Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Bara ett knapptryck – sen kan tiotusentals kronor vara förlorade

Det börjar med en liten annons på Facebook. Malin Clementsson, 29 år, bor kvar hemma med sin mamma och letar desperat lägenhet. En liten tvåa på 60 kvm skulle ge henne en chans att flytta ihop med pojkvännen. Centralt läge, hyfsad hyra – men något fick Malin att tveka trots god kontakt med den spanska familjefar som hyrde ut lägenheten. Uthyraren hetsar ­henne att reservera lägenheten genom att betala till Airbnb. I sista stund kollar hon med Airbnb om de verkligen har den tjänsten. Svaret får henne att dra i bromsen.
Hon är ett knapptryck ifrån att bli av med depositionen på 15 000 kronor för en lägenhet som aldrig funnits.

Nu vill Malin varna andra. Och det finns all anledning att vara försiktig. Vår reporter Johan Fyrk ger sig ut på spaning i det gungfly av andrahandslägenheter som finns på Facebook och liknande ställen. Det är en skrämmande resa. Flera av de spår han får upp leder till en liten by utanför Bilbao. Andra till ett bedragar­konto med bas i USA. Ett tredje pekar rakt på en av Sveriges absolut mest kända adresser. Det finns mycket att vara upp­märksam på för dig som letar lägenhet. Låter det för bra för att vara sant så är det antagligen också det. Vi ger dig fem handfasta tips på hur du kan undvika att hamna i fällan.

Jag får då och då mejl eller telefonsamtal från er läsare som tycker att vi målar bilden av Hyressverige i alldeles för svarta färger.
Så kan det nog uppfattas. De allra flesta har en seriös hyresvärd som ­sköter sitt uppdrag på ett bra sätt. Men det innebär inte att vi kan sluta gräva i avarterna. Usla värdar, oskäliga hyreshöjningar, kriminella som utnyttjar bostadsbristen ska inte få komma ­undan så lätt.
Fejkade bostadsannonser med krav på deposition är bara ett sätt.

Kristoffer Persson, 39 år, bor i en tvåa i Svedala och har det kommunala bostadsbolaget som hyresvärd. Han har oturen att bo hos den värd som kräver allra mest i hyres­höjning detta märkliga år 2023. 6,5 procent höjs hans hyra med. Det motsvarar i hans fall 359 kronor i månaden – en kostnad som kanske är överkomligt för många, men för Kristoffer är det klart kännbart. Efter många års sjukskrivning för psykisk ohälsa jobbar han nu inom psykiatrin för att hjälpa andra.
”Det känns som om låginkomsttagare inte har någon framtid i Sverige”, säger han.
Kristoffer är inte ensam om att få en kraftig hyreshöjning i år. Snittet för hyreshöjningarna är i år 4,2 procent, skyhögt över förra årets 1,7 procent. Vi har hela listan över de hyresförhandlingar som är klara. Du kan enkelt kolla hur din egen hyra ligger till i förhållande till andras.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.