Annons

Värden tar betalt för nya fönster

Jag har en fundering om detta med att byta fönster i hyreslägenheter. Vi bor i en korsning där det är bussgator. Vi fick nya bättre isolerade fönster i hela huset 2008–2009. Som jag förstår så fick vår hyresvärd bidrag till detta. Även vi som hyresgäster fick betala 100 kronor i månaden livet ut så att säga. Är detta okej? Sedan har vi en avgift för att kunna se på tv. Vi betalar 125 kronor i månaden livet ut för detta? Vi har betalt 125 kronor i 168 månader. Det blir 21  000 kronor för att kunna se tv. Kan detta vara okej?

Undrar: Lena, Umeå

Den hyra du betalar bestäms utifrån det bruksvärde lägenheten har. Det som avgör bruksvärdet är bland annat lägenhetens standard och hur den är utrustad.
Ett fönsterbyte kan i vissa fall medföra hyreshöjning, men en bedömning av lägenhetens bruksvärde måste alltid göras. Om bytet innebär att lägenhetens standard höjs kan bruksvärdet höjas. Det kan i sin tur innebära en högre hyra. Detsamma gäller om ni t ex får fiber installerad för att kunna se tv. I hyran ingår allt som hör till lägenheten och gemensamma delar av huset och utemiljön. Hyresgäster betalar ju för tvättstugan, även om man har egen tvättmaskin, man betalar för hiss även om man bor på nedre botten, och för lekplats och annat som gör att boendet fungerar för alla. I hyran ingår dessutom underhåll, vilket innebär att hyresvärden ska underhålla lägenheten, och allt annat som hör till, utan att ni behöver betala extra för det. Men så fort standarden höjs, så kan hyresvärden begära en högre hyra.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.