Annons

Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg

Västra Götaland Hyresgästföreningen region Västra Sverige räknar med att gå tio miljoner kronor back under 2024 och 2025. ”Situationen kommer att kräva en hel del särskilda satsningar”, säger regionchef Pedram Kouchakpour. Samtidigt tror regionstyrelsen att tappet blir betydligt mindre i verkligheten.
Hyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.
Foto: Gustaf Görfelt
Intäkterna ökar, men utgifterna väntas öka ännu snabbare. Det konstaterade regionchef Pedram Kouchakpour när han presenterade budgetförslaget inför Västra Sveriges förtroendevalda. Fullmäktige röstade bifall och antog budgeten.

Pedram Kouchakpour presenterade budgetförslaget när region Västra Sverige höll sitt höstfullmäktige under lördagen. Ett 50-tal förtroendevalda från Varberg i söder till Stenungsund i norr hade samlats på regionkontoret i Göteborg.

– Det är svåra ekonomiska tider i samhället. Hyresgästföreningen är inte fredad från de kostnadsökningar som drabbar alla, sa Kouchakpour.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Situationen är dock inte fullt så allvarlig som det kan verka, menade han. Antalet medlemmar ökar stadigt och kommer sannolikt att fortsätta göra det. Eftersom medlemsavgifter är den viktigaste inkomsten så finns det goda chanser att tillgångarna blir större än i budgeten.

Troligt med lägre utgifter

Det är också troligt att utgifterna blir mindre. De olika hyresgästföreningarna i regionen brukar i regel förbruka betydligt mindre pengar än vad de uppskattar att de behöver.

Stefan Lagholm från regionstyrelsen menade att föreningarnas pengar kommer att räcka mer än väl.

– I snitt gör vi av med 48 procent av vad som budgeterats, sa Stefan Lagholm från Frölundaföreningen, som även sitter i regionstyrelsen.

Annons

Som exempel nämndes 2022. Då var budgeten minus tre miljoner, men året slutade ändå på ett plusresultat.

Tar av pengarna på banken

Även inräknat allt detta kommer regionen troligen att få ett miljontapp de kommande åren. Pengarna ska tas från det egna kapitalet, som i nuläget är stabilt.

– Men vi kan inte gå hur många år som helst med underskott. Situationen kommer att kräva en hel del särskilda satsningar, sa Pedram Kouchakpour.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"
Fullmäktige hölls den 25 november, av FN proklamerat som ”orange day” för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och flickor. ”Bostadsbrist, ekonomisk otrygghet och höga hyror bidrar till kvinnors utsatthet och gör det svårt för många att lämna destruktiva relationer. Det kan bokstavligen vara en fråga om liv och död”, sa Ronny Bengtsson, regionordförande.

Satsningarna handlar inte om att snåla utan om att växa. Det slog regionordförande Ronny Bengtsson fast när han presenterade verksamhetsplanen, vars första rubrik är ”Full fart framåt”.

Fokus på fler förtroendevalda

– Vårt fokus är att öka engagemanget och rekrytera fler förtroendevalda. Nu om någonsin är det viktigt att Hyresgästföreningen är en samhällskraft att räkna med. Vi har skriande bostadsbrist, skyhöga hyreskrav och allmännyttor som inte tar sitt ansvar, sa Ronny Bengtsson.

Annons
Britt Dagobert från föreningen Centrum Göteborg pekade på att det finns svårigheter med att rapportera in ”aktiva medlemmar”. Det är personer som tar ansvar i någon regelbunden föreningsaktivitet utan att vara förtroendevalda.

Bland de prioriterade målen finns också att fortsätta öka medlemsantalet, att bli mer synliga i bostadsområdena och att stödja lokala hyresgästföreningar. Olika delar av organisationen ska samverka mera och samarbetet med andra regioner öka.

Fullmäktige antog både budgeten och verksamhetsplanen.

LÄS MER: Från lokal förening till riksförbund – så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Fakta: Bra bit kvar till 51/22-målen

Region Västra Sverige är en av de starkaste i Sverige. Trots detta har regionen en bra bit kvar för att nå de mål som Hyresgästföreningen satt upp nationellt.

Enligt målen ska 51 procent av hyresgästhushållen vara anslutna år 2027 och det ska finnas 22 000 förtroendevalda.

För Västra Sveriges del är målet till och med lite högre, med en önskad anslutningsgrad på 58 procent.

Det betyder 105 000 medlemshushåll år 2027. Det kan jämföras med 73 000 i oktober 2023.

Det ska enligt målet finnas 1 575 förtroendevalda i regionen, mot 1 082 idag.

Såväl antalet medlemmar som antalet förtroendevalda är dock stigande. Även antalet lokala hyresgästföreningar ökar.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.