Annons

Samlad manifestation mot våld i Biskopsgården

Göteborg Ett hundratal personer slöt upp vid en manifestation mot våld i Biskopsgården på fredagseftermiddagen. Hyresgästföreningen var en av initiativtagarna.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Minst hundra personer deltog i fredagens manifestation i protest mot de senaste veckornas skottlossning i Biskopsgården på Hisingen.

I tisdags kväll inträffade ännu en skottlossning i norra Biskopsgården – den fjärde i området inom loppet av bara några veckor. Skjutningarna har hittills kostat två människor livet.

Enligt polisen handlar det om en uppgörelse mellan kriminella grupperingar. Men när skotten viner i bostadsområdet drabbas även helt vanliga invånare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På fredagen hölls därför en manifestation i protest mot våldet, på initiativ av den lokala hyresgästföreningen Dim- och Godvädersgatan och föreningen Neutral ungdom. Ett hundratal personer samlades utanför Neutral ungdoms lokal på Godvädersgatan 1, där den senaste skottlossningen ägde rum för bara några dagar sedan.

– Vi ska möta ett slutet samhälle med öppenhet, rädsla med värme, klyftor mellan människor med gemenskap. Vi ska bry oss om våra egna och andras ungar. Vi är här för att visa att våld aldrig är en väg framåt, sade Hyresgästföreningens regionchef Anna Lönn Lundbäck i sitt öppningsanförande.

På plats fanns även representanter för Bostadsbolaget, Röda korset och IFK Göteborg, som också arbetar förebyggande i området. Även dialogpolisen deltog i manifestationen.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

– Ska man få en förändring måste alla krafter hjälpa till. Polisen kan inte göra allt själv, sade Fredrik Dahlgren, ansvarig för dialogpolisen.

Många följde tåget, antingen till fots eller från sina lägenhetsfönster, under vandringen via Friskväderstorget mot stadsdelsförvaltningens kontor på Vårväderstorget. Väninnorna Selma Ekici, Hawa Kilic och Burcu Okur från Dimvädersgatan gick tillsammans för att protestera mot de senaste veckornas skjutningar. Burcu Okur är uppvuxen här, men nu är hon rädd för att gå ut kvällstid.

– Jag vågar inte ens gå till Ica eller Willys. Det känns obehagligt, säger hon.

Annons
Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Ingen av kvinnorna tycker att det borde få vara så. Selma Ekici har bott i Biskopsgården i 42 år, och har alltid trivts bra. Det gör våldet extra sorgligt, tycker hon.

– Man blir ledsen och arg. Man känner ju området och grannarna, säger hon.

Sysslolösheten är den största boven, tror väninnorna. Bristen på utbildning, jobb, fritidsaktiviteter och framtidstro skapar oro och initiativ till dumheter. På väg mot stadsdelskontoret hoppas de att ansvariga politiker och tjänstemän ska lyssna på manifestationens budskap.

– Vi hoppas att det ger resultat. Att de lyssnar på människor och gör något för stadsdelen, säger Selma Ekici.

Torleif Larsson, stadsdelsdirektör för Västra Hisingen, hade dock svårt att utlova konkreta åtgärder. Men han berättade att man just nu bearbetar förslagen som lämnats in vid ett medborgarmöte i Sjumilahallen tidigare i veckan, och att man ser över möjligheten att anställa fler för att till exempel kunna nå bättre resultat i skolorna.

– Ett av problemen i den här stadsdelen är att så många flyttar härifrån. Det blir inte stabilt, med kontakter och nätverk mellan grannar, sade han och konstaterade att den trenden behöver vändas.

– Man ska vilja bo kvar.

Totalt 1 250 hushåll bor på gårdarna runt Godvädersgatan och Dimvädersgatan. Bostadsbolaget äger husen, och distriktschef Johan Wilck deltog i fredagens manifestation.

Annons

– Vi vill göra alla insatser som finns för att visa att vi är med de goda krafterna. På alla ställen där människor vill förändra bilden av bostadsområdet, säger han.

Bostadsbolaget har sedan några år tillstånd att ha övervakningskameror just vid den plats där den senaste skottlossning ägde rum, liksom dagens manifestation. Här har det varit stora problem med skadegörelse och annan brottslighet.

Fortfarande resulterar hyresvärdens övervakning i regelbundna telefonsamtal till polisen, vid narkotikahandel eller misstänkt vapeninnehav. Men sedan platsen började övervakas dygnet runt har problemen minskat betydligt, enligt Johan Wilck.

– Det är väldigt mycket lugnare där uppe, för alla vet att de är övervakade. Det är ingen billig historia, men ändå är det det med tanke på säkerheten och utslaget på alla som bor där.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om de lokala hyresgästföreningarnas engagemang i området. Läs mer här.

Fakta: Skottlossningar i Biskopsgården

2 september: Skottlossning på Väderilsgatan. Ingen skadas men polisen hittar tomhylsor på platsen.
4 september: Dödsskjutningar på Väderilsgatan. Två unga män omkommer.
8 september: Skottlossning mot två lägenheter på Sommarvädersgatan, mitt på dagen.
17 september: Skottlossning utanför Neutral ungdoms lokal på Godvädersgatan.

Polisen knackar just nu dörr vid Väderilsgatan för att samla information. Målet är att prata med alla som bor i området runt mordplatsen. Man har också satt in extra resurser efter den senaste tidens skottlossningar. Satsningen fortsätter på obegränsad tid.

Källa: Polisen

Läs också Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Knark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagd Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.