruppen var bekanta sedan tidigare. 

– Ta er tid att lära känna varandra för att se vilka olika kompetenser som finns i gruppen. Facebook är inte alltid det bästa sättet att kommunicera genom. Och underskatta inte gruppens dynamik, råder Sara Öhman andra hyresgäster som står inför en liknande situation.

Annons
Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

Till hyresgästernas hjälp anlitade även Hyresgästföreningen en oberoende besiktningsman med teknisk kompetens som deltog i samrådsarbetet. Han kunde göra en opartisk bedömning av vilka åtgärder som var nödvändiga för husen. Det gav även samrådsgruppen en trygghet i överläggningarna med värden.

Samrådsgruppen förhandlade fram så att hyresgästerna fick möjlighet att göra flera val i sin lägenhet. Till exempel att behålla badkaret eller sätta in duschväggar.
Den stora segern handlade emellertid om något betydligt större: I Stockholmshems ursprungliga förslag skulle samtliga kök rivas ut. I förhandlingarna fick hyresgästerna igenom att det blir upp till hyresgästerna att bestämma. För dem som behåller det platsbyggda köket, som då får en ansiktslyftning, blir hyreshöjningen omkring 40 procent. För dem som väljer att få ett nytt kök blir det 49 procent.

– Vi kommer att behålla vårt kök, vi gillar det, säger Sara Öhman.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

För hennes familj höjs hyran från 7 200 kronor i månaden till 9 631 kronor. Alla hyresgäster som bor kvar får en rabatt på 55 kronor per kvadratmeter och år. Det innebär att för en ny hyresgäst blir Sara Öhmans lägenhet 430 kronor dyrare i månaden.

Annons

– Trots rabatten så är det väldigt många äldre som bor i husen och för dem blir den nya hyran en kännbar kostnadsökning, säger Sara Öhman.

Jätteprojektet att renovera husen med de 302 lägenheterna har dragit i gång. Ett av grannhusen är inklätt med byggnadsställningar. Där pågår en totalrenovering med byte av tak, fönster, tilläggsisolering, stammar, badrum och alla ytskikt i lägenheterna.

Hyresgästerna kommer att bo i tillfälliga evakueringsbostäder och i lägenheter i Stockholmshems bestånd under tiden renoveringen pågår. Den sista december 2018 ska allt vara klart.

Fakta: Valla torg: Så gjorde hyresgästerna

* Efter första mötet med värden bildades en samrådsgrupp. De skötte kontakterna med värden Stockholmshem.

* Med Hyresgästföreningens hjälp anlitades en oberoende besiktningsman.

* Samrådsgruppen fick igenom flera förändringar mot ursprungsplanen. Bland annat möjlighet att behålla köket.

Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.