Annons

Kan svart kontrakt bli vitt?

Jag har de senaste sex åren bott svart i en hyresrätt i Sthlm där jag även varit folkbokförd. Hur ser möjligheten för mig att ta över ett kontrakt ut, så man får förstahandskontrakt. Är det ens möjligt? Jag har betalat lite högre hyra än den verkliga hyran. Är det värt att slåss för att få den återbetald?

Undrar: Undraren

En andrahandshyresgäst har ingen rätt att ta över kontraktet från förstahandshyresgästen. Under vissa förutsättningar kan en hyresgäst överlåta sin hyresrätt till en närstående person, som man varaktigt sammanbott med, men det är det ju inte fråga om i ditt fall. För att du skulle kunna få ett eget kontrakt krävs dels att hyresavtalet mellan hyresvärden och förstahandshyresgästen upphör, dels att hyresvärden därefter går med på att erbjuda dig att hyra lägenheten.

Det är mycket ovanligt och mot bakgrund av att du bott olovligen i andra hand så betraktar jag det som uteslutet.

Förstahandshyresgästen har rätt att ta ut bruksvärdeshyra, dvs. vanligen den hyra hen själv betalar till hyresvärden, samt upp till 15 procent därutöver om lägenheten är möblerad. En andrahandshyresgäst kan kräva tillbaka för hög hyra. I ditt fall gäller ett års retroaktiv hyra. För personer som tecknat andrahandskontrakt oktober 2019 eller senare gäller två års retroaktivitet, beräknat från tidpunkten man skickat in en ansökan till hyresnämnden om återbetalning av hyra.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.