Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Demokratin behöver en spark i baken

​Det är rött, gult, blått och grönt och påminner om barndomens legobyggen. Först tror jag att jag ser i syne, där under Liljeholmsbron. Stockholms mest omdebatterade hus ligger där det annars finns just – ingenting. Huset är sovplats – utan vatten eller el – för hemlösa Patrick och ett inlägg i debatten om vilken stad vi vill ha. Det är också eleven Victor Marx examensarbete på Konsthögskolan.

Men det är inte säkert att det står kvar när ni läser det här, för det åtta meter höga huset saknar bygglov. Politikerna i Stockholm hotar att riva huset och Konsthögskolan har tagit sin hand ifrån det.

Huset väcker känslor. ”Låt huset stå, det skapar en levande stad!” kommenterar någon på den stora morgontidningens hemsida. ”Vill han ha en värld där vissa bor i container utan rinnande vatten? Vad som behövs är en ny bostadspolitik för fler och riktiga hus”, svarar en annan läsare.

Just så ska civil olydnad funka. Ibland behöver demokratin en spark i ändan – i det här fallet för att peka på bostadssituationen i Stockholm.

Är det något som kan få mig riktigt upprörd är det just att alla inte har ett eget hem. Jag tänker inte bara på uteliggare, utan också på unga som inte kan flytta hemifrån. Att ha ett arbete och en bostad är de första legobitarna i vuxenbygget. Ansvaret för en generation som inte får en chans kommer vila tungt på oss om vi inget gör. Nu!

Att boendet engagerar unga är tydligt. Nästan var tredje hyresgäst har satsat egna pengar – och fritid – på att måla, kakla eller lägga nytt golv i sin lägenhet.

Färgen på väggarna bryr sig knappast Johnny och hans grannar om. De är glada att de har Lönngården i Malmö, en fristad för kroniska alkoholmissbrukare. Här slipper de spola kröken och kan bo med värdighet.

Modellen mötte från början hård kritik. I Karlskrona – liksom på andra håll i landet – handlar debatten om andra orättvisor. Där kan det skilja oförklarligt mycket i hyra mellan jämförbara lägenheter. Det försöker Hyresgästföreningen rätta till.

Orättvist eller ej – solen lyser lika på fattiga och rika. Ut på balkongen eller gården och njut! Så ses vi igen när augustimörkret börjar lägga sig och det är tid att fiska kräftor.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.