Annons

Vår ventilation är avstängd – är det okej?

Jag och min man hyr bostad i Gävle. OVK, ett kontrollorgan som testar ventilationen i flerfamiljshus med jämna mellanrum, kollade vårt hus 20-01-08. De justerade upp effekten lite grann, vilket vi tyckte var angenämt.

Dock för några veckor sedan försvann all ventilation i vår uppgång av fastigheten. Vi har sedan dess varit i ­kontakt med hyresvärden vid ett ­flertal tillfällen och klagat.

De sänder hit en fastig­hetsskötare, som frånsäger sig ­ansvar, ­eftersom han meddelat problemet för ­värden. Detta är för oss en stor olägenhet. Måste vi leva med detta? Vår bostad får allt sämre lukt!

Undrar: Barbro

Jag tycker ni ska ta hjälp av Hyresgästföreningen. Ventilationen ska naturligtvis fungera på avsett sätt. Gör den inte det ska fastighetsägaren åtgärda problemet. Vill fastighetsägaren inte göra det finns det olika vägar att gå.

Man kan vända sig till kommunen som kan ålägga fastighetsägaren att göra undersökningar av ventilationen och vidta åtgärder.

En annan väg är att vända sig till hyresnämnden och begära ett så kallat åtgärdsföreläggande. Diskutera med Hyresgästföreningen. Ibland kan det räcka med att en jurist eller ärendehandläggare hör av sig till hyresvärden med krav på åtgärder, för att fastighetsägaren ska ta itu med problematiken.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.