Annons

Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag

Uppsala Hyresgäster i tre hus i Rickomberga i Uppsala riskerade chockhöjda hyror när länsstyrelsen vägrade betala ut investeringsstöd till SEB Trygg Liv, som låtit bygga husen. Nu står det klart att fastighetsägaren fått rätt i tvisten om stödet – och hyresgästerna kan andas ut.
Utsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.
Foto: Petra Marandi Roos
Rättstvisten om de tre hyreshusen i Rickomberga är nu avslutad. Det var fel att neka fastighetsägaren investeringsstöd på grund av de inkomstkrav som fanns när hyresgästerna flyttade in.

1650 kronor mer i månaden för en tvårumslägenhet på 45 kvadratmeter. Så stora hyreshöjningar stod på spel när SEB Tryggliv och Länsstyrelsen var oense om bankbolaget hade rätt till statligt investeringsstöd. Hyresgästföreningen och bolaget hade nämligen förhandlat fram två olika hyresnivåer – med eller utan stödet. Investeringsstödet för de tre hyreshusen ligger på nästan 40 miljoner kronor.

Orsaken till rättstvisten var de krav SEB Trygg Liv ställt på vilka sorters inkomster som var godkända för att få hyra lägenhet. Högre krav än vad som var tillåtet för att få stödet, enligt länsstyrelsen. Fastighetsägaren sänkte kraven efter påpekanden, men då hade de första hyresgästerna redan flyttat in i husen.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

SEB Trygg Liv framhöll att det enligt regeringens förordning var vid utbetalningen av stödet som alla villkor om inkomstkrav skulle vara uppfyllda, inte vid uthyrningen. Förvaltningsrätten gav bolaget rätt och nu står det klart att kammarrätten inte tänker pröva den överklagade domen. Det betyder att den dom som finns gäller. Länsstyrelsen får i uppgift att pröva om de andra kraven för investeringsstödet är uppfyllda, så att pengarna kan betalas ut.

Annons
Fakta: SEB Trygg Liv förvaltar hundratals miljarder kronor
  • Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv är en del av bankkoncernen SEB. Alla aktier i bolaget utom en ägs av ett dotterbolag till SEB. Den sista aktien ägs av Trygg-Stiftelsen. SEB:s största ägare är i sin tur familjen Wallenbergs bolag Investor. En mängd andra bolag har också aktieposter.
  • SEB Trygg Liv erbjuder bland annat tjänstepensioner, privata pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och sjukförsäkringar. Bolaget placerar kundernas pengar i aktier, räntebärande värdepapper och fastigheter.
  • 31 december 2022 uppgick de placerade pengarna enligt årsredovisningen till 178 miljarder kronor.
  • Bolaget har inte tagit emot några nya kunder sen 1997 och ska på sikt avvecklas.
Fakta: Investeringsstödet har avskaffats
  • Det statliga investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande infördes i november 2016 och avskaffades genom ett riksdagsbeslut 2021.
  • Stödet kan fortfarande delas ut, men bara till fastighetsägare som ansökt om stöd senast den 31 december 2021 och beviljats stöd senast 2022.
  • Tanken med investeringsstödet var bland annat att uppmuntra byggande av lägenheter med lägre hyror. Bostäderna skulle också vara mer energieffektiva än annan nyproduktion.
Läs också Hyresvärden som går mot strömmen - här är det lättare att få lägenhet Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.