Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Dags att granska partiernas förslag om hyresrätten

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Vi är över en halvmiljon hyresgäster som bestämt oss för att vi tillsammans kan göra vårt boende bättre. Det är vi som är Hyresgästföreningen. Vi jobbar för de som bor idag men vårt uppdrag är bredare än så, vi bryr oss också om de som ska bo i framtiden.

Mitt engagemang finns djupt rotat i mitt eget bostadsområde. Jag engagerade mig för att få inflytande och kunna påverka min egen boendemiljö. Andra aktiva hyresgäster väljer förhandling som ett sätt att påverka, då kan vi sluta avtal som ger hyresgästen en förbättring eller en rimlig höjning av hyran. Det tredje verktyget vi har i verktygslådan är intressepolitisk påverkan. Att det finns möjlighet att bygga hyresrätter till mer rimliga kostnader är faktiskt Hyresgästföreningens förtjänst. Vi har under många år påverkat politiken och drivit på för investeringsstödet. Det är en viktig reform för fler bostäder till mer rimliga hyror.

Vilka bostadspolitiska frågor som Hyresgäst­föreningen ska driva bestäms på vår förbundsstämma, vårt nationella årsmöte. I juni samlas aktiva från hela Sverige för att diskutera och besluta om vilka bostadspolitiska frågor som vi tycker ska bli politisk verklighet. Det är så fint, att en idé som någon kommer på i samtal med en granne sedan kan leda till ett politiskt förslag. En hyresgäst övertygar sina kompisar i Hyresgästföreningen om att det är rätt politik. Det kan vara just den frågan som jag som förbundsordförande tar med mig i samtal med till exempel bostadsminister Per Bolund. Snacka om folkkraft.

Jag känner mig stolt över att så många förslag kommit till utifrån krav om bättre boendevillkor för närmare tre miljoner hyresgäster. Hyresgästföreningen bestämmer inte vilka frågor partierna ska driva. Men som stor folkrörelse är vi en viktig väljargrupp och vi har vi möjlighet att övertyga politiker att våra idéer är viktiga. Om de vill ha våra röster är det nu upp till bevis.

Nu är det dags att granska de politiska partierna. Vilka är deras förslag för en bättre ­hyresmarknad? Finns det några förslag för jämlika villkor för de olika upplåtelseformerna? Hur ser partierna på ROT och RUT och möjligheten att bygga nytt? Ni är flera som efterfrågat en genomlysning av de olika partiernas bostadspolitik, både lokalt och nationellt. Det tycker jag är ett bra förslag.
Det är mindre än två år kvar till nästa val. Nu kör vi!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.