Annons

Protester när bostadsbolag vill bygga lägenheter av förråd

Värmdö Värmdö Bostäder vill göra om lägenhetsförråd till 45 stycken ettor. Men flera hyresgäster känner sig överkörda av bolaget och säger nej till planerna.
Foto: Kenneth Samuelsson
Harry Eskonniemi gillar inte hur Värmdö Bostäder har skött projektet med att göra om förråd till smålägenheter.

Idén till att bygga om lägenhetsförråd till smålägenheter fick Värmdö Bostäders tillförordnade vd, Peter Olausson, när han arbetade på Sigtunahem. Nu vill han bygga 45 lägenheter på mellan 22 till 35 kvadratmeter på Nelsonstigen och Markörstigen på Munkmora.

– Men vi räknar med att det går att bygga ytterligare 35-50 lägenheter i övriga beståndet, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men för att det ska bli verklighet krävs att kommunen säger ja till den inskickade bygglovsansökan och att hyresgästerna godkänner projektet. Tanken är att de hyresgäster som idag har förråd i trapphuset, som kan bli lägenheter, ska få förråd i källaren i samma hus eller ett annat hus.

– Vi tyckte det var en bra idé eftersom de här stora förråden lämpar sig till lägenheter och att det finns outnyttjade ytor i källaren som vi kan använda till förråd. Det blir två-tre lägenheter i varje hus, säger han.

Innan midsommar gick bolaget ut med brev till de 380 hyresgästerna som bor i området och ville att de skulle godkänna flytten av förråd och lägenhetsbyggandet. Hittills har 74 svarat varav 67 har godkänt ombyggnationen. Det är långt från de 190 godkännanden som bolaget behöver ha för att inte behöva gå till hyresnämnden för att få igenom ombyggnationen.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

En som inte är förvånad över att så få har godkänt ombyggnationen är Harry Eskonniemi, ordförande för den lokala hyresgästföreningen i Munkmora. Han är positiv till att det byggs fler lägenheter, men säger att han och flera andra hyresgäster är missnöjda med hur bolaget har hanterat frågan.

Annons

– Folket här ute är upprörda och känner sig överkörda, säger han.

Enligt det han har hört tog Värmdö Bostäder beslutet om att bygga lägenheterna och flytta förråden sent i höstas. Men först i maj i år presenterades planerna för hyresgästerna.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

 – De borde ha frågat oss vad vi tycker innan de fattar beslut och sedan bara presenterar färdiga ritningar. Till exempel tycker många äldre att det är jobbigt att förrådet flyttas till ett annat hus, säger han.

Flera hyresgäster har också synpunkter på att det bara gick att tacka ja till ombyggnationen och förrådsflytten i det brev som bolaget skickade ut vid midsommar.

– Det borde funnits en ruta där man kunde kryssa i ett nej till ombyggnationen. Nu visste inte de som var emot ombyggnationen vad de skulle göra, säger han.

Peter Olausson säger att bolaget kanske pratat om ombyggnadsplanerna i höstas men han hävdar att beslutet togs i början av året. Därefter bjöd han in hyresgästerna till ett informationsmöte i maj och vid Munkmoradagen i somras visade bolaget ritningar på de nya lägenheterna.

Annons

– Jag tycker att vi har informerat hyresgästerna och känner inte igen bilden av att vi har kört över dem. Men eftersom för få har skickat in sitt godkännande så ska vi bjuda in till öppet hus nästa vecka för att svara på frågor, säger han.

Han ger dock kritikerna rätt på en punkt: Det borde ha gått att kryssa nej på brevet från Värmdö Bostäder och inte som nu bara att svara ja på ombyggnadsplanerna.

– Vi anlitade ett företag som skickade ut brevet men det hade varit bättre om det hade kunnat gå att svara nej, då hade det blivit tydligare för oss vad hyresgästerna tycker. Nu betraktar vi alla de som inte svarar som ett nej, säger han.   

Om inte minst hälften av hyresgästerna säger ja innan tidsfristen går ut sista augusti så går bolaget till hyresnämnden med en ansökan om att få genomföra ombyggnationen ändå.

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.