Annons

Radon ger inte automatiskt rätt till lägre hyra

Uppsala I fjol tilldömdes hyresgästen skadestånd på 98 000 för att ha levt i en lägenhet med höga radonvärden. I dag upphävde hovrätten domen och gör i stället mannen ersättningsskyldig.

I tolv och ett halvt år hyrde mannen en radhuslägenhet på fyra rum och kök i centrala Uppsala. Sedan lång tid var hyresvärden Uppsalahem medveten om att lägenheten besvärades av höga halter radongas.

När Socialstyrelsen sommaren 2004 sänkte riktvärdet för vilka halter av gasen som anses hälsovådligt hamnade mannens bostad plötsligt över den tillåtna nivån.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen har därför i efterhand vänt sig till tingsrätten och krävt hyresreduktion från hyresvärden, då denne trots vetskap om radonvärdena vägrat gå med på sänkt hyra.

Förra våren föll tingsrättens dom: mannen hade rätt till 15 procents hyresnedsättning för tiden de han levt med otillåtet höga radonvärden. Allt som allt innebar det en ersättning på 98 000 kronor.

Annons

Uppsalahem var dock inte nöjda med beslutet och valde att överklaga till hovrätten. Där såg man saken med andra ögon.

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

I sin dom, som meddelades under onsdagen, befriar hovrätten hyresvärden från ersättningsskyldighet – och dömer därtill hyresgästen att betala domstolskostnader på närmare 130 000 kronor.

Hovrätten konstaterar att det visserligen inte råder någon tvekan om att hyresgästen bott i en lägenhet där radonhalterna överstiger 200 becquerel per kubikmeter luft – men ifrågasätter samtidigt i vilken mån den hälsovådliga luften egentligen begränsat honom i sitt boende.

Endast en radonhalt som överstiger riktvärdet i den aktuella omfattningen kan inte ensamt ge rätt till nedsättning av hyran, resonerar domstolen.

Annons
Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

”Det räcker alltså inte med att konstatera att det har funnits en brist, utan det måste även göras en bedömning av hur bristen påverkat hyresgästens möjlighet att använda lägenheten”, skriver hovrätten i sitt beslut.

Ett av hovrättsråden var av skiljaktig mening.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.