Annons

Kommunen får fördela statsstödda bostäder

Nyheter De billiga lägenheter som byggs med regeringens investeringsstöd ska gå till låg- och medelinkomsttagare i första hand. Hur det ska gå till får kommunerna avgöra, enligt förslaget.
Foto: Rikard Ljungqvist
Partitopparna Åsa Romson (MP), Magdalena Andersson (S), Gustav Fridolin (MP) samt statsminister Stefan Löfven (S) samlades vid en byggarbetsplats i Stockholm för att presentera förslaget i mars.

I mars presenterade regeringen planer på att försämra rot-avdraget och i stället lägga 6,7 miljarder kronor på att stötta investeringar i små hyresrätter.

I dag skickades en förordning om investeringssödet ut på remiss. Där framgår mer i detalj vilka regler regeringen föreslår.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att pengarna inte ska hamna i byggherrarnas ficka finns tak för hur hög hyran får bli: En nybyggd etta i Stockholm får kosta högst 4 220 kronor i månaden, på övriga tillväxtorter cirka 3 900 kronor och resten av landet 3 800 kronor. 

Innan stödet betalas ut ska det finnas ett avtal om presumtionshyra som gäller i 15 år. Det innebär att hyresvärden inte kan få hyresnivån prövad i hyresnämnden under den perioden. Däremot kan det bli förhandlade höjningar i nivå med hyresutvecklingen på orten.

Meningen är sedan att de subventionerads hyresrätterna ska gå till hushåll med låga eller genomsnittliga inkomster, men hur det ska gå till är något oklart. Alla lägenheter som byggts med hjälp av stödet ska förmedlas genom den kommunala bostadsförmedlingen eller i samarbete med kommunen, som får bestämma vilja förmedlingsprinciper man vill använda sig av.

Annons
Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

I förordningen står att det är viktigt att ta hänsyn till bostadsbehoven för hushåll som annars kan ha svårt att betala hyran för en nyproducerad bostad, men att det skulle innebära en form av ”social housing” förnekas bestämt. Ren tidskö eller specialköer för exempelvis ungdomar ses egentligen som de mest rättvisa modellerna, även om man då kan få in hyresgäster med högre inkomster före låginkomsttagare.

Ett villkor som ändå ställs är att fastighetsägarna inte får ha schablonmässiga inkomstkrav på de bostadssökande, till exempel att man ska ha inkomster som är tre eller fyra gånger högre än hyran, så som man ofta gör i dag. I stället ska det räcka med att ha ”tillräckligt kvar att leva på” efter att hyran är betald. Eventuellt kan Boverket få gå in och fastställa vad det ska innebära.

Lägenheter på högst 35 kvadratmeter kan få högst investeringsstöd, upp till 5 300 kronor per kvadratmeter, men även lägenheter på upp till 70 kvadratmeter kan få del av stödet. I princip ska det finnas blandade lägenhetsstorlekar i projekten, även om exempelvis studentbostäder kan undantas från det kravet.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

För att stimulera energisnålt byggande kan projekt med extra bra energiprestanda få stödet uppräknat med ytterligare 75 procent. Det innebär att en energisnål etta på 35 kvadratmeter i Stockholmsområdet kan subventioneras med 325 000 kronor, i stället för 185 000 kronor för en med vanlig energiprestanda.

Annons

Hela förslaget ”Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande” går att läsa här.

Hem & Hyra har försökt nå bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) utan resultat. Förslaget till förordning har nu skickats iväg till närmare 100 remissinstanser, som senast 5 oktober ska komma med sina synpunkter.

Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.