Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Det är fritt fram att runda systemet för landets värdar

”Jag tyckte det kändes hotfullt. Betala annars så skickar vi det till rätten.” Hyresgästen Tobias Lohse ­reagerade kraftigt när han fick brevet från sin ­hyresvärd Willhem. Tobias bor i ­centrala Malmö och vet en del om sina rättigheter som hyresgäst. Av brevet från Willhem framgick att den höjda hyran inte var förhandlad med Hyresgästföreningen utan något som värden kommit fram till på egen hand. En höjning på nära två procent som de tog ut via så kallad direktavisering.

Tobias tog strid och fortsatte att betala den gamla hyran. Det har han rätt att göra. Men det vet inte alla hyresgäster. Dilshad Sadiq bor i hyresområdet Lindängen i utkanten av Malmö. Han betalar den nya hyran. ”Jag vill inte förlora mitt hem. Vart ska jag då ta vägen?” resonerar han.
Dilshad är rätt säker på att hans grannar också betalat den nya, oförhandlade hyran. Många kan inte svenska och läste kanske inte ens informationen från värden, funderar han.

Ska man tro fastighetsägarna så verkar strategin med direktaviseringar funka – trots Hyresgästföreningens stora insats för att försöka sprida kunskapen om vilka rättigheter man har som hyresgäst. Värdarnas uppskattning är att 72–90 procent av hyresgästerna betalade den höjda hyran utan att ifrågasätta.
Det ger Olof Andersson, vd för fastighetsbolaget Trianon, blodad tand. Han känner sig nöjd. ”Jag kommer inte att tveka att göra det igen”, säger han.
Fyra stora hyresbolag i Malmö – Heimstaden, Willhem, Victoriahem och Trianon – gick i höstas i en samlad aktion ut med en direktaviserad höjning av hyran för 12 600 hyreslägenheter. Tobias och Dilshad är två av deras hyresgäster. Hyresjättarna utnyttjar sitt överläge mot hyresgästerna. De har hittat ett sätt att kringgå förhandlingssystemet som kan gynna dem även framöver.

Detta är givetvis en bild av det övertag som värdarna har. Det råder bostadsbrist och det vet förstås hyresvärdarna. De vet också att många av deras hyresgäster inte har full koll på sina rättigheter och att språkkunskaperna varierar. Hoten om rättsliga följder biter också bra.
Att runda systemet – som är till för att skapa balans mellan de två parterna – lönar sig uppenbart. Det är ingen tillfällighet att direktaviseringar dyker upp som samlade aktioner på flera håll i landet just denna mörka vinter när hyresgäster och hyresvärdar står längre ifrån varandra än på mycket länge.
Olagligt är det inte att göra som hyresvärdarna i Malmö, Göteborg och Halmstad. Men likväl omoraliskt. ”Är man väldigt stark så måste man också vara snäll”, som våra nationalhjältar Pippi Långstrump och Bamse brukar säga.

Det verkar inte vara något som hyresjättarnas vd:ar håller med om.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.