Gemensam odling blev lyft för grannskapet

Västerås Sedan grannarna på Jakobsbergsgatan började odla ihop förändrades stämningen. Nu pratar de med varandra och barnen har fått nya kompisar.

Tidigare växte buskage runt knuten på det gula 40-talshuset på Jakobsbergsgatan. Nu har buskarna ersatts av prydliga pallkragar med grödor som kål, bondbönor och jordgubbar och längs gaveln löper ett potatisland. Sedan ett och ett halvt år odlar grannarna på Jakobsbergsgatan 41 ihop. Initiativtagaren Johannes Wätterbäck sätter omsorgsfullt ned några armeniska gurkplantor i den lätt regnfuktiga jorden.

–Där borta sår vi chili och där majs, det är nytt för i år, säger han och pekar.

Läs ocksåKvinna vräks – katturin och sopor fick barn att hålla för näsan: "Ovanligt ärende"Bild som visar sopsäckar på ett golv samt tre svarta silhuetter av en och samma katt.

Nioåriga Avan Amin har under projektets gång blivit något av en expert på att odla paprikor. Hon håller fram krukan med en än så länge fruktlös växt som hon drivit upp inomhus. Paprikorna är gröna från början, men om man låter ligga framme i ljuset blir de röda, berättar hon.

– Min mamma lagade dolma, jag tog ett frö från en paprika och la ner det i en kruka. Sen blev det en planta som jag har haft på balkongen.

Tillsammansodlingen, som den kallas, ligger inom ramen för Gröna Mimer, som är det kommunala bostadsbolagets projekt för att få hyresgäster att engagera sig i sin gårdsmiljö.

Läs ocksåDe tar strid för sina uteplatser – hyresgästen Kari: "Tar de bort den kan jag lika gärna flytta"Halvkroppsporträtt på Kari Rauhala som står i grå huvtröja och svart t-shirt med tryck med händerna på staketet runt sin altan på sin uteplats. På staketet hänger en blomlåda med lila petunior. Mimer ska ta bort alla egenbyggen på uteplatser på Stångjärnsgatan och Välljärnsgatan på Bäckby i Västerås. Sen kan man välja att betala extra för en standardaltan Mimer bygger.

Det hela började i december 2011 när Johannes Wätterbäck gick på ett föredrag om Mimers projekt, som vanligtvis brukar gå ut på att hyresgästerna sköter om rabatterna på sina gårdar.

– Jag mejlade trädgårdsmästaren Inga och frågade om man kan odla grönsaker också. ”Javisst, vad har du tänkt dig?” svarade hon och sedan var det i gång.

Bostadsbolaget står för alla kostnader, från pallkragar till jord, frön och växter, och finansierar även källarrummet där gänget driver upp sticklingar vintertid.

Läs ocksåBara 7 av 30 rum uthyrda i Västerås första coliving – men Per, Jonte och Ronnie är nöjdaTre män i ett kök. Längst t v i bilden syns en man i grått hår och glasögon som är i färd med att öppna en kylskåpsdörr. I mitten, i kökets hörn, står en kortklippt man med glasögon. Han håller ena handen i fickan och den andra på köksbänken. Längst tv en kortklippt man med mörkt hår som står vid köksön. Han ska precis hälla upp ett glas apelsinjuice. Alla tre ser glada ut.

Enligt Johannes Wätterbäck och grannen Terhi Westman har det gemensamma projketet gjort en enorm skillnad för stämningen i grannskapet i de två trappuppgångarna.

–Förut hälsade vi bara, men nu har vi lärt känna varandra och även blivit vänner, säger Johannes.
–Och barnen leker varje kväll, det är kul att se, flikar grannen Terhi Westman in.

Sex familjer är med och jobbar med odlingarna. Johannes Wätterbäck är motorn i det hela och sedan bidrar var och en med vad de hinner och vill.

– Jag brukar skriva punkter och sätta upp i trapphuset. ”På fredag sätter vi potatis, kom förbi den som kan!” säger Johannes.
När det är dags för skörd delar han upp grönsakerna i pappåsar och ställer utanför respektive dörr. Bäst går lök, ”det måste vi odla mer av framöver”, konstaterar han.

Grönsakerna omvandlar han för egen del till läckra vegetariska rätter, gärna med mycket chili i.  Tillsammans med frun Theres experimenterar han ständigt i köket. Recepten hamnar på bloggen Farbror Grön, där man även kan följa odlingens utveckling.

–Man pratar ju mycket om integration, men det är när man gör saker tillsammans som det verkligen händer något. Trädgård är en tacksam grej som alla kan relatera till.

Fakta: Gröna Mimer

Gröna Mimer är miljöprojektet där hyresgästerna får vara med och påverka hur det ska se ut på deras gård. Mimer står för frön, blommor, jord medan hyresgästerna planerar och planterar tillsammans med sina grannar.

Läs också Hyresgäst försvann spårlöst – nu måste han betala skadestånd till värden Ola bodde granne med "bordellen i källaren": Hörde ung man erkänna för polisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.