Annons

Vem föreslår din förening som ny ordförande?

Nyheter Hem & Hyra har frågat drygt 40 representanter för Hyresgästföreningen: 1. Vem vill du se som efterträdare? 2. Vilka kvaliteter behöver en ny förbundsordförande?
Margot Wallström, Terje Gunnarson, Maria Wetterstrand och Alaa Idris är några av de föreslagna.

Bengt Liljekvist, ordförande Malmö syd-väst:

– Bortsett från mig själv menar du? Jag saknar åldern. Vi har inte någon lämplig kandidat i Skåne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jag beklagar att hon hoppar av. Hennes kompetens blir svår att ersätta. Hon hade mer år att ge.

– Hyresgästföreningen behöver någon med ett jättestort kontaktnät inom den politiska sfären som vi ju är så beroende av. Samtidigt ska det vara en person som kan inge förtroende för våra medlemmar.

Kenneth Gustavsson, ordförande Malmö centrum/öst:

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Någon given ersättare finns det inte vad jag vet.

– En förbundsordförande ska både kunna hålla dialoger på riksplanet med politiker och samverka med de förtroendevalda ute i landet, och stärka deras roll. I Hyresgästföreningen är det viktigt med visionerna framåt. Vi behöver någon som kan skapa engagemang utan att gå in och peta i detaljer. Rätt person skulle kunna få organisationen att lyfta. Om man tar någon politiker är det viktigt att det inte är någon som är engagerad i politiken just nu och ska sitta på dubbla stolar. Det vore förödande.

Johnny Rosblad, ordförande Malmö södra:

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag har inte funderat så långt. Barbro har gjort ett jättebra jobb, det blir tufft att hitta en ersättare.

Jag anser inte att någon i förbundsstyrelsen är lämplig att ta över. Vi behöver hitta någon externt som kan axla hennes roll.

– Vi behöver någon som är stark och handlingskraftig, som kan sticka ut hakan och ta konflikter. Kanske kan man hitta någon politiker som jobbat med bostadspolitiska frågor.

Bengt Karlsson, ordförande Lund:

– Jag tror att det vore en fördel att få någon utifrån som kan se med nya ögon. Jag skulle vilja se en driven politiker, gärna kvinna. Som Margot Wallström.

– Vi behöver någon som kan slåss mot gubbväldet bland politikerna i Stockholm och föra fram våra frågor.

Tomas Östling, ordförande, Västerås:

– Jag är inte tillräckligt insatt i frågan för att kunna bedöma det. Men jag har inte upplevt att det finns någon självklar kandidat som strävar efter att ta över.

– Det är viktigt att den nya förbundsledaren fortsätter med sociala media, som att blogga och twittra. Samtidigt är det viktigt att personen är ute mycket fysiskt i landet, umgås med reg-ionstyrelser och andra. Barbro Engman har kanske inte varit ute så mycket på fältet som man skulle kunna önska.

Lars Holm, ordförande, Eskilstuna:

– Det här kom som en överraskning för mig, jag har inget namn så här rätt upp och ner. Det måste jag nog fundera en hel del på.

– Personen ska vara kunnig, kompetent, intresserad och ha mycket tid. Jag tror man inte riktigt förstår hur mycket tid Barbro har lagt ned på det här uppdraget.

Nina Hedlund, regionchef region Mitt:

– Jag litar på att valberedningen kommer göra ett bra jobb och att de inte kommer gå ut och leta efter en ny Barbro Engman utan kommer vara offensiva och formulera vad för slags person det behöver vara. Som regionchef ska jag inte ha åsikter om deras val. Det är upp till de förtroendevalda att bestämma. Men om jag hade varit förtroendevald hade jag attraherats av en sådan personlighet och styrka som Maria Wetterstrand står för. Någon som kan leda, vara tydlig och som brinner för sitt uppdrag och sina frågor.

Kurt Samuelsson, ordförande, Karlstadföreningen:

– Det behöver vara en rivig person med mycket skinn på näsan. Jag tror att Marianne Svensson som är ordförande i Karlskogaföreningen och ledamot i Regionstyrelsen i region Mitt är en sådan person. Kan vara ett lite stort hopp för henne, men eftersom hon sitter i regionstyrelsen tror jag att hon har trådar uppåt och har sett hur arbetet fungerar på riksnivå. Jag tycker det är snyggare att ta någon inifrån föreningen.

Jan Andersson, ordförande Mittväst (Vänersborg):

– Jag tänkte redan när be valdes att hon skulle avgå efter två år, den här gången stämde min giss-ning bra. (Hon sa förra gången att hon inte skulle ställa upp, men gjorde sedan det ändå.)

– Maria Wetterstrand, hon verkar vara en drivande kraft som kan ta människor. Det ska vara den bästa ordföranden vi kan ha, det är inte säkert att den personen finns inom organisationen.

Anders Johansson, ordförande i Sjuhärad:

– Det bästa hade väl varit om vi kunnat klona Barbro. Hon är unik. Men det finns väl en eller två personer som sitter i förbundsstyrelsen idag som skulle klara uppdraget.

– Det viktiga för en efterträdare är att det är en person som både kan lyssna och blir lyssnad på.

Monica Bogren, ordförande för Södra Bohuslän och vice regionordförande i västra Sverige:

– Det finns ju folk i förbundsstyrelsen som skulle kunna efterträda henne. Frågan är väl vem. Hela förbundsstyrelsen är ju inne i både det bostadspolitiska arbetet och mycket annat. Barbro har ju inte roddat allt ensam. Så det är väl min första tanke.

– För det första måste man vara väldigt utåtriktad. Man måste ha det här bostadspolitiska intresset. Och man måste kunna lyssna av nedåt, på regionerna. Vara lyhörd. Och vara enormt engagerad! För här gäller det att ha kännedom om hela Sverige, hela hyresgäströrelsen. Barbro har ju varit väldigt bra och har haft kontakter in i det politiska, och det är också en viktig del.

Är regionens egen ordförande, Bengt Svensson, en möjlig kandidat?

– Gode Gud, låt oss inte bli av med honom i regionen, utbrister hon då. Bengt är ju fantastisk och har så lätt att ta folk. Men han har ju ändå sitt arbete. Jag vet inte om han vill överhuvudtaget.

Det har överlag inte funnits någon diskussion om efterföljare, enligt Monica Bogren:

– Vi har ju inte pratat om sådana här saker, varken i regionen eller när vi träffar andra regioner.

Mikael Strömberg, ordförande, Hisingen, Göteborg:

– Det finns inga namn som skulle kunna efterträda henne som jag kommer på. Det blir svårt för någon att lyfta upp hennes kappa.

– Nästa ordförande behöver vara en person som, precis som Barbro, kan förvara och förklara hyresrätten för makthavare som inte levt i den verkligheten.

– Det behöver vara en person som ser och lyssnar in oss i rörelsen, och samtidigt kan leda och vara visionär.

Sören Lejon, ordförande Luleå:

– Jag ser gärna Terje Gunnarson (sitter i förbundsstyrelsen) som efterträdare. Han är mycket kunnig och har alltid haft bra kontakt med fotfolket.

Annons

Esa Norojärvi, ordförande, Södra Västerbotten:

– Det gäller att vi får någon som passar både ung och gammal, som är förtroendeingivande och står för vår värdegrund. Jag litar på valberedningen.

Ewa Haag, ledamot och tidigare ordförande i Örebroföreningen: Fick beskedet när Hem & Hyra ringde.

– Å herre Jösses! Nu fick jag en liten chock. Jag står med hakan i bröstet och vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag undrar hur det kommer att gå om Barbro slutar, om det kommer gå. Men det måste det ju. Vi behöver någon med skinn på näsan och med humor. Men Barbro är en stor personlighet och det kommer att bli jättesvårt att nå upp till hennes kaliber.

– Jag har inget namn – inte ens en önskelista. För att klara uppdraget måste personen brinna för bostadspolitiska frågor och vara stryktålig, för jag tror man får ta mycket skit. Det måste vara någon som är stark. Jag ser bara inte hur det ska gå till att hitta en sådan person. Valberedningen får ett hästjobb att hitta någon.

Ulla-Maja Moilanen, ordförande i Gävleföreningen:

– Den jag tänker på är Alaa Idris. Hon har erfarenhet av Hyresgästföreningen men har gått in i politi-ken nu. Hon skulle dra ned medelåldern!

– De viktigaste egenskaperna är social kompetens, inblick i politiken och en förankring i hyresrätten, alltså egen erfarenhet av att vara hyresgäst. Det är också viktigt att det blir någon som kan tänka sig att satsa långsiktigt på uppdraget.

Anne-Christine Strömberg, ordförande, Östersund:

– Jag har inte haft någon fundering på det. Hon skulle egentligen skulle sitta till 2016, så det är ingenting jag hunnit tänka på. Det här kommer så plötsligt. Det finns jättemånga i organisat-ionen som har de rätta egenskaperna, men jag kan inte komma på något namn på rak arm.

– De egenskaper Barbro har. Hon är ödmjuk men ändå bestämd, inte rädd för att sticka ut ha-kan. Men framför allt så är hon väldigt påläst. Hon hänger med och vet alltid vad hon talar om.

Lillemor Göransson, ordförande, i Sundsvall och Timrå:

– Jag har vetat om det här en tid eftersom jag sitter i valberedningen. Vi jobbar för fullt med att ta fram tänkbara namn. Det enda jag kan säga än så länge är att vi letar efter en ny för-bundsordförande, för en ny Barbro får vi ju inte.

– Den nya ordföranden måste kunna driva bostadspolitiska debatter, både kunna förändra och vara beredd på förändringar i organisationen och samhället. Personen måste kunna kommunicera med organisationen, medlemmarna och media på ett bra sätt. Och förstås måste det vara en stark ledare.

Simon Safari, ordförande, Botkyrka-Salem:

– Det är viktigt att det är en person som är känd som tar över och den enda som är riktigt känd, är Terje Gunnarson. Han kan organisationen och är känd i media, han skulle passa bra.

Pia Steen, ordförande i Haninge:

– Jäkligt bra fråga, jag kan inte komma på någon som kan ta över. Men min favorit är Terje Gunnarson.

Göran Karlsson, ordförande i Kalmar:

– Det kom hastigt. Det måste vara en person som är väldigt kunnig när det gäller förhandling och bostadspolitik. Den personen ska fortsätta att genomföra Agenda 2016. Det blir ett stort avbräck när hon (Barbro Engman) hoppar av mitt i det arbetet. Det får inte bli halt på stället.

– Det är viktigt att det är någon som är känd inom Hyresgästföreningen, för det är inte lätt att överta detta.

Jakob Dolk, sedan årsmötet ny ordförande i Vätterbygden (Jönköping och Habo):

– Jag är så pass ny så jag känner inte folk som jag känner att jag skulle kunna stödja. Det får bli ett arbete för valberedningen, sen får jag lyssna på vad de har att säga och sedan bestämma mig.

– Den personen ska kunna stå upp för hyresgästernas frågor och på ett bra sätt kunna framföra hyresgästfrågor i media och också vara en folkrörelsemänniska. Det är väldigt viktigt att kunna ta tillvara de ideella krafter som finns i förbundet.

– Framför allt är det viktigt att kunna driva på så att Hyresgästföreningen blir en politisk kraft att räkna med. Och att få igång en aktiv påverkan lokalt så att lokalföreningar kan driva en lokal opinion, men också agera på riksnivå.

– Nej. Blir man ordförande så blir man väl känd. Känd inom organisationen är väl viktigt, men personen behöver inte vara känd utanför.

Eva-Britt Svensson, vice ordförande i Växjö:

– Jag tycker att det är synd för Barbro har varit en väldigt bra ordförande för Hyresgästföre-ningen. Hon har varit väldigt aktiv, har haft en förmåga att nå ut i media och varit bra på att bilda opinion för hyresgästernas rättigheter.

– Jag tycker att vi måste diskutera detta inom organisationen och nominera. Sen är det valbe-redningens uppgift att ta fram förslag. Jag vill inte föregripa diskussionen med att nämna några namn.

– En väldigt viktig egenskap är att man liksom Barbro visar sådant engagemang för organisat-ionen och för hyresgästerna så att det sprider sig till medlemmarna. Det är väldigt viktigt att engagemanget genomsyrar ner till lokala föreningar och till medlemmar. Då får man ett bättre genomslag i opinionsbildningen. Det är viktigt att man är lyhörd och har en dialog med föreningar och medlemmar. Man måste också vara bra i förhandlingar med till exempel Fastighetsägarna och Sabo när det gäller hyresgästernas frågor. Det är mycket som sker som medlemmarna inte ser, men där är det viktigt att vår företrädare framstår som seriös, kunnig och påläst.

– Det är arbetet inom Hyresgästföreningen som är det viktiga. Det viktiga är att man väljer nå-gon som har förmågan att göra våra frågor väl kända. Kan vi kombinera det här med någon som redan är känd så är det jättebra, men det ska inte vara huvudsyftet när man söker en efterträdare.

Tommy Werving, vice ordförande i Uppsalaföreningen:

– Den jag kommer att tänka på är Hans Eklund i Östhammar som sitter förbundsstyrelsen. Han är kompetent, social, vänlig och utåtriktad.

– Personen ska agera bra i media; vara snabb i tanken, kunna formulera sig och ta journalister på ett trevligt sätt. Han/hon ska vara utåtriktad och lätt att tycka om.

Merete Sundholm, ordförande Hyresgästföreningen Privaten, Helsingborg:

– Det blir inte så lätt för någon att ta över. Jan-Olof Sandén (regionchef i Region norra Skåne, reds anmärkning) kan jag tänka mig! Han har bra idéer, kan väldigt mycket, är vältalig och har samma pondus som Barbro Engman.

Marianne Knutsson, ordförande Hyresgästföreningen Hyresgäster i Helsingborgshem:

– Jag vill se någon som ser till hyresgästernas bästa i ännu högre grad. Det ska också vara någon som kan hantera media och kan lobba i regeringen, få igenom hyresgästernas önskemål. Jag är nog för dåligt insatt för att kunna nämna ett namn. Jan Olof Sandén kan dock vara ett.

Magnus Persson, kassör, Hyresgästföreningen Kristianstad-Bromölla-Hörby:

– Det är ingenting som jag i nuläget har någon åsikt om, inte alls tänkt på. Jag tycker att Barbro Engman har varit bra så en efterträdare får gärna ha liknande egenskaper som hon.

Christer Nilsson, kassör i Landskrona:

– Har hon avgått? Det kände jag inte till. Nej, jag har ingen kandidat. Jag har inte bildat mig en uppfattning om det.

Annons

– Det är viktigt att nästa ordförande är lyhörd mot hela organisationen och att personen ifråga vill stärka kunskapsnivån hos alla föreningar lokalt. I dag finns den största kunskapen på regionnivå, men det är ju vi som träffar hyresgästerna. Det är oss de kommer till i första hand.

Rolf Malmberg, ordförande i Nordvästskåne:

– Jag fick reda på det i eftermiddag. Det är mycket tråkigt att hon tar det steget. De egenskaper som hon har är svåra att ersätta. Jag tänker speciellt på hennes förmåga att ge svar på tal. Hon är fyndig. Det är ett nöje att höra henne prata. Det kommer att bli svårt att hitta någon som fyller hennes kläder. Jag avundas inte de som sitter i valberedningen.

– Nej, jag har inte funderat på vilka egenskaper den nya ordföranden bör ha. Går det inte att klona henne?

Rigmor Wilderoth, ordförande i Hyresgästföreningen Halmstad-Laholm:

– Jag har en kandidat som jag skulle vilja se, men jag vill först fråga den personen innan jag går ut med ett namn.

– Det som jag söker hos nästa ordförande är en person som är en duktig retoriker, är kunnig i bostadsfrågor och som förstår organisationen. Det behöver inte vara en politiker. Hyresgästföreningen har ju haft starka kopplingar till socialdemokraterna. Jag tror det vore bra med en person som inte är kopplad till en politisk färg.

Per Fagberg, ordförande, Huddinge:

– Det kräver en viss fundering. Jag tycker Barbro Engman varit bra och jag har inte någon lämplig kandidat på lager. Men vi har nu tio månader på oss att hitta en.

– En ordförande behöver se helheten, kunna förklara våra frågor så att alla förstår vikten av dem. Sedan behöver vi en taktiker.

Madeleine Hällgren, ordförande, Södertälje-Nykvarn:

– Nu blev jag ställd, det här måste jag få smälta. Men det klart jag förstår att man någon gång måste säga att man gjort sitt. Nu behövs en inventering: vem är lämpad? Det kan finns både fördelar och nackdelar både med någon som arbetat sig upp i organisationen och någon som kommer in från sidan.

– Precis som alla ordföranden i Hyresgästföreningens olika led behöver en ny förbundsordförande ha helikopterperspektivet, kunna ta till sig andras tyck och tänk och ha med sig våra värdegrunder. Vi kan inte vänta oss att den som tar över bär upp hennes mantel, den måste få en egen mantel.

Fredric Ericsson, ordförande, Södermalm:

¬ Det kom som en blixt från klar himmel.

– Eh… Det är inte helt lätt att svara på. Terje är den i förbundsstyrelsen som är mest erfaren, har mest mediavana. Det är viktigt för en ny ordförande att ha erfarenhet och kunna frågorna. Han har mest att tillföra just nu.

Beatrice Eriksson, ordförande, Norrmalm:

– Det kom så plötsligt. Det måste vara en duktig styrelse och duktig ordförande, allt kan inte hänga på en person.

– Barbro har ju varit i blåsväder många gånger och blivit en kändis. Men efteråt kommer man ihåg henne men glömmer vad som blåste. Vi behöver en jättekapacitet, någon som lyssnar men också förmår att driva igenom medlemmarnas vilja. Vi kan inte finna oss i att alltid komma i sista hand, dra kortaste strået och att det finns lagar som till och med är emot oss. Man måste kunna satsa sin pre-stige, det är kanske lättare om man inte är bunden till ett parti.

Jörgen Johansson, ordförande, Sydost:

– Det kom plötsligt, det blir ingen lätt fråga. Jag har inget namn i bakfickan. Det blir absolut svårt att ersätta henne. Nu får vi inte ha för bråttom utan jobba lite långsamt.

Jörgen Kristensen, ordförande, Norra (Göteborgs kommun):

– Ingenting på rak arm. Det behöver ju vara en stark person, en person som vågar säga ifrån och stå upp för våra värderingar. Det har Barbro gjort bra, och det vill man se hos nästa ordförande också.

Reine Jolbäck, ordförande, Östra (Göteborgs kommun):

– Jag har inga tankar på vem som skulle kunna efterträda Barbro, faktiskt. Jag har inte befunnit mig på den nivån i organisationen, jag känner inte till förbundsstyrelsen eller förbundsstämman så väl.

– Ordföranden för Hyresgästföreningen behöver vara en person som har kontakter, speciellt politiska kontakter, och måste kunna bostadsfrågorna. Det är grunden, för det är ju mycket lobbying som kommer in. Sedan måste man också kunna Hyresgästföreningen som organisation. Det är en annan viktig punkt.

Ulf Granath, ordförande, Västra Frölunda (sitter också i region Västra Sveriges valberedning):

– Det blir självklart en tuff uppgift att ersätta Barbro Engman, det är vi många som är överens om. Det verkar som att också en del människor som sitter i den nationella valberedningen blev överras-kade av Barbro Engmans besked.

– Jag ser inte någon som kan ersätta Barbro Engman från Västra Sverige, det måste jag säga. Det är en kapacitet, erfarenhet och en kunskap som man måste ha som ordförande, och det ser inte jag att det finns i vår region. Tyvärr, måste jag säga, men det är ett faktum.

– Det måste vara en väldigt stark person. En karismatisk person som väldigt väl kan de bostadspoli-tiska frågorna, och dessutom kan det mediala språket. En person som kan ta en intervju i tv, det är superviktigt idag.

– För den som ska ersätta Barbro Engman kan det också vara viktigt med ett nytänkande. Bostadspolitik i dag är ju inte samma sak som bostadspolitik i går, så man måste vara väldigt vaksam på vilka förändringar vi står inför. I den förening jag tillhör har vi ett par praktexempel (bland annat Pennygången, red. anm.) på vad man vill från Fastighetsägarsidan. Det finns många hyresgäster som känner en väldigt, väldigt stor osäkerhet idag om vad som kommer att hända mig, mitt boende och min familj.

– Hela frågan om miljonprogrammen ligger framför oss, och samtidigt ska man bygga nytt, vilket innebär väldigt höga hyror. Då är frågan; ska vi fortsätta på den här vägen, eller ska vi försöka finna andra vägar för bostadsbyggande? Det här är superviktiga frågor, och har du den kunskapen och de idéerna, då är du också en lämplig person att ta över förbundsordförandeposten.

Ronny Bengtsson, ordförande Hyresgästföreningen Västra (Göteborgs kommun)

– Jag har en jättebra kandidat, men jag kan inte säga något mer än så eftersom jag måste fråga människan först, säger han och skrattar. Men jag har absolut en person i åtanke.

– Vad gäller egenskaper hos en ny ordförande så vill man nog ha en ny Barbro Engman i kompakt form, med glasögon för framtiden. Vi behöver nog någon från en yngre generation, som kanske har en lite annan vinkel på våra frågor.

– En utmaning nu framöver är att få till en lagstiftning kring hyresgästernas påverkan vid ombyggnad. Där är Fastighetsägarna på frammarsch. Vi måste ligga före och formulera frågeställningarna, så att inte någon annan gör det. Det handlar om att sätta dagordningen. Det gäller allt från hyressättningen till andra frågor.

Tom Birkeland, ordförande Hyresgästföreningen Centrum (Göteborgs kommun):

– En tänkbar kandidat skulle kunna vara Berit Heljestrand, bosatt i Alingsås utanför Göteborg. Hon har varit chef på Försäkringskassan, CSN och Migrationsverket och visat på gott ledarskap. Däremot tror jag inte hon har några förtroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen i dagsläget.

– Det kan vara bra att plocka i någon utifrån organisationen. När det gäller ordföranderollen kan det vara en idé att få in andra tankegångar och erfarenheter. En ordförande i Hyresgästföreningen ska sprida entusiasm och glädje kring sig. Han eller hon ska dessutom vara djärv, prestigelös, diplomatisk och utvecklande. Dessutom får man gärna komplettera det som saknas i organisationens rådande kultur.

– Jag tror att Hyresgästföreningen har blivit lite av en koloss, som gärna håller på med utredningar och pappersarbete, men att man inte vågar ta så stora risker. Det tycker jag är synd.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.