Annons

Ovanligt utspel om oförändrad hyra hos västsvenska värdar

Ale Nu startar förhandlingarna om nästa års hyror i Göteborgsregionen. Hyresgästföreningen kräver oförändrad hyra för drygt 40 000 hyresgäster hos privata värdar.

Utspelet är ovanligt. Normalt brukar det vara fastighetsägarsidan som påkallar förhandling om nästa års hyror. Vanligtvis sker det under hösten, eftersom många värdar vill att den nya hyran ska börja gälla från årsskiftet.

Men nu är det alltså Hyresgästföreningen som tar initiativ till förhandlingar. Motpart är en rad privata hyresvärdar som företräds av branschorganisationen Fastighetsägarna. Därmed står hyror för drygt 40 000 hyresgäster i nio kommuner i Göteborgsområdet på spel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kravet som Hyresgästföreningen har med sig innebär att dagens genomsnittliga hyresnivå inte ska höjas alls. Enligt förhandlingschef Pedram Kouchakpour är det nödvändigt att bolagen håller igen: de har god ekonomi, samtidigt som många hyresgäster kämpar mot en svajig konjunktur.

– Det är ingen naturlag att hyrorna måste höjas bara för att det är brist på bostäder, skriver han i en mejlkommentar till Hem & Hyra.

Annons

Men Fastighetsägarna reagerar kraftigt på utspelet, inte minst eftersom man befarar att det kan leda till färre nybyggda lägenheter. Organisationen undrar också hur goda värdar ska kunna få lön för mödan utan att det går ut över andra fastighetsägare i regionen om det totala hyresuttaget förblir oförändrat.

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

Enligt Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarnas regionala gren GFR, riskeras nu hela arbetet med systematisk hyressättning i regionen.

– Vi ser allvarligt på det som inträffat och som en markering överväger vi att säga upp avtalet om hyressättningsavgift som ger Hyresgästföreningen rätt till förhandlingsersättning, säger han i ett pressmeddelande.

Annons

Fastighetsägarna räknar med att lägga ett motbud som omfattar hyreshöjningar inom ett visst spann beroende på område och standard.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Hyresgästföreningen framhåller att man även i fortsättningen räknar med att ta sitt ansvar för parternas gemensamma arbete med systematisk hyressättning.

Fakta: Förhandlingsutspel

Hyresgästföreningens krav på oförändrade hyror omfattar drygt 40 000 lägenheter hos ett flertal privata hyresvärdar i följande kommuner:

Göteborg
Mölndal
Kungsbacka
Varberg
Härryda
Lerum
Kungälv
Partille
Ale

Fakta: Hyressättningsavgift

Hyressättningsavgiften är en avgift som hyresgästföreningen tar ut för att förhandla hyror.

Från 2011 är avgiften 12 kronor per lägenhet och månad och ingår i hyran. Avgiften används för att finansiera Hyresgästföreningens förhandlingsverksamhet.

Den hyresgäst som själv förhandlar sin hyra betalar ingen avgift.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.