Annons

Uppdrag: Stärka hyresgästernas inflytande vid renovering

Nyheter Hundratusentals lägenheter måste renoveras. Regeringens utredare Agneta Börjesson ska komma med förslag som ska stärka hyresgästernas inflytande – och möjlighet att bo kvar.
Foto: Conny Pettersson
Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, argumenterar för hyresgästernas rättigheter vid renovering. Till höger regeringens utredare Agneta Börjsesson (MP), till vänster: Kristina Mjörnell, affärsområdeschef på Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Samtidigt som det behövs över 700 000 nya bostäder fram till 2025 så måste en stor del av de befintliga lägenheterna renoveras. Vid en renovering som innebär att standaren i lägenheten höjs får värden rätt att höja hyran. Ibland blir hyreshöjningarna över 50 procent och alla hyresgäster har inte råd att bo kvar.

Att protestera och vända sig till hyresnämnden förskjuter byggprocessen men i 99 procent av ärendena går nämnden på värdens linje. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är inte heller möjligt att i förväg kräva att få veta vad den nya hyran kommer att bli. Då hyresnämnden fattar beslut om att värden får renovera är hyreshöjningen inte uppe till prövning, den avgörs i ett senarare skede.
Regeringen har därför gett Agneta Börjesson (MP) i uppdrag att utreda hur hyresgästernas inflytande ska kunna stärkas. På ett seminarium i Almedalen deltog hon i en panel med bland annat Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, som sitter i utredningens expertgrupp.

– Det här en oerhört viktig fråga. Enligt en rapport från Boverket flyttade i snitt en fjärdedel av hyresgästerna från området efter renovering. Dagens lagstiftning ger inget skydd för hyresgästerna, det är en chimär, sa Susanna Skogsberg.

Det finns emellertid både hyresvärdar och byggbolag som jobbar med att renovera varsamt så att hyresgästerna ska kunna bo kvar.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Madeleine Nobs, affärsutvecklare på byggbolaget NCC, exemplifierade med kommunala Botkyrkabyggen, som man samarbetat med. Genom att inte göra fler åtgärder än som är tekniskt nödvändigt stannar hyreshöjningen på en dräglig nivå.

– Absolut förekommer det att fastighetsägare vill överrenovera. För oss handlar det om att göra rätt åtgärder, sa Madeleine Nobs.

Flera i panelen efterlyste skattefria underhållsfonder så att fastighetsägaren kan lägga undan pengar till framtida renoveringar. Ett sådant system finns redan i dag i Danmark. Agneta Börjesson berättade att det inte är något som man tittar på i hennes utredningsuppdrag. Däremot lovade hon att ta med sig förslaget till bostadsministern och partikollegan Peter Eriksson. Kristina Mjörnell, affärsområdeschef vid Sveriges tekniska forskningsinstitut, ville att de kunskaper och erfarenheter som finns av redan genomförda renoveringar ska samlas i ett informationscentrum.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Dessa och några ytterligare idéer fick Agneta Börjesson att ta med sig och fundera över. Och det kan nog behövas.

Annons

– Vi har lagt fram ett förslag till expertgruppen som inte mottogs så bra. Speciellt Sabo var kritiska, så nu är det lite av förvirring på ett högre plan. Under hösten kommer vi att ta fram ett nytt förslag som vi får testa på expertgruppen, sa Agneta Börjesson efter seminariet.

I februari nästa år ska utredningens slutgiltiga förslag presenteras.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.