Annons

Kan jag kräva ny lägenhet?

Jag har ett korttidskontrakt och ­väntar på besked om när renovering ska ske. Finns det någon lag på hur långt i förväg de måste meddela när en total­renovering kommer igång? Eller räcker det med att man blir uppsagd med tre månaders uppsägningstid? Går det att kräva en ny ­lägenhet på grund av renoveringen eller har man inte rättigheter på grund av att det är ett korttidskontrakt?

Undrar: Jonas

Jag utgår från att du har ett så kallat rivnings- och/eller ombyggnadskontrakt och att hyrestiden är bestämd, och på kort tid. Du skriver inget om om det finns ett avtal om avstående från besittningsskyddet eller ej, men vanligen har hyresvärd och hyresgäst avtalat bort besittningsskyddet om lägenheten ska byggas om eller rivas när det är fråga om korttidskontrakt. Det innebär att hyresgästen måste flytta om hyresvärden kan visa att det är aktuellt med en ombyggnad, t ex visa att bygglov finns, att man projekterat och upphandlat ombyggnaden. Om du har avtalat bort besittningsskyddet har du inte rätt till en ersättningslägenhet.
Uppsägningstiden beror på hur lång hyrestid ni avtalat om i hyresavtalet. Kontakta Hyresgäsföreningen för att få reda på mer.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.