Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Det behövs ett krisstöd – nu måste regeringen ta sitt ansvar

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Det nya året har satt i gång med rask takt och vi är redan mer än halvvägs igenom januari. När jag inledde det nya året så kändes det extra högtidligt eftersom Hyresgästföreningen fyller 100 år. Det tjänar som en påminnelse att stanna upp och reflektera över den resan som Hyresgästföreningen har gjort under ett helt århundrande.
Tillsammans kan vi stolt titta tillbaka på 100 år av hårt arbete för bättre boendeformer, en kamp mot trång­boddhet och marknadshyror som gett oss bättre villkor, förhandlingsrätt och ett starkt besittningsskydd och andra lagstiftade rättigheter för landets hyresgäster.
Hyresgästföreningen har växt till att vara en bred folkrörelse som är aktiv på alla nivåer i samhället. Vi har varit med i skapandet av den svenska modellen som vi också är med att utveckla genom trepartsöverenskommelsen. Vår roll i hyresförhandlingarna fortsätter att få stor uppmärksamhet, och det är kanske inte så konstigt i ­ljuset av att fastighetsägarna vill chockhöja hyrorna ­Sverige går in i dyrtider.

Vi är inte blinda för det ekonomiska läget. Riksbanken meddelade i förra månaden att vi nu har den högsta inflationen på 30 år. Det kommer att påverka oss alla, och märks i samtalen som kommer till vår rådgivning. Jag möter många hyresgäster som är både oroliga och rädda för hur de ska klara av levnadskostnadskrisen som pressar upp priserna på mat och energi samtidigt som de hör om hyresvärdar vill chockhöja deras hyra. Situationen blir helt enkelt ohållbar.
Här måste vi ta ett gemensamt ansvar, och därför svider det i ögonen när vi i förhandlingsrummen ser fastighets­ägarnas krav på 10-procentiga hyreshöjningar, särskilt när fastighetsbranschen varit väldigt lönsam under en lång tid, med låga priser på både energi och ränta.

Förhandlingarna sker på lokal nivå, och där fortsätter Hyresgästföreningens förtroendevalda och förhandlare att stå upp för hyresgästernas rättigheter. Det är ett ­otroligt viktigt arbete, inte bara i varje enskild uppgörelse, utan också för samhället vi ska leva i imorgon. Precis som under hela vår historia så fortsätter Hyresgästföreningen att ta parti för människan, och för att företagens vinstmarginaler inte ska trumfa människors förmåga att behålla sina hem.
Vi kommer att fortsätta ta vårt ansvar, men politiken behöver också visa sitt stöd för landets hyresgäster. För att undvika att tusentals familjer ska hamna i en ännu mer ekonomiskt utsatt situation föreslår vi ett krispaket som riktar sig till landets hyresgäster. Det handlar om ett hyresavdrag och mer träffsäkra bostads­bidrag.

Nu förväntar vi oss också att regeringen är med och tar sitt ansvar för allas rätt till ett tryggt boende!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.