Annons

Så mycket hetta får du stå ut i lägenheten

Nyheter Sol och ljus bäddar för bad och lek ute – men för hundratusentals svenskar blir det rena rama bastun inomhus. Har du för varmt inne kan du kräva åtgärder, och kanske lägre hyra.
Så hög temperatur får du ha i bostaden
Foto: Sandra Krona
Hanna Zackariasson flyr till vattnet för att slippa lägenheten, vars fönster suger åt sig värme.

Inget gott som inte för något ont med sig. Medan semesterfirare landet runt gläds över den efterlängtade solen och värmen lider hundratusentals lägenhetsinnehavare av just samma anledning.

Var tredje hyresgäst bor i en lägenhet som blir för varm under sommaren, visar Hem & Hyras undersökning från 2011. Och ingenting tyder på att den saken har förändrats.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Faktum är att man som boende i lägenhet får stå ut med att värmeböljan tillfälligt når innanför husets väggar. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska en hyresgäst inte behöva uthärda temperaturer högre än 26 grader under en varaktig period under sommaren. Övriga året är samma siffra 24 grader. Vid tillfälliga värmeböljor tillåts dock kvicksilvret visa upp till 28 grader.

Problemet är att avgöra vad som är att betrakta som långvarigt. Enligt enstaka domslut i mer extrema fall har det räckt med cirka en veckas svettigt lidande. Men i mer normala fall bör det röra sig om allra minst tio dagar, menar Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen region Norrland.

– Det är inte stadgat i lag vad en längre tid innebär. Man måste med andra ord göra en lämplighetsbedömning från fall till fall.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

För den som misstänker att det är oacceptabelt varmt hemma är det en bra idé att mäta ordentligt själv innan man klagar. Undvik ytor med direkt solljus och mät en bit upp och in i rummet, det vill säga inte längs golv eller vägg, instruerar Mikael Renqvist.

– Gör man så ett par gånger per dag och skriver ner i en journal blir det lättare att vidta åtgärder. Är du medlem i Hyresgästföreningen finns ofta långtidstemperaturmätare för utlåning hos den region du bor i.

Annons

Om man inte är medlem i Hyresgästföreningen, eller om hyresvärden av någon anledning inte vill åtgärda problemet, kan man vända sig till kommunens miljökontor. De kan tvinga fastighetsägaren att till exempel installera markiser eller sätta upp solskyddsfilm över dina fönster.

Läs ocksåÅtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägningKällarlägenheten saknar tillräcklig värme och verkar inte ha bygglov som bostad. Dessutom är det iskallt i badrummet. När Sebastian Varas krävde åtgärder fick han ett SMS om att han var uppsagd.

Vilka åtgärder som utförs är upp till värden att avgöra – så länge hettan avhjälps. Ofta kan det dock ta flera veckor eller i värsta fall några månader från att ett klagomål inkommer tills situationen är löst.

– Men är det 40 grader varmt måste det ju göras en paniklösning. Oftast yttrar sig problemen i att solen ligger på. Men det kan även röra sig om ett fel på ventilationen eller värmesystemet.

Mikael Renqvist påminner om att för hög inomhustemperatur är en olägenhet som gör att bostaden inte går att utnyttja till fullo.

– Den som har fått problemet bekräftat har alltså som regel rätt till hyresreduktion i efterhand. Kontakta Hyresgästföreningen för hjälp att fastställa ett belopp.

Hanna Zackariasson från Göteborg bor tillsammans med sin sambo i en centralt belägen fyrarummare med utsikt över hamninloppet. Stora delar av bostadens väggar domineras av fönster, vilket är mysigt under stjärnklara nätter men bidrar till rena bastueffekten soliga sommardagar.

Hon har utvecklat flera knep för att uthärda hettan inomhus.

Annons

– Först och främst har jag bytt joggingbyxorna mot joggingshorts. Sedan ser vi till att dra ner persiennerna ordentligt och flyttar med fläkten till varje rum man går.

Att klaga hos värden är ingen idé, menar Hanna Zackariasson.

– Nej, det kommer ändå inte att hända något före vintern. Jag tror att det här är ett storstadsproblem, och vi såg det komma redan när vi sade ja till att bo här. Men man saknar helt klart balkongen från förra lägenheten.

Det enda riktigt effektiva knepet att undkomma den kvava värmen är att helt enkelt vistas inomhus så lite som möjligt.

– Jag flyr därifrån så stor del av tiden som möjligt, det blir helt enkelt för varmt. Då är det bättre att ta ett svalkande dopp på något av våra smultronställen.

Fakta: Värmeguide

24 grader: Maxtemperaturen man ska behöva stå ut med under längre perioder av året, exklusive sommaren.

26 grader: Maxtemperaturen man ska behöva stå ut med en längre tid under sommaren.

28 grader: Maxtemperaturen man ska behöva stå ut med under tillfälliga värmeböljor.

Källa: Hyresgästföreningen/Socialstyrelsen

Fakta: Hannas tips för att hålla huvudet kallt

Duscha i kallare vatten än vanligt.
Skapa korsdrag när du inte är hemma.
Köp en fläkt!
Dra för fönstren.
Håll dig borta från lägenheten dagtid.

Läs också Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången Hyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.