Kristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: ”Det var nästan ingen annan i min ålder”
När regionfullmäktige samlades i Nässjö i våras fanns det många eldsjälar på plats. Men få av de förtroendevalda var unga vuxna, eller ens i yngre medelåldern om man ska vara krass. 28-åriga Kristin Westlund fick en chock.
– Det var nästan ingen annan i min ålder där. Jag fick en jättechock av hur få unga det var. Det är så många unga som är hyresgäster, så det känns konstigt.
Vi träffas i en lokal ovanpå Folkets hus i Karlskrona. Region sydost har större kontor i Växjö och Linköping, men här finns ett satellitkontor där den lokala föreningen kan samlas.
”Skriv att hon är jätteduktig”, säger en äldre medarbetare. Det märks att de är stolta över att ha fått in Kristin, som blev invald i Karlskronas föreningsstyrelse i mars i år. Den lokala föreningen har sedan dess fått in ytterligare fyra personer under 35 år bland Karlskronas 52 förtroendevalda. En kraftig ökning procentuellt, men fler behövs, menar Kristin.
Är det svårt att nå ut till unga?
– Ja det känns så. Hade inte min morfar varit så aktiv i olika organisationer så hade jag nog inte varit medlem. Nu har jag varit det i princip sedan min första lägenhet. Men många unga jag möter vet inte om att de har rättigheter, det visste inte jag heller. Den informationen vi får är ofta från amerikansk media och det gör att vi får fel bild av hur det är att bo i hyresrätt.
Kritik mot Hyresgästföreningens arbete
Hyresgästföreningen själva bör bli bättre på att locka yngre medlemmar menar hon och riktar kritik mot att de inte lyckas bättre.
– Föreningen är inte jättebra på att få in unga. Det är många utav mina vänner som säger ”varför ska jag vara med”. De vet inte vad det innebär, de ser bara någon som kommer i röd jacka och vill ha pengar. De förstår inte syftet med att vara medlem.
Vill få fler unga förtroendevalda
Men det stannar inte där. När unga väl är medlemmar behöver föreningen även bli bättre på att fånga upp deras engagemang.
Av totalt 789 förtroendevalda i region sydost i oktober i år så är nio av tio över 40 år, och bara två procent under 30 år.
– Att få unga medlemmar att bli förtroendevalda är så viktigt för vår framtid, säger hon.
Kristin är van vid att engagera sig. Dagen efter intervjun ska hon fortsätta en kurs för att lära sig köra bandvagn åt Svenska kraftnät. Därtill studerar hon heltid till farmaceut och har jobb på sidan av i ett apotek. Hon är dessutom engagerad bland annat i Röda korset och Svenska kyrkan.
Hon är förmodligen inte representativ för sin generation. Men även om det sägs att unga engagerar sig mindre idag mot förr, så menar Kristin att antalet unga i Hyresgästföreningen är ovanligt lågt.
– Det är lite av en myt, unga kan visst engagera sig, det är massor av unga som engagerar sig i kyrkan till exempel. Att det skulle vara så här få väntade jag mig inte, säger hon.
De känslorna lyfte hon också vid regionfullmäktige. Efter dess har ett förslag kommit om att starta en facebookgrupp för unga vuxna upp till 40. Det förslaget gick inte igenom på Riksstämman i Göteborg, eventuellt för att det bakades samman med frågan om lägre medlemsavgift för yngre. Men det borde inte ta så lång tid att få till något som åtminstone på pappret vore en enkel sak att ordna menar Kristin.
Vill ha mindre byråkrati
Hon och flera andra som Hem & Hyra pratar med i lokalföreningen, är kritisk mot hur lång tid det tar att få igång arbetet med att få in yngre.
– Jag kan inte vara tyst när jag ser vi kan göra mer. Ibland känns det som vi är en del av PRO och att ungdomar inte har här att göra, för man möts av sura miner.
Känner du dig välkomnad i Hyresgästföreningen?
– Hade jag gått till regionstämman utan att ha folk som stöttat och pushat mig, så hade jag känt att det inte varit för mig. Arbetet kan vara trögt och byråkratiskt och det finns de som uttrycker ett motstånd mot att göra nya saker, även om det finns en del bra personer som stöttar mig, bland annat flera stycken i regionstyrelsen.
Kristin Westlund är ändå hoppfull och glad att hon valt att engagera sig. Framöver hoppas hon att de lokalt ska få in ännu fler yngre.
– Vi har fått in unga och ökat engagemanget och vi här i Blekinge ska nu gå ihop och ordna en ungdomsgrupp riktade till unga.
Inger Borg, regionfullmäktige på Hyresgästföreningen i Sydost, berättar för Hem & Hyra att det finns mer att jobba på för att få unga vuxna att engagera sig. Hon håller med om att det kan upplevas som byråkratiskt men menar att det ibland kan vara nödvändigt.
– I vissa lägen är det byråkratin vi har att luta oss mot för att inte behöva uppfinna hjulet gång på gång. Men vi måste vara mer flexibla i hur man kan engagera sig.