Det känns rättslöst att Postnords kostnader hamnar på hyresgästerna

Hur långt har du till din postlåda? Själv har jag turen att få posten levererad direkt till mitt postfack ute på vår innergård, men alla har inte samma tur. Jag har fått höra skräckhistorier från medlemmar i Hyresgästföreningen – särskilt från våra äldre – som berättar att Postnord vägrat dela ut posten till hemmet fast man är synskadad. Hyresgäster som tvingas hämta posten en mil bort för att Postnord inte längre delar ut posten där man bor.
Det skickas mycket färre brev nuförtiden. Då är det ju såklart inte konstigt att Postnord måste anpassa postutdelning och rutiner. Som det ser ut i dag är det Postnord som bestämmer hur posten ska delas ut, vilka fordon som ska användas och vilken väg som ska tas – och det kan ju låta rimligt. En skåpbil till exempel sväljer mer post och kräver förmodligen mindre personal än utdelning med cykel. Men när brevbäraren kör en skåpbil i stället för cykel blir det ofta trångt och svårt att komma fram till postlådorna. Det kan finnas trånga innergårdar, bommar som måste öppnas. Det tar extra tid och kan bli jobbigt för den enskilda brevbäraren.
Kostnader som hamnar på hyresnotan
För att spara tid vill Postnord då ändra sin rutt, och enligt reglerna har Postnord rätt att välja en ny plats där posten ska delas ut. Den platsen kan ligga upp till 200 meter bort från bostaden, och det är fastighetsägaren som måste fixa och betala för den nya postlösningen. Att sätta upp en stabil och säker brevlådelösning kan kosta flera tusen kronor per hushåll – ännu mer om marken behöver förberedas eller bygglov krävs. I vissa fall krävs till och med sprängning eller andra stora markarbeten. Det här är kostnader som i slutändan hamnar på hyresnotan.
Enligt reglerna ska det här ske i samråd, Postnord ska alltså prata med dem som påverkas – men tyvärr blir det sällan något riktigt samtal med de som berörs. Och om fastighetsägaren inte ordnar den nya postlösningen enligt Postnords önskemål menar Postnord att det är ett ”varaktigt hinder”. Då har de rätt att sluta dela ut posten till hemmet och kan i stället lämna den till ett företagscenter, som kan ligga flera kilometer bort och ha begränsade öppettider. Fastighetsägare har heller ingen möjlighet att få en oberoende prövning om Postnords krav är rimliga. I praktiken kan Postnord alltså tvinga fram dyra lösningar – utan att någon oberoende kan granska om det är rimligt.
Skapar elände, inte minst för våra äldre
Det känns rättslöst och faktiskt helt orimligt att kostnaderna för Postnords effektiviseringar landar i knät på fastighetsägarna och i slutändan hamnar på hyresnotan. Det här skapar också massa elände för många hyresgäster, inte minst för våra äldre. Tänk dig själv att behöva gå flera kilometer mitt i vintern för att hämta posten om du har problem med synen eller har svårt att gå? I otrygga tider behöver vi kunna lita på att posten fungerar som den ska och att den inte belastar enskilda fastighetsägare eller oss mottagare på ett orimligt vis. Ett tryggt samhälle börjar i vardagen och stöttas upp av robusta samhällsfunktioner. Våra grannar som är äldre och grannar som kanske har särskilda behov ska inte känna sig bortglömda i sina egna hem.