Annons

Dyra dörrar trots protester i Malmö

Malmö Hyresgäster hos MKB tvingas betala för nya ytterdörrar de inte vill ha. Det kommunala bolaget byter ut de gamla lägenhetsdörrarna mot säkerhetsdörrar. Notan står hyresgästerna för.
Ulla Lanevi, Ann-Mari Marke, Bo Aspers, Britt Malmros, Ingvar Larsson, Kurt Nyström, Lillemor Lundin och Sam Ohlsson är några av många kritiska hyresgäster i bostadsområdet Mellanheden. Foto: Andreas Brunner

Vart tog valfriheten vägen? undrar de boende på Mellanheden. Nu installerar MKB säkerhetsdörrar och höjer hyran med 108 kronor i månaden, trots kraftiga protester från de boende.

– Det klara beskedet från MKB är att de kan göra som de vill, de hänvisar till några domar i hovrätten. Det känns tungt, säger Sam Ohlsson, engagerad i den lokala hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I ett brev till Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö ifrågasätter hyresgästerna på Mellanheden hur MKB:s agerande rimmar med ägardirektiven som slår fast att de boende själva ska ha möjlighet att välja standard på sin lägenhet.

– Nu gör vi också en namninsamling. Vi måste visa att vi tycker detta är fel. Det kostar ju 108 kronor i månaden för all framtid, säger Sam.

Han och de andra hyresgästerna menar dessutom att dörren är onödigt dyr och uppmanar Hyresgästföreningen att förhandla ner månadskostnaden. I Lundamodellen som togs fram förra året värderas en dörr till 65 kronor. Men den värderingen har inte accepterats av de privata hyresvärdarna som enligt rådande avtal kan plocka ut 106 kronor i månaden för en ny dörr. Samtidigt är priset för samma dörr i Stockholm 145 kronor och i Helsingborg 113 kronor.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne, medger att det inte finns så mycket att sätta emot när bostadsbolagen vill göra mindre standardförbättringar som säkerhetsdörrar.

Annons

– Men jag menar att en god värd ändå undersöker intresset. Bara för att lagen säger att man inte behöver fråga hyresgästerna om lov innebär det inte att man måste låta bli.

Hon betonar att hyreshöjningen med 108 kronor i månaden för en säkerhetsdörr inte ska ses som en avbetalning på själva dörren.

Läs ocksåLena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”Toalettdörren gick i baklås och Lena, 69 år, blev inlåst. Först nio dygn senare kunde hennes barn rädda henne.

– Beloppet är ett bruksvärde på en standardkomponent som parterna är överens om. Det handlar inte om vad det faktiskt kostar att köpa in den, det kan vara svårt att förklara ibland, säger hon.

Men varför skiljer sig priset åt mellan olika kommuner?

– Priser om till exempel tillägg och avdrag bestäms i lokala och regionala förhandlingar. Någon nationell sammanställning finns inte.

Annons

Hyresgästföreningens olika regioner förhandlar alltså fram priset i samtal med de kommunala och privata fastighetsägarna lokalt. I varje kommun finns framförhandlade prislistor om anger värdet för allt från jordade eluttag till spis med keramikhäll. Ändå är inte prislistan alltid avgörande, enligt Dorthe H Romare:

– Vi har förbehållit oss rätten att se över hela bruksvärdet. Vi har en skyldighet att se till att hyran inte springer iväg när man göra många olika förändringar, säger hon.

Läs mer: MKB – ”Vi är tvingade att byta dörrarna”

Fakta: Så mycket kostar en säkerhetsdörr i din kommun
Månadskostnad för säkerhetsdörr i skånska kommuner
Bjuv 113 kr
Bromölla 113 kr
Burlöv 106 kr
Båstad 113 kr
Eslöv 113 kr
Helsingborg 113 kr
Hässleholm 113 kr
Höganäs 113 kr
Hörby 113 kr
Höör 113 kr
Klippan 113 kr
Kristianstad 113 kr
Kävlinge 113 kr
Landskrona 113 kr
Lomma 106 kr
Lund 65 /106 kr *
Malmö 108 kr
Osby 113 kr
Perstorp 113 kr
Simrishamn 106 kr
Sjöbo 106 kr
Skurup 106 kr
Staffanstorp 106 kr
Svalöv 113 kr
Svedala 106 kr
Tomelilla 106 kr
Trelleborg 106 kr
Vellinge 106 kr
Ystad 106 kr
Åstorp 113 kr
Ängelholm 113 kr
Örkelljunga 113 kr
Östra Göinge  113 kr
* läget är oklart i Lund. Enligt gamla avtalet med fastighetsägarna är kostnaden satt  till 106 kronor i månaden. I Lundamodellen som infördes förra året värderas en säkerhetsdörr till 65 kronor. Hyresgästföreningen vill nu förhandla om avtalet med fastighetsägarna för att pressa ner kostnaden. 
Läs också Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.