Annons

Instängda i hissen

Vår hiss krånglar. Flera gånger i veckan kan den stå stilla. För ett par veckor sedan var vi och två grannar inlåsta då den fastnade i hela 40 minuter (med fryst mat, en av grannarna har hissfobi och de hade även oroliga småbarn i lägenheten som väntade). I fredags var det mina middagsgäster som fastnade. Det är en ständig oro. För några dagar sedan fick vi veta att hissen ska bli utbytt och att vi blir utan hiss fyra veckor medan arbetet pågår. Värden ska erbjuda bärhjälp en kväll i veckan. Jag jobbar ofta på kvällarna och kan inte anpassa mitt liv och mitt handlande efter det som erbjuds. Detta innebär att jag blir tvungen att resa bort under de veckor som huset är utan hiss vilket innebär ökade kostnader för mig. Har jag rätt till hyressänkning och i så fall hur mycket?

Undrar: A

Som jag bedömer det är utbytet av hiss en del av det underhåll värden är skyldig att genomföra. Det vanliga är att det finns ett villkor i hyresavtalet som säger att hyresgästen inte har rätt till hyresreduktion vid sedvanligt underhåll. Det gäller underhåll av hela huset – inte bara av de enskilda lägenheterna. Har du ett sådant villkor i ditt hyresavtal har du ingen rätt till hyresreduktion. Även om du inte har det tycker jag ändå att du ska kontakta värden och höra om möjligheten.
Att inte ha tillgång till hissen innebär ju verkligen en försämring av boendet. Du kan möjligen ha rätt till reduktion för tiden när hissen krånglade. Men då gäller det att du då har klagat på hissens funktion till värden och att det varit fråga om återkommande problem av en viss omfattning. Hur stort beloppet ska vara är svårt att bedöma, det beror på hur ofta det varit problem och hur omfattande de varit.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.