Annons

Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv

Göteborg I mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att även vinden kryllar av dem hittades ett bo. Tre enskilda förråd har städats, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva. Inte troligt, menar experten.
I mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.
Foto: Gustaf Görfelt
Från vinden sprider sig malar ner i Julia Erikssons lägenhet. Hon tycker att hyresvärden Castellum agerat för långsamt och fortfarande inte gör tillräckligt. "Vi måste städa klädkammaren varje vecka. Det är jättetråkigt att ha det så här."

– Vi börjar varje morgon med att gå en runda i lägenheten och titta efter mal. När vi kommer hem från jobbet söker vi igen. Här satt det en i morse, säger Julia Eriksson och pekar på köksgardinen.

Hon bor tillsammans med sin sambo och dotter i det K-märkta Amerikahuset, som ligger vid Masthugget i Göteborg. Hyresvärd är Castellum. Familjen har bott i huset i tolv år och trivts bra, fram till det senaste halvåret.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Amerikahuset är en betongbyggnad i sex våningar, samt vindsvåning, i 26:e kvarteret Koggen vid Barlastgatan, söder om Oscarsleden på Södra Älvstranden i stadsdelen Masthugget i Göteborg. Huset ingår i kommunens bevarandeprogram. Det får inte rivas och får renoveras endast med stor varsamhet. Det ägs av Castellum och innehåller hyresrätter och företagslokaler.
Amerikahuset har tidigare innehållit kontor, lager och personalbostäder för Svenska Amerikalinien. Idag är det ombyggt till verksamhetslokaler och hyresrätter. Sedan år 2000 ägs och förvaltas huset av Castellum.

– Det började i juli förra året med att jag såg en mal i badrummet. Då tänkte jag inte så mycket på det, men efter några veckor började vi se fler och fler, säger Julia Eriksson.

Städning hjälpte inte

Storstädning i skåp och klädkammare hjälpte inte. Familjen hittade heller inga larver eller ägg, det var bara vuxna malfjärilar som fortsatte dyka upp.

I naturen är de nyttiga, men i människors hem blir de skadedjur. Om pälsmal och klädmal får föröka sig i fred kan larverna orsaka svåra skador på ylle, päls och dun.
Larverna av klädmal och pälsmal angriper ylle och päls, något som båda finns i garderoberna hos Julia Eriksson. Genom det flitiga städandet har dock familjen undvikit larver och därmed skador.

I september pratade Julia Eriksson med fastighetsskötaren. I oktober gjorde hon en formell felanmälan till Castellum, som skickade skadedjursbekämpare från Nomor.

– De sa till mig redan vid första besöket att de inte trodde att vi hade källan i vår lägenhet. Jag informerade Castellum, men de sa att det bara var vi som hade felanmält och alltså var det bara vi som hade problemet, säger Julia Eriksson.

Delade ut lappar

Castellum delade ut lappar i brevlådorna med information om att det fanns mal i huset och uppmaning till hyresgästerna att städa och vara vaksamma.

Fastighetsskötaren gjorde även en besiktning i korridorer och vid förråden, men såg inga malar.

Läs ocksåIngen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången
Malarna dyker upp överallt i lägenheten. Julia Eriksson tror att de kommer genom väggarna och ventilationen.
Malarna gillar ljusa ytor och sitter ofta på de vita gardinerna.

Nomor satte ut fällor i Julia Erikssons lägenhet, men malarna fortsatte komma. Hon fick fortsätta slå ihjäl fjärilar, städa klädkammaren en gång i veckan och försöka avskräcka skadedjuren med naturmedel som cederolja och apelsinskal.

Blev fler igen

Antalet malfjärilar minskade under vintern, men i februari började de bli fler igen. Då gjorde Nomor ytterligare ett besök hos Julia Eriksson, med samma klena resultat.

Julia Eriksson och hennes sambo tror att malarna kommer genom väggarna och ventilationssystemet. En snickare som Castellum skickat tätade en större springa i början av mars. Andra springor och öppningar har familjen försökt sätta igen själva.

Familjen bor på våning sex och på våningen över är det vindsförråd blandat med lägenheter.

– Den 2 mars var min sambo uppe på våning sju. Han ringde mig och sa: ”Du måste komma upp hit, ta med telefon och ficklampa”, säger Julia Eriksson.

Annons

Svärmade i korridoren

Uppe i korridoren svärmade det av mal, som även satt på väggarna. Även inne i familjens förråd fanns det mal.

Nu skickade Julia Eriksson film till Castellum. Veckan efter gick fastighetsskötaren upp och slängde ut en matta som han hittade i ett vindsförråd precis ovanför Julia Erikssons lägenhet.

Läs ocksåVägglössen bland det värsta Anticimex sett – nu vill värden säga upp Frank

– Den kryllade av malar med ägg och larver. Han sa till mig att det var miljontals, säger Julia Eriksson.

Tre förråd städades

Veckan efter gjorde Nomor ett tredje besök i Julias lägenhet eftersom malarna fortsatte ta sig in. Då tog hon med dem upp på vinden och visade situationen. Skadedjursbekämparna satte upp fällor i korridoren.

Mal fladdrar i taket när vi öppnar dörren till förråden.

Castellum såg till att hyresgästerna som har vindsförrådet med mattan gick igenom sina saker och slängde alla tyger. Samma sak med de två grannförråden.

Men på vinden finns betydligt fler förråd, även om de ligger bakom olika ytterdörrar.

Castellum har delat ut lappar där de uppmanar hyresgäster att städa sina förråd, men enligt Julia Eriksson verkar långt ifrån alla boende ha följt uppmaningen.

Kvar efter en månad

En månad senare fortsätter malarna komma in i Julia Erikssons lägenhet. När Hem & Hyra följer med upp på vinden syns både fjärilar som sitter på väggarna och som flyger i förråden. I förrådet intill Julias syns textilier och det ger inte intryck av att vara nystädat.

– Jag vill att Castellum sanerar här uppe och går igenom alla förråd grundligt. Nu har jag kopplat in miljöförvaltningen, säger Julia Eriksson.

Hon har även ansökt om ersättning av Castellum för 1 600 kronor hon lagt på bekämpningsåtgärder i lägenheten. Men Castellum vill inte betala det eftersom företaget inte anser sig ha agerat försumligt.

”Måste få ta sin tid”

Örjan Rystedt är vd för Castellum region Väst. Han säger att enligt företagets åtgärdsplan bör malarna börja försvinna snart, nu när härden har avlägsnats. Nomor har fått i uppdrag att göra en uppföljning.

Annons
Örjan Rystedt, vd Castellum.

– Det måste få ta sin tid och behöver givetvis bevakas löpande och följas upp. Det har att göra med malarnas livscykel, säger Örjan Rystedt.

Örjan Rystedt anser att Castellum gjort vad de kunnat. Det är också därför företaget inte vill ersätta Julia Erikssons utgifter.

– Vi har ingen möjlighet att gå in i hyresgästernas förråd eller lägenheter, utan situationen är beroende av att hyresgästerna följer Castellums uppmaningar och kontrollerar sina utrymmen efter mal. När första anmälan kom in i oktober hade vi inte indikationer på att övriga hyresgäster har problem med mal, säger Örjan Rystedt.

Experten: ”Räcker inte”

Johan Peterson är skadedjursexpert på Nomor. Han säger att det troligen krävs att både hyresvärd och hyresgäster anstränger sig mer om problemet ska försvinna.

Johan Peterson, skadedjursexpert på företaget Nomor, som nu håller på att byta namn till Rentokil.

– Har det kommit till att det är så mycket mal så räcker det inte att ta bort den första härden man hittar. Hyresvärden måste se till att alla förråd blir städade, alla hyresgäster måste gå igenom sina kartonger, säger Johan Peterson.

Städningen är A och O. Det hjälper inte att bara spruta gift eller använda andra bekämpningsmedel.

”Kommer tillbaka igen”

– Vi kan damma på med allt vi har, och det kommer att se väldigt effektfullt ut, för det kommer att ligga döda fjärilar överallt. Men finns det en härd kvar någonstans kommer de ändå att komma tillbaka igen, säger Johan Peterson.

I ett meddelande till hyresgästerna skriver nu Castellum att de har ”allt under kontroll”. Men Julia Eriksson håller inte med, när Hem & Hyra ringer upp inför publicering.

– Jag såg mal i korridoren igår, vi har haft flera inne i lägenheten under veckan. Och när jag var uppe på vinden i förrgår såg jag småmalar, mindre än de vi såg när du och jag var där. Jag tror det finns ett nytt bo, jag tror inte alls att det här är över.

LÄS MER: Här är de vanligaste krypen i hemmet – och så slipper du dem

Fakta: Dina rättigheter – och skyldigheter
  • Fastighetsägaren har ett ansvar för att sanera ohyra och skadedjur – men du som hyresgäst har en skyldighet att anmäla så fort du misstänker att du drabbats.
  • Om du inte är ansvarig för att skadedjuren uppkom har du rätt till ersättning för nödvändiga kostnader i samband med saneringen.
  • Har du inte orsakat angreppet har du i regel rätt till en nedsättning av hyran för perioden lägenheten inte har gått att använda fullt ut. Teoretiskt sett kan du även ha rätt till skadestånd – något som dock sällan betalas ut.
Fakta: Mal

Det vanligaste sättet att få in pälsmal eller klädesmal i sin bostad är genom att de flyger in genom öppna fönster eller dörrar. De kan även ta sig in via ventilationskanaler eller skorstenar då det kan finnas gamla fågelbon i skorstenen eller på taket.

Så undviker du dem:

  • Tvätta alltid kläder och textilier innan förvaring och placera dem gärna i tättslutande påsar.
  • Se till att dolda utrymmen som förråd och garderober dammsugs kontinuerligt.
  • Var uppmärksam på kläder och mattor som du inte regelbundet använder.

Så bekämpar du dem:

  • Tvätta och inventera samtliga textilier där hemma.
  • I svåra fall kan det krävas kemisk bekämpning.
  • Vid återkommande problem med mal kontakta en professionell saneringsfirma.

Källa: Nomor/Rentokil

Läs också Här är de vanligaste krypen i hemmet – och så slipper du dem Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.