Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Dags för ägarna som tjänat stora pengar på hyresgästerna att bidra

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Hösten är här och förhandlingsarbetet är i full gång. Redan innan Fastighetsägarna ­presenterade sina hyreskrav i september så hade vi manat till återhållsamhet i hyresförhandlingarna. Men så blev det inte. Svaret från Fastighetsägarna i Stockholm och ­Göteborg blev i stället krav på 12 procents hyres­höjning, med motiveringen att de måste hämta in de ökade kostnaderna. Om det låter bekant så är det för att de gav samma förklaring under förra årets ­förhandlingar, då Fastighetsägarna begärde 10 procent för att hantera den ekonomiska krisen. Då talades det även om stigande elpriser, som sedan dess gått ner, men som ändå skulle beaktas i hyresförhandlingarna.

Har inte anpassat verksamheten

Nu höjdes inte hyrorna med 10 procent förra året. Snittet landade i stället på 4,12 procent tack vare att hyresgästföreningen förhandlade ner kraven. Vi ­granskade kraven, tittade på de lokala faktorerna och tog vårt ansvar genom förhandlingssystemet.
Nu sitter vi i förhandlingar igen, och jag tycker att det är märkvärdigt att Fastighetsägarna som går ut med höga krav inte anpassat verksamheten. I stället kommer de med ännu högre krav för att hämta hem kostnaderna – från hyresgästerna. Det är märkvärdigt för att hyrorna ökade även under decennier av goda tider för fastighets­ägarna. Motiveringen då var att de skulle spara inför sämre tider, och det är ett klokt förhållningssätt. Men var är de besparingarna nu, när lågkonjunkturen är här?

Hyresgästerna kan inte ensamma stå för notan

Argumentationen går helt enkelt inte ihop. Hyresgästerna kan inte ensamma stå för notan för dåliga ­affärer utan det finns också ägare som tjänat stora pengar och som nu också får bidra.
Tidigare denna månad släppte ­Hyresgästföreningen en rapport som har undersökt ekonomin hos 28 privata fastighetsföretag under de senaste fem åren, 2018–2022. Den visar en samlad vinst på 143 ­miljarder för företagen under perioden, och även om vinsterna minskat under förra året så är hyresrätten fortsatt lönsam för fastighetsföretagen. Så pass ­lönsam att de tjänade 25 kronor på varje hundralapp som betalades in i hyra under 2022.
Vi går mot ytterligare en vargavinter, med en ­kostnadskris som redan pressat upp ­livsmedelspriserna med över 20 procent. I stället för att vända sig till hyresgästerna med orimliga hyreskrav borde Fastighetsägarna se till sig själva och hur de kan hitta besparingar i sin ­företagsmodell innan de sätter sig vid förhandlings­bordet och ber hyresgästerna betala hela notan.
Hyresgästföreningen kommer ­fort­sätta ta ansvar i hyresförhandlingarna. Vi förväntar vi oss att ­Fastighetsägarna gör detsamma.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.