Annons

Malmömodellen ska uppdateras

Malmö Rättvisare hyror var ledordet när Malmömodellen började införas för tio år sedan. Nu är översynen av de kommunala bostäderna klar.

Med den så kallade Malmömodellen fick det geografiska läget ett större genomslag i hyressättningen. I dag är hyran omkring 45 procent högre i Västra hamnen jämfört med Rosengård.

Nu vill Hyresgästföreningen, MKB och de privata fastighets­ägarna uppdatera modellen. Kartan som delar in Malmö i olika zoner ska ses över och anpassas till dagens värderingar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Den stora förändringen sedan kartan ritades är citytunneln. Det innebär en uppvärdering av områden som Triangeln och Hyllie, säger Henrik Kjellgren, hyresanalytiker på MKB.

Andra områden kommer förmodligen att sänkas, bedömer han.

– Hermodsdal kanske flyttas ner, området har tyvärr haft en negativ spiral under de år som gått.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

När Malmömodellen lanserades 2005 beskrevs den som ett noll­summespel. Höjningar och sänkningar inom det allmännyttiga bolaget skulle ta ut varandra och inte leda till höjda hyresnivåer. Nu, med facit i hand, kan MKB konstatera att modellen inneburit att fler hyresgäster har fått hyreshöjningar än sänkningar. Men hyresnivåerna totalt har inte gått upp, enligt Henrik Kjellgren.

– De årliga hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen har fått väga upp effekterna av modellen. Jag tror därför att vi ligger nära ett nollsummespel även om det inte går att visa på kronan, säger han.

Annons

De största höjningarna har drabbat gamla hus i attraktiva lägen som innerstan och Rörsjöstaden. De största sänkningarna har typiskt skett i hus byggda eller renoverade under 80-talet.

Läs ocksåLena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”Toalettdörren gick i baklås och Lena, 69 år, blev inlåst. Först nio dygn senare kunde hennes barn rädda henne.

MKB hoppas att arbetet med att uppdatera modellen ska vara klart vid årsskiftet. Sedan börjar arbetet med att gå igenom hyrorna i Malmös bostadsområden om igen, en process MKB räknar med kommer att ta 5-7 år.

– Fördelen är att man kommer ut i verkligheten och gör besiktningar. Tidigare sköttes alla förhandlingar bakom ett konferensbord. Det är farligt att tappa kopplingen mellan siffror och de människor som faktiskt bor där, säger Henrik Kjellgren.

Petter Ek, tillförordnad förhandlingschef på Hyresgästföreningen menar att vinsten med systematisk hyressättning är att hyrorna blir rättvisare. Och förhandlingarna går smidigare.

– Förr i tiden var det svårare att komma överens med fastighetsägarna. Prövningarna i hyresnämnden var fler när vi inte hade en samsyn.

Han betonar samtidigt att modellerna inte införs per automatik hos de privata värdarna. Antingen Hyresgästföreningen eller värden själv måste begära en hyresöversyn först.

Annons

– Fastighetsägarna har koll på sina egna fastigheter. De begär naturligtvis bara översyn där de kan tjäna pengar. Det är upp till Hyresgästföreningen att begära sänkning om vi menar att hyrorna ligger för högt

Läs mer:

(Miss)skötsel kan komma att påverka hyran

Här spelar läget också roll

Läs också Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.